Сб, 2024-05-04, 23:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Серпень » 1 » Три іноземні судна прийшли в український порт, попри блокаду рф, над морем патрулювали літаки НАТО - ISW
10:15
Три іноземні судна прийшли в український порт, попри блокаду рф, над морем патрулювали літаки НАТО - ISW
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Три вантажні судна, що належать грецькій, ізраїльській та турецько-грузинській компаніям, у неділю, 30 липня, прибули до одного з українських зернових терміналів у дельті Дунаю, йдеться в повідомленні американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як сказано в матеріалі, літаки НАТО уважно стежили за кораблями, які прямували в Ізмаїл. Ймовірно, в Ізмаїлі судна перевантажать зерно, потім повернуться до Чорного моря і попрямують в іноземні порти.

Над морем патрулювали щонайменше чотири бойові літаки НАТО: патрульний літак P-8 ВМС США, Challenger армії США з радаром поверхневого сканування, безпілотник RQ-4 ВПС США і літак раннього попередження E-3 НАТО. Жоден із цих літаків не несе звичайного озброєння, але винищувачі НАТО, зокрема італійські Eurofighter і румунські F-16, перебували поблизу в Румунії.

Грецьке та ізраїльське судно пройшли в напрямку українського порту Ізмаїл через протоку Босфор, а турецько-грузинське судно — з північної Туреччини.

Три вантажних судна не намагалися приховати свої наміри. Усі вони увімкнули свої радіо ретранслятори, завдяки чому їхнє місце розташування і курс було видно всім, хто має доступ до Інтернету і сайтів, що відстежують рух суден, йдеться у звіті.

17 липня росія офіційно оголосила про вихід із зернової угоди, спробувавши виправдати це новими вибухами на незаконно побудованому Кримському мосту. Водночас кремлівський режим відкликав «гарантії безпеки» судноплавства в Чорному морі.

Того ж дня президент Володимир Зеленський запропонував продовжити роботу зернової угоди без участі росіян — разом із Туреччиною та ООН.

Чорноморська зернова ініціатива, підписана за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року, дала змогу розблокувати три українські порти для експорту продовольства. Зерновий коридор працював з 1 серпня 2022 року, попри регулярні провокації та погрози росіян.

19 липня росія заявила, що вважатиме «військовими цілями» всі морські судна, які прямують в українські порти.

Міноборони України у відповідь попередило, що вважатиме всі судна, які прямують до російських портів у Чорному морі, а також до портів на тимчасово окупованих територіях, такими, що «перевозять вантажі військового призначення з усіма відповідними ризиками».

Раніше начальниця пресцентру Сил охорони і оборони Півдня Наталія Гуменюк заявляла, що є ознаки, які свідчать про підготовку росії до блокади Чорного моря.

Вона також повідомила, що країна-агресор може імітувати атаку з іноземного судна в Чорному морі або удар по самому кораблю в рамках операції під чужим прапором, про що раніше попереджали в Держдепі США.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 182 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ