Ср, 2024-04-24, 12:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 23 » США остаточно виведуть війська з Афганістану до літа-2012
11:53
США остаточно виведуть війська з Афганістану до літа-2012
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

США планують вивести з Афганістану цього року 10 тисяч військовослужбовців, скорочення американської військової присутності в цій країні почнеться вже наступного місяця, заявив президент США Барак Обама в середу, 22 червня, у зверненні до нації, повідомляє РИА "Новости".

"Починаючи з наступного місяця, ми зможемо до кінця цього року відкликати 10 тисяч наших військових з Афганістану, а до наступного літа кількість військовослужбовців, які повернуться з Афганістану, сягне 33 тисячі осіб. Після цього первинного скорочення наші військові далі повертатимуться додому у міру того, як афганці перебиратимуть повноваження (із підтримання безпеки) на себе", - сказав Обама.

Він зазначив, що розпочинаючи в липні виведення військ, він виконує обіцянку, дану наприкінці 2009 року. Більш того, підкреслив президент, до літа 2012 року планується вивести з країни 33 тисячі військовослужбовців - тобто ту кількість, яку було відправлено туди на посилення у 2010 році.

"До 2014 року процес виведення буде завершено, й афганський народ сам відповідатиме за підтримання безпеки", - підкреслив Обама.

Раніше високопоставлений представник адміністрації США під час телефонного прес-брифінгу напередодні промови президента зазначив, що рівень загрози, яка йде від Афганістану, істотно знизився за останні роки. Він зазначив, що хоча ситуація всередині самої країни залишається не дуже стабільною, жодних ознак того, що хтось із терористів вважає Афганістан майданчиком для організації масштабного теракту проти США, в Америки немає. Набагато більшою загрозою, на його думку, є Пакистан, проте і там терористи зазнали великої втрати, залишившись без деяких своїх лідерів, і, в першу чергу, Усами бін Ладена.

Представник адміністрації також повідомив, що Обама поінформував про своє рішення почати скорочення американської присутності в Афганістані декількох зарубіжних лідерів, зокрема президента Афганістану Хаміда Карзая, президента Пакистану Асифа Алі Зардарі, британського прем'єр-міністра Девіда Кемерона, президента Франції Ніколя Саркозі, канцлера Німеччини Ангелу Меркель і генсека НАТО Андерса Фоґ Расмуссена.

"Президент також обдзвонює лідерів Конгресу, щоб повідомити їм про своє рішення. Зрозуміло, ми проводили консультації з лідерами Конгресу протягом останніх декількох тижнів, щоб дізнатися їхню думку", - сказав представник адміністрації.

Крім того, у зверненні президента США сильний акцент було зроблено на необхідності змін і реформ у самих Сполучених Штатах. Разом з тим він зазначив, що його країна відповідальна за планомірне завершення воєн у Афганістані й Іраку. У травні наступного року в Чикаго відбудеться конференція США і союзників з НАТО, присвячена ситуації в Афганістані, сказав американський президент.

Обама намагався запевнити американців у тому, що "смуга війни" закінчується. "Незважаючи на те, що в Афганістані ще будуть чорні дні, попереду видно світло надійного миру", - додав він.

Міністерство оборони Афганістану вітало рішення Білого дому про початок виведення військ. "Ми цінуємо зусилля і жертви, на які пішли міжнародні сили в Афганістані, але водночас ми вітаємо їх із швидким поверненням додому після довгих років війни", - заявив представник міноборони Афганістану.

"Національна армія Афганістану готова зайняти позиції, які залишає міжнародний контингент, але їй доведеться зіткнутися з низкою проблем через брак зброї й екіпіровки", - додав він.

У свою чергу, міністр оборони США Роберт Гейтс, який йде зі своєї посади 30 червня, заявив, що повністю підтримує план виведення військ з Афганістану, запропонований президентом США Обамою. "Я підтримую рішення президента, тому що воно зберігає нашим командувачам необхідний обсяг ресурсів і, що, можливо, ще важливіше - мобільність, потрібну для успішного завершення операції", - йдеться в заяві Гейтса.

Зазначимо, що на початку року адміністрація США попросила Конгрес надати в 2012 фінансовому році Пентагону 728,4 млрд доларів, при цьому скоротивши витрати на військові операції в Афганістані й Іраку. Адміністрація Білого дому зазначила, що прийняла пропозицію Гейтса і склала новий бюджет з урахуванням економії 78 млрд доларів за рахунок ліквідації або заморожування програм, визнаних застарілими та неефективними.

В цілому витрати США на військові операції в Афганістані й Іраку перевищили лише в травні 2010 року 1 трлн дол. Як наголошується в оприлюдненій доповіді, для американських платників податків операції в Афганістані і Іраку, які розпочалися, відповідно, у жовтні 2001 року і березні 2003 року, обходяться дорожче, ніж будь-які інші збройні дії, які вели США за кордоном з часів Другої світової війни.

Також варто зазначити, що міжнародні сили сприяння безпеці в Афганістані (ISAF) в 2010 році втратили вбитими 700 військовослужбовців, що є найбільшим показником за майже десять років з початку військової кампанії.

Про те, що в 2011 році почнеться процес виведення військ США й інших країн НАТО з Афганістану, стало відомо ще торік. Закінчитися цей процес має в 2014 році. Наприкінці 2010 року Білий дім оприлюднив доповідь, в якій зазначається, що США досягли в Ісламській Республіці достатнього прогресу, щоб почати "відповідальне скорочення" військ у липні 2011 року.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 918 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ