Сб, 2024-05-04, 20:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Квітень » 21 » Таємницю того, як працює календар Майя, розгадали вчені
00:01
Таємницю того, як працює календар Майя, розгадали вчені
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

819-денний цикл календаря Майя десятиліттями бентежив вчених, але нові дослідження показують, як він узгоджується з планетними циклами протягом 45 років. Це набагато ширший погляд на хитрий календар, ніж будь-хто раніше намагався взяти.

У дослідженні, опублікованому в журналі Ancient Mesoamerica, двоє вчених з Університету Тулейна підкреслили, що дослідники ніколи не могли пояснити 819-денний календар, поки не розширили свій погляд.

"Хоча попередні дослідження мали на меті показати планетарні зв’язки для 819-денного відліку, його чотиричастинна колірна схема надто коротка, щоб добре відповідати синодичним періодам видимих ​​планет", – пишуть автори дослідження.

"Завдяки збільшенню довжини календаря до 20 періодів по 819 днів виникає закономірність, за якою синодичні періоди всіх видимих ​​планет співмірні з точками станцій у більшому 819-денному календарі". Це означає, що Майя взяли 45-річний погляд на вирівнювання планет і закодували його в календарі, який змусив сучасних вчених чухати голови від подиву.

У той час як стародавня культура Майя пропонувала різні типи календарів, найбільше вчених спантеличив цей 819-денний календар, виявлений у гліфічних текстах. Дослідники довгий час вважали, що цей календар пов’язаний із рухами планет, особливо синодичними періодами — коли планета візуально повертається в те саме місце на небі, як видно із Землі — ключових планет. Однак кожна планета рухається зовсім по-різному, і зіставлення кількох планет у 819-денний проміжок часу не мало сенсу.

Але це так, коли ви дивитеся на нього протягом 16 380 днів (приблизно 45 років), а не лише 819 днів. Загалом це 20 819-денних часових шкал.

Меркурій завжди був відправною точкою для хитрої шкали часу, тому що його синодичний період — 117 днів — чудово збігається з 819. З цього моменту, однак, нам потрібно почати екстраполяцію числа 819, і якщо ви побудуєте 20 циклів 819, ви зможете вписатися кожну ключову планету в мікс.

І Марс може бути кращим за загальну довжину. З 780-денним синодичним періодом 21 період точно відповідає 16 380, або 20 циклам 819. Венері потрібно сім періодів, щоб відповідати п’яти 819-денним відлікам, Сатурн має 13 періодів, щоб відповідати шести 819-денним відлікам, а Юпітеру 39 періодів. досягти 19 819 пунктів.

"Замість того, щоб обмежувати свою увагу будь-якою однією планетою, — пишуть автори, — астрономи Майя, які створили 819-денний підрахунок, уявили його як більшу календарну систему, яку можна було б використовувати для передбачення синодальних періодів усіх видимих ​​планет, а також як точки співмірності з їхніми циклами в Цолькіні та Календарному раунді".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 317 | Додав: admin | Теги: календар, таємниця, Майя
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ