Чт, 2024-04-25, 01:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 2 » США хочуть обійтися без вторгнення до Лівії, проте війська збирають
11:45
США хочуть обійтися без вторгнення до Лівії, проте війська збирають
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Адміністрація президента США Барака Обами "розглядає різні варіанти використання" своїх військових як реакцію на події, що відбуваються в Лівії, але про вторгнення, як про те писали ЗМІ, не йдеться. Про це, як передає ИТАР-ТАСС, заявив на прес-конференції в Пентагоні голова цього відомства Роберт Гейтс.

Він відзначив, що зараз завдання міноборони - "представити президентові весь спектр можливих військових кроків".

Як підкреслив, у свою чергу, голова Комітету начальників штабів ЗС США адмірал Майкл Маллен, "жодних рішень ще не ухвалено".

Гейтс нагадав, що в ухваленій 27 лютого резолюції Ради Безпеки ООН щодо санкцій стосовно Муаммара Каддафі і членів його сім'ї, "нічого не сказано про можливість використання сили" міжнародним співтовариством.

За словами голови Пентагону, він віддав наказ передислокувати декілька кораблів з Червоного моря в Середземне - ближче до берегів Лівії. Туди прямують, зокрема, десантні кораблі Kearsarge і Ponce. "Вони можуть надати допомогу в гуманітарних операціях і евакуації", - зазначив міністр оборони. Також США мають намір використати в регіоні 1400 військовослужбовців морської піхоти з Афганістану, і 400 з них вже розміщені на одному з кораблів, що перебувають у регіоні.

Раніше офіційний представник Пентагону полковник Девід Лапан заявив, що військове відомство наказало своїм кораблям зайняти позиції "ближче до берегів Лівії на той випадок, якщо вони знадобляться". В даний час два американських авіаносці дислоковано в районі Перської затоки. Група кораблів також здійснює патрулювання в Середземному морі. Це дало привід ЗМІ говорити про можливість повноцінного вторгнення на територію Лівії.

"Ми готуємо різні плани дій і можемо сказати, що в цьому ключі проводимо перегруповування наших військ в регіоні з тим, щоб бути готовими діяти, як тільки буде ухвалено рішення", - пояснив Лапан.

Серед можливих рішень також оголошення повітряного простору над Лівією зоною, закритою для польотів лівійської військової авіації. У такому разі збиватимуть бойові літаки і вертольоти, що піднімаються в повітря за наказом Каддафі. Раніше такі заходи проводилися в Іраку і Боснії.

Зараз біля африканського континенту дислоковано 23 кораблі і судна підтримки Другого і Шостого флотів ВМС США.

Зазначимо, Велика Британія вже перекидає літаки єврофайтер "Тайфун" Королівських ВПС на свою базу на Кіпр у рамках підготовки можливого запровадження забороненої зони для польотів урядової лівійської авіації в небі Лівії.

Генасамблея ООН припинила членство Лівії в Раді з прав людини. Членство відновлять, коли припиниться насильство

Генеральна Асамблея ООН припинила членство Лівії в Раді з прав людини (РПЛ). За це рішення висловилися всі делегації ГА ООН. В ухваленій членами ГА ООН резолюції висловлюється "серйозне занепокоєння з приводу становища в сфері прав людини в Лівійській Арабській Джамахірії". Генасамблея "ухвалює припинити права Лівійської Арабської Джамахірії, пов'язані з членством в Раді з прав людини", передає ИТАР-ТАСС.

Співавторами резолюції стали понад 40 держав. "Вперше в історії Генасамблея ООН ухвалила рішення про припинення членства держави в Раді з прав людини", - відзначила в своєму виступі постійний представник США при Об'єднаних Націях Сьюзан Райс.

"Тим, хто повернув зброю проти свого народу, не місце в Раді з прав людини", - сказала вона. Постпред підкреслила також, що лівійський лідер Муаммар Каддафі "втратив право керувати" країною і "повинен піти".

Рекомендація припинити членство Лівії міститься в резолюції, схваленій 25 лютого цього року на спеціальній сесії РПЛ. "Рада з прав людини рекомендує ГА ООН, враховуючи грубі і систематичні порушення прав людини лівійською владою, задіяти процедури, передбачені пунктом 8 ухвалювальної частини резолюції ГА ООН 60/251", - мовиться в документі.

Пункт, на який є посилання в резолюції, означає припинення членства Лівії в головному правозахисному органі системи ООН. Досі жодного разу за історію РПЛ, створеної у вересні 2005 року, подібні заходи не застосовувалися до жодного з її членів.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив глибоку стурбованість з приводу загибелі людей в Лівії і репресій, що тривають у цій країні, стосовно населення. Виступаючи на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, адміністративний голова міжнародного співтовариства звернув увагу на підбурювання до насильства з боку лівійського лідера Муаммара Каддафі і його прихильників і розповів про плани з надання гуманітарної допомоги народу Джамахірії.

"Я вітаю рекомендацію Ради з прав людини припинити членство Лівії в цьому органі доти, доки насильство там триватиме", - заявив в своєму виступі Пан Гі Мун.

Він нагадав, що Рада Безпеки ООН запровадила раніше санкції стосовно владного режиму Каддафі й ухвалила доручити Міжнародному кримінальному суду (МКС) зайнятися розслідуванням злочинів у Лівії. Генсек ООН також вказав, що Рада з прав людини ухвалила рішення створити незалежну комісію для вивчення всіх обставин грубих порушень прав людини.

За словами Пан Гі Муна, "поки що немає точних даних про загиблих в Лівії за останні два тижні, проте передбачається, що їх не менше тисячі". "Тисячі людей поранені. Повідомлення, які заслуговують на довіру, говорять про позасудові страти і довільні затримання людей", - підкреслив він.

Генсек ООН повідомив також, що скоро до Лівії буде направлено групу ООН, аби оцінити гуманітарну ситуацію і масштаби необхідної допомоги.

"В найближчий день я маю намір зібрати разом глав гуманітарних установ і програм ООН, а також міжнародних і регіональних груп, зокрема Ліги арабських держав, Африканського союзу і Організації ісламської конференції", - сказав Пан Гі Мун. На цій зустрічі, за його словами, "мова йтиме про надання термінової гуманітарної допомоги населенню Лівії". Генсек ООН зазначив, що тисячі людей з обох боків кордонів Лівії - з Тунісом і Єгиптом - потребують продовольства, питної води і тимчасового житла.

Він також повідомив про намір вже найближчим часом призначити спеціального посланця з питань надання гуманітарної допомоги Лівії.

Нагадаємо, революція у Лівії з вимогою відставки Каддафі триває. Повстанці впритул наблизилися до столиці Тріполі, яка є останнім оплотом лівійського лідера. Під контролем опозиції перебуває частина країни, на бік супротивників Каддафі перейшли декілька міністрів і дипломатів, а також частина військових.

27 лютого Рада Безпеки ООН одностайно схвалила резолюцію, що запроваджує санкції щодо керівництва Лівії. За запровадження санкцій проти режиму Муаммара Каддафі в Лівії проголосували всі 15 країн-членів.

Пізніше стало відомо, що США ведуть переговори з керівництвом НАТО про можливість військового вирішення питання повалення режиму Каддафі.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1012 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ