Пт, 2024-04-19, 06:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 28 » The Times. Людина 2011 року: його смерть змінила світ
18:46
The Times. Людина 2011 року: його смерть змінила світ
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Британська газета The Times оголосила "Людиною року" туніського вуличного торговця Мохаммеда Буазізі, самоспалення якого стало каталізатором серії революцій на Близькому Сході.

"Його самогубство викликало протести, які призвели до повалення режиму, і створило прецедент для народних повстань в арабському світі. Кінцевий результат цих повстань неочевидний, але своєчасність протесту безсумнівна", - йдеться в редакційній статті, яку цитує InoPressa.

The Times зазначає, що в іншій країні, на іншому континенті, в інший час перспективи Буазізі, який помер у віці 26 років, могли б бути яскравішими. Він не мав роботи і взявся продавати фрукти й овочі з вуличного прилавка. А що у нього не було ліцензії, то влада конфіскувала його продукцію в грудні минулого року. У розпачі він і запалив фатального сірника.

Його полум'я швидко поширилося далі, поклавши край режиму, який систематично зловживав своєю владою в країні, і способу думок, який духовно та інтелектуально збіднював арабський світ, пише британське видання.

Протести, які спровокувало, якщо не надихнуло, самогубство Буазізі, отримали назву "Арабської весни", за принципом "Празької весни" 1968 року. Паралель суперечлива, але не абсурдна: реформам у Чехословаччині перешкодили радянські танки, але свобода, врешті-решт, взяла гору через 21 рік, зазначає The Times. Найяскравішим символом повстань став студент на ім'я Ян Палах, який підпалив себе на знак протесту проти радянської окупації.

Буазізі "не ставив перед собою мету змінити світ. Жодна людина не вийшла на передній план у жодному з повстань, що поширилися арабським світом, жодна фігура не стала очевидним лідером на майбутнє. (...) Характерні події цього року розгорталися завдяки хоробрості незліченної кількості людей перед обличчям тиранії. Мохаммед Буазізі був одним з них ", - пише газета.

Раніше редакція американського журналу Time також відзначила роль Буазізі, проте "Людиною 2011" назвала узагальнену фігуру "Учасника протестів" ("The Protester"). До речі, нещодавно читачі цього журналу обрали людиною 2011 року прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Нагадаємо, що в жовтні Європарламент посмертно присудив Буазізі премію "За свободу думки імені Андрія Сахарова".

Крім того, у вересні висловлювалися припущення, що Нобелівська премія миру в 2011 році може бути вручена активістам арабських революцій, які відбулися в Єгипті та Тунісі.

На отримання почесної нагороди розглядалися співробітник відділення компанії Google у Єгипті Ваель Гонім, якого вважають одним з головних організаторів єгипетської революції (до речі, журнал Time додав його до списку найвпливовіших людей у світі), один з лідерів молодіжного руху арабської республіки Ісра Абдель Фаттах, а також туніський блогер Ліна Бен Мені.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 928 | Додав: admin | Теги: cамогубство, Мохаммед Буазізі
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ