Пт, 2024-04-19, 22:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 12 » Табачник вже переписав підручники з історії. Та спільного з Росією створювати поки що не буде
17:29
Табачник вже переписав підручники з історії. Та спільного з Росією створювати поки що не буде
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Автори змінили шкільні підручники (з історії), переписали цілий ряд розділів - зокрема, по Помаранчеву революцію. Про це розповів міністр освіти Дмитро Табачник в інтерв'ю "Сегодня", уточнивши, що "зробили їх більш об'єктивними".

"Термін "Велика Вітчизняна війна" усюди відновлено. Про ОУН-УПА теж згадується, але картина об'єктивна. Був радянський партизанський рух, скільки там брало участь людей, і яких втрат він завдав гітлерівцям. І був націоналістичний партизанський рух, скільки в ньому брало участь людей, і яких він завдав втрат гітлерівцям. Яких втрат завдано радянським військам - про це навряд чи буде в підручнику", - сказав він. Інформації про боротьбу ОУН-УПА з радянськими військами в підручниках не буде, оскільки Міносвіти не хоче виховувати людей, які "ставляться до сусідів зі злістю і ненавистю".

- Табачник хоче зробити українські університети незалежними, як в Оксфорді
- Табачника обурює, що в російськомовному Києві лише 7 шкіл з російською мовою навчання
- Табачник розповів, як Герман йому телефонує і пише листи
Щодо того, чи актуальна зараз тема спільних підручників з історії з Росією і Польщею, Табачник відповів: "Підручників поки що навряд чи. А ось посібників для вчителів - так. Це дорослі люди з вищою освітою, які не повинні ставитися до сусідів зі злістю і ненавистю. Вони мають толерантно і з розумінням подавати свій навчальний матеріал. Принаймні, його не фальсифікувати і не перекручувати".

Як нещодавно повідомлялося, російсько-українського підручника з історії не буде. Замість нього випустять навчальний посібник у вигляді окремих модулів. Історики вже приступили до роботи, але про точні терміни виходу поки що не говорять. Було створено дві робочі групи - з російського і з українського боку.

Раніше Росія і Україна домовилися створити робочу групу з підготовки спільного навчального посібника для вчителів історії.

Ідея створення спільного українсько-російського підручника виникла ще в минулому році, видання якого планувалося на 2011 рік.

Табачник неодноразово поривався переписати історію України. Він зазначав, що йому подобається російський підхід до трактування історії. Він також активно впроваджує ідею нової концепції викладання історії.

Так, у нові шкільні підручники з історії за ініціативою Міністерства освіти та науки вже було внесено правки, покликані сформувати у школярів неагресивний образ Росії.

Раніше міністр освіти та науки Дмитро Табачник, пояснюючи необхідність написання нових підручників з історії, заявляв, що підручник має наповнюватися тільки незаперечними фактами. До таких, на його думку, належить те, що лідери українських націоналістів Степан Бандера і Роман Шухевич були вбивцями та колабораціоністами, а Йосип Сталін - переможцем.

Табачник хоче зробити українські університети незалежними, як в Оксфорді

Дмитро Табачник хоче дати університетам можливість самостійно встановлювати мінімальне і максимальне навчальне навантаження і визначати правила прийому. Він стверджує, що саме так працює Оксфордський університет.

"Під час Всесвітнього освітнього форуму нам запропонували відвідати знаменитий Оксфордський університет. Його бюджет - 2,5 млрд дол (1,7 млрд фунтів). З них в 2010 році 26% становили кошти з держбюджету. У 2011 році буде 14%. Все інше - це плата за навчання, комерціалізація наукових розробок, прикладні дослідження. Але це за повної фінансової незалежності. І відповідальності, яка додається до цієї незалежності", - сказав голова Міносвіти.

"Якщо не розкріпачити наші університети, не дати їм найширшої автономії, вони ніколи не зможуть претендувати на сильні позиції на світовій арені. Свавілля (у вишах) не буде. Університет же не зацікавлений в тому, щоб звести кількість студентів до мінімуму, довівши оплату до максимуму", - запевнив Табачник.

"Мова йде про самостійне створення підприємств, право визначати мінімальне і максимальне навчальне навантаження для викладачів, право визначати правила прийому, право на комерціалізацію наукових досліджень, самостійно використовувати всі отримані доходи, визначати розміри матеріального заохочення співробітників. Нарешті, самостійно визначати мову навчання", - додав він.

Табачника обурює, що в російськомовному Києві лише 7 шкіл з російською мовою навчання

Голова Міносвіти Дмитро Табачник обурений тим, що на сьогодні у Києві тільки 7 російськомовних шкіл.

"Мене дивує обурення націоналістів (щодо вибору мови в школі). У Києві з 540 шкіл приблизно половина була з українською мовою навчання. Друга половина - з російською. Тепер останніх всього 7 на все багатомільйонне російськомовне місто Київ!" - заявив Табачник.

"І коли всі школи в Києві без згоди на те батьків переводили на українську мову, то про це всі сором'язливо мовчали, навіть фіговий листочок виправдання собі не повісили", - сказав він.

"Коли ж в Одесі захотіли тільки поцікавитися думкою людей (щодо того, якою мовою вони хотіли б, щоб навчалися діти), - це підноситься як свавілля. Але ніхто не має права нав'язувати людям свою точку зору. Ось в цьому колосальне, непереборне провалля між мною і моїми опонентами", - зазначив Табачник.

Зазначимо, що Табачник неодноразово обіцяв, що батьки українських школярів і студенти отримають право обирати мову навчання.

А нещодавно також було схвалено Концепцію мовної освіти в Україні, яка значно розширила сферу застосування російської мови, залишаючи за нею особливий статус.

Табачник розповів, як Герман йому телефонує і пише листи

Дмитро Табачник розповів про свої стосунки із заступником голови Адміністрації президента Ганною Герман.

"У мене особисто з Ганною Герман суто службові стосунки. Вона дзвонить або пише листи, я на них з абсолютною увагою відповідаю", - заявив міністр освіти.

На запитання, чи не намагався він обговорити з президентом розбіжності з Герман, Табачник відповів: "У мене, на відміну від більшості моїх опонентів, майже 25 років стажу роботи на Печерських пагорбах. Бачив, як прийшло і пішло не одне покоління політиків. Я ніколи не прагну свій головний біль зробити головним болем свого керівництва. Саме тому, можливо, зберігся чверть сторіччя, хоча ті, з ким я починав, давно поза політикою".

Нагадаємо, що між Герман і Табачником останнім часом відбуваються конфлікти і суперечності, які стосуються здебільшого реформи вищої освіти.

Так, Герман заявила, що президент Янукович не підтримає запропоновану Табачником реформу системи освіти, і додала, що готова пожертвувати своєю посадою заради того, щоб міністром освіти був не Табачник, а хтось інший.

У свою чергу Табачник натякнув, що Герман слід піти у відставку, бо вона не розуміє політики Януковича.

Пізніше Герман також запевняла, що готова піти у відставку задля збереження статусу Києво-Могилянської академії. Водночас вона заявила, що в неї немає персонального конфлікту з Табачником.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 924 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ