Чт, 2024-04-25, 09:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 30 » Стали пити удвічі більше, ніж у радянські часи, у Бєларусі
10:01
Стали пити удвічі більше, ніж у радянські часи, у Бєларусі
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/
Ситуація зі споживанням алкоголю в Бєларусі в останні роки залишається напруженою, фіксується велика кількість смертей, збільшується кількість алкогольних психозів, щороку міліція вилучає у населення понад мільйон тонн самогону, повідомляє Інтерфакс.

"У жителів Бєларусі необхідно сформувати нетерпиме ставлення до пияцтва і алкоголізму, щоб знизити рівень алкоголізації населення", - таку думку висловив агентству "Інтерфакс-Захід" завідувач сектором наркології Республіканського науково-практичного центру психічного здоров'я, кандидат медичних наук Володимир Максимчук.

Дане твердження він обгрунтував тим, що "ситуація зі споживанням алкогольних напоїв в республіці впродовж ряду останніх років продовжує залишатися напруженою".

Відзначаючи негативну тенденцію зростання рівня алкоголізації населення країни, Максимчук навів дані Національного статистичного комітету про те, що сукупний рівень продажу алкоголю в Бєларусі в період з 1970-го по 2011 рік зріс майже в два рази. З 6,4 літра спирту на рік на душу населення в 1970 році до 12,3 в 2011 році, уточнив нарколог.

Говорячи про зростання числа осіб Бєларусі, які страждають алкогольною залежністю, Максимчук повідомив, що число перебувають на диспансерному обліку в наркологічних диспансерах на 1 червня 2012 осіб із залежністю від алкоголю становить понад 178 тис осіб.

Він також поінформував, що за 5 місяців 2012 року на диспансерний облік з приводу алкогольної залежності поставлено більше 10 тис людей, а в приймальні відділення лікарень в стані алкогольного сп'яніння за ці місяці доставлено більше 32 тис осіб, що на 3,2% більше, ніж в аналогічному періоді 2011 року.

Нарколог висловив стурбованість тим, що збільшення обсягів споживання алкоголю призвело до зростання числа алкогольних психозів. У 2011 році кількість алкогольних психозів збільшилося більш ніж на 12% в порівнянні з 2010 роком, за 5 місяців 2012 року понад 500 осіб були доставлені в лікарні з алкогольними психозами, поінформував він.

Відзначаючи складність ситуації з алкоголізацією населення, Максимчук повідомив, що в 2012 році розпочато застосування нових клінічних протоколів діагностики та лікування психічних та поведінкових розладів, викликаних споживанням напоїв, що містять алкоколь, та наркотичних засобів.

Торкаючись ситуації з так званим неконтрольованим оборотом алкоголю, вчений звернув увагу на проблему самогоноваріння в Бєларусі. Апелюючи до даних органів внутрішніх справ, Максимчук повідомив, що кожного року в Бєларусі у населення вилучається понад 1 млн літрів самогону, а до адміністративної відповідальності за самогоноваріння у 2011 році залучено понад 7 тис осіб.

У свою чергу, в правоохоронних органах проблему самогоноваріння також вважають актуальною. На думку представників правоохоронних органів, потрібно з самогоноварінням боротися "законодавчим чином".

"Необхідно докорінно посилити відповідальність за виробництво спиртовмісної рідини з метою збуту. Щоб перемогти тих, хто перетворив самогоноваріння до статті доходу, необхідно вводити кримінальну відповідальність, а також конфіскацію майна - машин, нерухомості", - вважають експерти.

"Існуюча в даний час адміністративна відповідальність за кустарне виробництво і збут спиртовмісних рідин недостатня. Потрібно посилювати заходи стосовно людей, які, по суті, створили в державі тіньовий ринок спиртних напоїв та підривають економічну безпеку країни", - підкреслили в правоохоронних органах.

"Штрафи, які сплачують ці люди, мізерні в порівнянні з їх прибутком. Вони просто не бояться штрафів - у них колосальні доходи. Виробництво сурогатної спиртовмісної рідини у багатьох перетворилося на сімейний підряд. Ці люди не працюють роками. У них вже виросли діти, які включилися в цей нелегальний бізнес", - підкреслили в правоохоронних органах.

Говорячи про причини поширеності пияцтва та алкоголізму серед населення Бєларусі, нарколог Максимчук, посилаючись на інститут соціології Національної академії наук РБ, повідомив, що на поширеність алкоголізму основний вплив має в першу чергу низький рівень життя населення.

Серед інших факторів, що збільшують рівень алкоголізації населення, він також назвав відсутність цікавих занять у вільний час, неправильне виховання в сім'ї, труднощі повсякденного життя, "питні" традиції і звичаї, доступність придбання спиртних напоїв, великий обсяг виробництва і продажів спиртних напоїв, сімейні сварки і конфлікти, широку рекламу спиртних напоїв на телебаченні і в інших ЗМІ, недостатнє антиалкогольне просвітництво та виховання, низькі ціни на спиртні напої.

У свою чергу психіатри відзначають, що зростання споживання алкоголю в Бєларусі може привести до збільшення числа суїцидів. "Бєларусь наблизилася до критичної цифри споживання на душу населення алкоголю. Такі темпи алкоголізації населення загрожують зростанням суїцидів серед населення", - вважають психіатри.

За їхніми даними, у Бєларусі в середньому в рік відбувається близько 3 тис самогубств, 60% яких - у нетверезому стані. Республіка, за їхніми словами, в останні роки стабільно займає місце в трійці лідерів за кількістю самогубств серед європейських держав - більше суїцидів на 100 тис населення тільки в Росії і Литві.

Психіатри також вважають, що масова алкоголізація населення в сільській місцевості призвела до того, що за останні десятиліття значно збільшилась кількість самогубств в селах. "Кілька десятиліть тому факти самогубства в селах були одиничними і розглядалися як щось надзвичайне. Зараз темпи зростання числа самогубств в сільській місцевості перевищують ці показники в містах", - зазначили співрозмовники агентства.

Відзначимо, що в Україні третина підлітків регулярно вживає алкоголь.

Як повідомлялося, в Росії, за даними Всесвітньої Організації Здоров'я, кожен п'ятий чоловік помирає від пияцтва. У цілому ж щорічно в світі від хвороб і травм, пов'язаних з непомірним вживанням алкоголю, вмирає 2,5 мільйона осіб.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 1100 | Додав: adminA | Теги: Бєларусі, пити удвічі більше
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ