Вт, 2024-04-23, 22:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Грудень » 14 » Суд постановив повернути Україні колекцію "скіфського золота"
16:07
Суд постановив повернути Україні колекцію "скіфського золота"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Суд Амстердама вирішив повернути скіфське золото, що експонувалося в музеї Алларда Пірсона в столицi Нiдерландiв, Україні.

Про це повідомляє голландський мовник NOS.

Суд ухвалив рішення на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою витвори мистецтва мають бути повернуті суверенній державі, яка надала ці витвори у тимчасову експозицію.

Чотири кримських музеї - Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник "Херсонес Таврійський" - звернулися до суду з вимогою повернути експонати їм. Судді відкинули їхню вимогу, оскільки Крим не є суверенною державою.

На думку суду, Україна по праву вимагала повернути своє культурне надбання.

Згідно з рішенням суду, Україна повинна компенсувати витрати на зберігання колекції музею Алларда Пірсона в Амстердамі, повідомляє Telegraaf.

"Україна повинна виплатити суму в 111 тис. євро, яку музей Алларда Пірсона витратив на зберігання і інвентаризацію скарбів Криму", - йдеться в повідомленні.

Видання також зазначає, що у сторін процесу є три місяці на оскарження рішення. Протягом цього часу скіфське золото буде зберігатися в музеї Амстердама. При цьому не уточнюється, яким чином музею будуть компенсовані витрати на подальше зберігання колекції.

Нагадаємо, в лютому 2014 року колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в Музей Пірсона. Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких - у Києві, а чотири в Криму. Серед 500 експонатів виставки є артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінні камені і мечі стародавніх греків і скіфів.

Нідерландська сторона відмовилася повертати експонати в кримські музеї, мотивуючи відмову тим, що брала їх в України. Пізніше музей заявив, що до рішення суду не буде передавати скіфське золото ні Києву, ні Криму. У квітні 2015 року окружний суд Амстердама визнав Україну однією зі сторін в цьому розгляді.

5 жовтня стало відомо, що окружний суд Амстердама пообіцяв винести рішення щодо повернення Україні так званого "скіфського золота" 14 грудня.

2 грудня Печерський районний суд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі", які зберігаються в музеї Алларда Пірсона Амстердамського університету (Нідерланди), в Інтерпол надіслано документи для оголошення арештованого майна в міжнародний розшук.

Порошенко про повернення "скіфського золота": Крим - наш

Президент України Петро Порошенко заявив, що рішенням суду Амстердама (Нідерланди) про повернення на територію України експонатів кримських музеїв з колекції "Крим - золотий острів у Чорному морі" (так зване "скіфське золото") не визнається анексія півострова Росією.

"Рішення окружного суду Амстердама означає, що не тільки "скіфське золото" є українським. Крим теж є українським, Крим - наш, і крапка. Це випливає з рішення суду європейської країни", - написав Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook e середу.

У свою чергу заступник міністра культури Тамара Мазур заявляє, що експонати виставки кримських музеїв, які перебували на зберіганні в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі, будуть повернуті в Національний музей історії в Києві на підставі рішення суду Амстердама.

"Суд в Амстердамі ухвалив рішення, за яким артефакти виставки, які прийнято називати "скіфським золотом", повинні бути повернуті в Україну: до Києва в Національний музей історії", - сказала заступник міністра на засіданні Кабінету міністрів України в середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За її словами, суд ухвалив, що експонати будуть зберігатися в Амстердамі протягом ще трьох місяців, необхідних для можливої апеляції, а потім будуть повернуті в Україну.

Музеї окупованого Криму оскаржать рішення суду Амстердама про "скіфське золото"

Музеї окупованого Криму оскаржать рішення Окружного суду Амстердама передати колекцію скіфського золота Україні.

Про це повідомляє російське агентство "РИА Ности".

"Рішення передати Україні вступає в силу після розгляду справи в суді апеляційної інстанції. Апеляція буде подана", – розповіла адвокат, що захищає інтереси музеїв окупованого Криму в цьому процесі Анастасія Сивицька.

У міністерстві культури Росії заявили, що вердикт суду не тільки суперечить положенням контрактів, а й грубо порушує принципи міжмузейного обміну і право народу Криму на доступ до власної культурної спадщини.

Директор музею-заповідника Херсонес Таврійський Світлана Мельникова заявила, що вражена рішенням про передачу експонатів Україні.

"Для мене, як музейного працівника з багаторічним стажем, непорушність колекції – святе", –- сказала вона.

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 702 | Додав: adminA | Теги: Україна, колекція скіфського золота, суд
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ