Пт, 2024-04-19, 18:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 17 » Тисячолітній меч князя Святослава виловив біля Хортиці рибалка
10:04
Тисячолітній меч князя Святослава виловив біля Хортиці рибалка
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Із дна Дніпра підняли меч, який, імовірно, був власністю князя Святослава, що, згідно з історичними документами, загинув під час переправи. За словами представників Національного заповідника "Хортиця", де нині зберігається знахідка, меч випадково знайшов рибалка і приніс до музею. Дослідники кажуть: знахідка датується десятим століттям і точно належала комусь зі знаті – про це свідчить багате оздоблення руків’я меча, інформує "Радіо "Свобода".

Випадкова знахідка рибалки чекала свого часу на глибині 20 метрів біля північної частини острова Хортиця, розповіла Тетяна Шелеметьєва, старший науковий співробітник відділу фондів Національного заповідника "Хортиця". За її словами, руків’я меча належить до так званого варязького типу – із коротким перехрестям, який був поширений на Русі у дохристиянський період. Тобто, його стовідсотково виготовили у середині Х століття, вважає Тетяна Шелеметьєва.

"Є версія, що, ймовірно, цей меч міг належати дружині князя Святослава. Згідно з літописом, Святослав загинув в районі дніпровських порогів. Де конкретно – невідомо, – говорить вона. – Цей меч належить до каролінгського типу: верхня частина оздоблена сріблом, бронзою і позолотою. Тобто, явно така досить дорога зброя була".

Зі слів науковця, ймовірно, що такий меч міг належати і самому князеві.

Хто міг бути власником меча, покаже експертиза.

Загалом, у 20-х роках минулого століття під час будівництва Дніпрогесу було знайдено ще п’ять мечів, які могли належати Святославовому війську, але їх було втрачено під час війни. Однак про те, чи дійсно цьогорічна знахідка належала дружинникам князя, а то і йому самому, можна буде сказати тільки після низки експертиз, зауважує Михайло Відейко, старший науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук.

"Щоправда, зброя до того часу датується з точністю до століття. Наприклад, вважається, що меч міг бути в ходу років вісімдесят. Якщо це була якісна, гарна зброя, вона передавалася від батька до сина і так далі. Крім того, зброя не є іменною – тоді не було таких звичаїв", – зазначає археолог. Однак, навіть не будучи власністю Святослава, меч має безперечну історичну цінність – в Україні знайдено всього декілька десятків зразків зброї того періоду, говорить Відейко.

Пролежавши майже тисячу років на дні ріки, нині меч потребує особливих умов зберігання і реставрації, але музей не має необхідних умов, зазначають представники заповідника. За їхніми словами, на початку грудня вони чекають на приїзд спеціалістів із київського реставраційного центру. Можливо, також будуть запрошені фахівці зі Скандинавії, адже такі мечі були поширені, в основному, саме там.

Нагадаємо, влітку цього року археологи, досліджуючи древній водовідвідний тунель між Містом Давида і Храмовою горою в Єрусалимі, знайшли 2000-річний меч римського легіонера і безліч артефактів часів Першої Іудейської війни (66-71 роки нашої ери).


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 878 | Додав: adminA | Теги: Хортиця, Меч
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ