Чт, 2024-04-25, 01:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 9 » Світовий конгрес українців закликає владу не закривати україномовних шкіл
10:33
Світовий конгрес українців закликає владу не закривати україномовних шкіл
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
.

Світовий конгрес українців (СКУ) закликає органи влади не закривати школи з українською мовою навчання. Про це йдеться у заяві СКУ, передає УНІАН.

"Світовий конгрес українців висловлює глибоку стурбованість у зв’язку із загрозою закриття в Луганській та Донецькій областях низки освітніх закладів з українською мовою навчання, зокрема українських шкіл №77 та №44 у Макіївці, №19 - в селищі міського типу Горняк, №3 - у Лисичанську, №15 - у Красному Лучі, №111 та Українського гуманітарного колегіуму в Донецьку, про що подано інформацію в українській пресі", - сказано у документі.

У СКУ наголошують, що, "мотивуючи свої дії так званою оптимізацією шкільної мережі, браком фінансування та неукомплектованістю відповідних шкіл учнями, владні структури України планують закрити українські школи в Луганській та Донецькій областях. Це позбавить школярів права навчатися державною мовою".

"Світовий конгрес українців закликає владні структури України припинити нищівний курс щодо україномовної освіти в Луганській та Донецькій областях та діяти згідно зі ст.10 Конституції України, якою передбачено, що державною мовою в Україні є українська та що держава забезпечує всебічний і функціональний розвиток української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України", – наголосив президент СКУ Євген Чолій.

Зазначимо, що за останній час багато шкіл Донеччини і Луганщини опинилися під загрозою закриття і найчастіше це стосується україномовних навчальних закладів. Батьки учнів, які навчаються в цих закладах, виступають з протестами проти закриття шкіл.

Так, 8 лютого в Донецьку відбувся мітинг-протест учнів української школи №136 і їхніх батьків проти закриття цього навчального закладу. А 16 лютого в Донецьку батьки учнів української школи №111 заявили про готовність до самоспалення у разі закриття закладу.

Водночас у Красному Лучі на Луганщині п'ятеро батьків учнів україномовної школи проводили голодування на знак протесту проти її закриття. Крім того повідомлялося, що на місці закритої школи в Красному Лучі може з'явитися офіс Партії регіонів.

Також під загрозою закриття вже опинилися дві школи в Макіївці. Так, батьки однієї з них скаржилися, що їхніх дітей возять на екскурсії до іншої школи без їхнього відома, а батьки учнів іншої макіївської школи повідомили, що тих переводять у старе приміщення інтернату посеред ринку.

Як повідомлялося раніше, всього у Донецькій області в 2011 році планується закрити 26 загальноосвітніх шкіл, або 2,5% загальної кількості. Закриття навчальних закладів відбуватиметься згідно з "Регіональною дорожньою картою з оптимізації мережі бюджетних установ і витрат місцевих бюджетів на їхнє утримання".

А нещодавно Табачник виступив за закриття шкіл, в яких навчається менше ніж 40 школярів. За його підрахунками, це близько 10% всіх середніх навчальних закладів, тобто кожна десята школа. Водночас він називає політичними інсинуаціями розмови про скорочення кількості шкіл з українською мовою навчання.

Міністр також повідомив, що очолюване ним міністерство звернулося до голів облдержадміністрацій Луганської та Донецької областей з листами-клопотаннями, в яких наголосило, що при ухваленні рішень про ліквідацію та реорганізацію навчальних закладів необхідно провести роботу із забезпечення належних умов для навчання та виховання учнів, у тому числі зберегти мову навчання.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 833 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ