Пт, 2024-04-26, 00:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 9 » Свобода слова під загрозою. У БЮТ вже бачать її "згортання"
14:39
Свобода слова під загрозою. У БЮТ вже бачать її "згортання"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Свобода слова в Україні опинилася під загрозою, заявив перший заступник голови комітету ВР з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, коментуючи учорашній інцидент з чиновником київської мерії, який відібрав у журналіста телеканалу СТБ мікрофон і викинув його у сміттєву урну.
"Це звичайне чиновницьке хамство, яке стало результатом кількох безкарних нападів на журналістів, що сталися в останні роки", - цитує Шевченка прес-служба БЮТ.

"Я можу нагадати, як ганебно закрили справу проти депутата-"регіонала" Калашникова, який напав на знімальну групу (також СТБ. - ред); коли Ткаченко, народний депутат України, виривав і викидав мікрофон прямо у Верховній Раді і не поніс ніякого покарання. В результаті така от безкарність подібних випадків породжує повторення", - сказав народний депутат.

Крім того, за словами "бютівця", останні події свідчать про те, що нова влада поступово згортає свободу слова в Україні.

"Учора була історія, коли міліція в цивільному жорстоко викидала людей із журналістськими посвідченнями з "Українського дому". А минулого тижня була розформована Національна комісія з утвердження свободи слова при президентові. Наростає відчуття, що в Україні стає все менше свободи слова", - заявив нардеп.

Шевченко закликав журналістів і журналістські організації дати належну оцінку діям нової влади.

"Це не питання юридичної чи адміністративної відповідальності, - це питання моралі", - зазначив він.

Вчора сталося одразу два інциденти, в яких постраждали журналісти. Спершу під час прес-конференції "Волинська різанина - польські та єврейські жертви ОУН-УПА", заступник голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Андрій Мохник повідомив присутніх про те, що скоює кримінальний злочин, а саме - розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та приниження національної честі та гідності українців (стаття 161 Кримінального кодексу України) і відбувається перешкоджання роботі журналістів.

Після цього, застосовуючи грубу фізичну силу, невідомі у цивільному (як згодом виявилося - представники правоохоронних органів) видворили із залу, де відбувалася прес-конференція, кілька відомих українських журналістів .

Після чого в іншому місці чиновник Київміськдержадміністрації вирвав із рук журналіста телеканалу СТБ мікрофон і викинув його до урни.

В цілому Україна навряд чи може похвалитися демократією в ЗМІ. Адже навіть за останніми даними, країна посідає аж 90-е місце в рейтингу свободи слова. А в рейтингу "Свободи преси", який презентувала правозахисна організація Freedom House, Україна зайняла 115 місце.

Міліція забрала на експертизу мікрофон, яким кидався київський чиновник

Тим часом журналіст СТБ Сергій Андрушко, який був безпосереднім учасником інциденту з начальником Головного управління житлового господарства КМДА Володимиром Стороженком, звернувся до міліції щодо. Про це розповів сам Андрушко, пише "Українська правда".

"(Одразу після інциденту -ред) приїхала міліція, склала акт, помістила в пакет мікрофон і відвезла його на експертизу, я так розумію. Я писав пояснення, було складено акт... Я написав, що це перешкоджання журналістській діяльності, а також, ймовірно, пошкодження мікрофону", - сказав він.

"Я додав, що можу додати відеоматеріали інциденту", - зазначив журналіст.

На питання, чи відомо йому про дії міліції у зв'язку з цим інцидентом, Андрушко відповів:

"Я поки не дізнавався, оскільки займався іншою темою. Але коли приїду, звернуся до юристів. У принципі, сьогодні вже можна дізнаватися, що там відбувається".

За словами журналіста, на місце інциденту прибули представники Шевченківського райвідділу міліції.

У свою чергу керівник інформаційного мовлення СТБ Олексій Мустафін сказав, що канал намагатиметься задіяти всі правові і медійні засоби, щоб чиновник був покараний.

"Ми не бачимо в цьому інциденті нічого приємного для себе і для суспільства, коли посадовець дозволяє собі таку поведінку. Наше завдання - задіяти всі правові та медійні засоби, щоб такі інциденти не повторювалися", - сказав він.

Водночас Мустафін зазначив, що не дуже вірить в успіх цієї справи.

"На жаль, досвід показує, що у вельми схожій ситуації з Олександром Ткаченком (депутатом від Компартії, який жбурнув мікрофоном), домогтися реального покарання чиновника, який дозволяє собі так поводитися, досить складно. Ми вступаємо у сферу, де намагаються це все перевести в морально-етичну площину. На жаль, така практика є, що намагаються це все спустити на гальма", - сказав він.

"Якщо ви мене запитаєте, песимістично я налаштований, чи оптимістично, то швидше - песимістично, маючи попередній досвід розслідування інциденту з Ткаченком. Але це не означає, що про це треба мовчати. Про це треба говорити - це головний спосіб доведення своєї правоти через ЗМІ", - додав Мустафін.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1062 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ