Пт, 2024-04-26, 23:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 25 » Треба будувати стійкі будівлі: насуваються жахливі землетруси
22:15
Треба будувати стійкі будівлі: насуваються жахливі землетруси
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Руйнівні землетруси, які можуть статися найближчими десятиліттями у великих містах Землі, призведуть до колосальних жертв, якщо влада цих міст не пришвидшить будівництво сейсмостійких будівель, пише в четвер американська газета "Нью-Йорк таймс".
У статті, зокрема, наводиться думка сейсмолога Роджера Білхема з Університету Колорадо, який впродовж десятиліть по всьому світу вивчає найбільш руйнівні землетруси, зокрема й той, що стався 12 січня цього року на Гаїті, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зростання і урбанізація населення планети, яке, як прогнозується, може збільшитися ще на 2 млрд осіб до середини століття і для якого буде потрібно мільярд житлових будівель, може призвести до появи невідомої раніше зброї масового знищення - будинків", - наводить газета думку науковця.

Білхем також вважає, що якщо влада великих міст і архітектори не посилять увагу до будівництва сейсмостійких будівель і зміцнення вже наявних споруд, то, майже напевно, вже в цьому столітті станеться землетрус, який за масштабами руйнувань і жертв перевершить гаїтянський, внаслідок якого, за останніми даними, загинули понад 230 тис людей.

На думку науковця, найбільша небезпека в цьому плані може загрожувати Тегерану, Стамбулу, Карачі, Катманду, Лімі й деяким іншим містам.

Зокрема, за підрахунками фахівців, в результаті підземних поштовхів, аналогічних за силою гаїтянському землетрусу, в Тегерані може загинути до мільйона осіб, а в Стамбулі - мінімум 30 тис людей.

Наприкінці 2009 року з ідеєю перенесення іранської столиці в безпечніше місце виступив духовний лідер Ісламської республіки аятолла Хаменєї.

Вперше подібну ідею було розглянуто серйозно 2003 року після землетрусу, що зруйнував місто Бам на південному сході країни і забрав життя понад 40 тис людей.

За словами сейсмолога Баграма Акаше, який також обіймає посаду декана факультету фундаментальних наук Тегеранського університету, це місто було обране столицею держави "помилково".

Як заявив Акаше, нова столиця має розміщуватися в районі провінцій Кум і Меркезі на північному заході Ірану, де землетрусів не було протягом останніх 2 тис років. За останнє століття населення Тегерана збільшилося з 250 тис до 12 млн осіб.

Варто зазначити, що вісім з десяти найбільших за чисельністю населення міст планети розташовані в сейсмонебезпечних зонах на розломі земної кори, що ставить під загрозу життя і безпеку десятків мільйонів людей. Про це повідомила в четвер, 28 січня, помічник генерального секретаря ООН з питань зменшення небезпеки лих Маргарета Вальстрем.

У повідомленні секретаріату Міжнародної стратегії ООН зі зменшення небезпеки лих уточнюється, що цими мегаполісами є Токіо, Мехіко, Нью-Йорк, Мумбай (Бомбей), Нью-Делі, Шанхай, Калькутта і Джакарта. Загальне число людей у них (з урахуванням передмість) перевищує 161 мільйон.

Найсмертоноснішим стихійним лихом у період з 2000 по 2009 роки став землетрус, що викликав цунамі у грудні 2004-го, від якого постраждали декілька країн на узбережжі Індійського океану - тоді загинули понад 226 тисяч людей. На другому місці землетрус у китайській провінції Сичуань у 2008 році, що спричинив загибель більш як 87 тисяч осіб. Трохи менше - близько 73 тисяч людей - загинули від землетрусу в Пакистані 2005 року.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1292 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ