Пт, 2024-03-29, 02:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 2 » Суд над Дем'янюком: прокурор каже - вбивця, захист - жертва
17:40
Суд над Дем'янюком: прокурор каже - вбивця, захист - жертва
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Сьогоднішнє судове засідання у Мюнхені у справі колишнього радянського військовослужбовця Івана Дем'янюка відкладено через його хворобу, передає Бі-Бі-Сі.

Дем'янюк звинувачується в пособництві у вбивстві понад 27 тисяч євреїв в концтаборі Собібор під час Другої світової війни. За версією звинувачення, коли в концтабір прибували потяги з новими в'язнями, Дем'янюк сприяв процесу їх винищення на різних стадіях. Спостерігаючи зі зброєю в руках за прибуттям ув'язнених, він свідомо позбавляв їх можливості втечі, натомість вживаючи заходів до їх відправлення в газові камери або розстрілу.

Як стверджує державний обвинувач Ханс-Йоахім Лутц на процесі, що розпочався в Німеччині, Дем'янюк абсолютно добровільно вступив на службу до фашистів, як тільки був узятий ними в полон. Він взявся брати участь у масових вбивствах євреїв, виходячи зі своїх переконань.


Якщо б він не бажав служити фашистам, то міг би дезертирувати, але він вважав за краще залишитися на службі в таборі, стверджує Лутц. "Він добровільно брав участь у вбивстві євреїв, оскільки хотів їх умертвіння за власними расистським ідеологічних причин", - заявив прокурор.

Сам підсудний, якому зараз 89 років, під час процесу лежав на каталці, прикритий простирадлом, то на спині, то на боці, і ледве рухався. Суддя Ральф Альт запитав, чи бажає підсудний щось відповісти на звинувачення, але адвокат Ульріх Буш відповів, що Дем'янюк утримається від коментарів.

Адвокат поскаржився, що його підзахисний був насильно, незважаючи на хронічну хворобу, депортований із США, де проживав, і що його судять повторно за одні й ті ж злочини, після того, як в Ізраїлі з нього зняли звинувачення у вбивствах, які відбувалися в іншому концтаборі .

Але Конституційний суд Німеччини ухвалив, що нинішні звинувачення відрізняються від тих, що висувалися Дем'янюку понад двадцять років тому. Тоді Дем'янюка звинувачували в тому, що саме він був відомим своєю жорстокістю "Іваном Грозним" - охоронцем іншого табору, Треблінка.

Згодом звинувачення з нього було знято, тому що були знайдені свідчення, які вказували, що "Іваном Грозним" був, швидше за все, не Дем'янюк, а якийсь інший добровільний помічник фашистів.

Що стосується служби Дем'янюка в таборі Собібор, то його викрили документи, що збереглися з тих пір. Сам Дем'янюк стверджує, що в німецьких таборах перебував лише як радянський військовополонений, і не більше того.

Для Дем'янюка це був другий день суду. Суд над ним почався в понеділок, 30 листопада, в Мюнхені. У вівторок Дем'янюк був знову доставлений в зал суду, щоб вислухати висунуті йому звинувачення.

Процес триватиме орієнтовно до травня наступного року. Якщо Дем'янюка визнають винним, його можуть засудити до 15 років в'язниці. Якщо ж ні - незрозуміло, куди він може вирушити. Він жив у США, але у зв'язку з пред'явленими йому звинуваченнями був позбавлений американського громадянства.

Газета The Times побоюється, що захист Дем'янюка спробує використовувати теорію заперечення Голокосту. Проголошувати її відкрито у Німеччині заборонено, але досвідчений юрист Ульріх Буш знайде лазівку. Він уже заявив, що Дем'янюк - сам жертва "таємного Голокосту".

У викладі сайту InoPressa.ru, адвокат має на увазі знищення німцями мільйонів радянських військовополонених. "Відповідно до лінії захисту, у Дем'янюка не було вибору: або розстрілювати, або самому до стінки", - пише оглядач Роберт Бойз. Українці теж постраждали, тому Дем'янюка слід відпустити з миром - натякає адвокат.

Поки що на процесі не прозвучало скептичних заяв про масштаби знищення євреїв. "Але ставлячи знак рівності між долею охоронця і долею єврея-в'язня, захист Дем'янюка веде небезпечну гру", - робить висновок автор.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1394 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ