Пт, 2024-04-26, 02:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 22 » Туреччина вдається до санкцій щодо Франції через геноцид вірменів
22:16
Туреччина вдається до санкцій щодо Франції через геноцид вірменів
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Туреччина відкликала свого посла з Парижа після того, як нижня палата французького парламенту затвердила законопроект про кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен в Османській імперії в роки Першої світової війни.

Покарання, передбачене законопроектом за цей злочин - позбавлення волі терміном на рік або штраф в розмірі до 45 тис євро, пишуть у четвер, 22 грудня, зарубіжні ЗМІ і, зокрема, новинне агентство Reuters, передає NEWSru.co.il.

Цей білль, що викликав обурення і лють турків, буде розглянуто Сенатом наприкінці лютому 2012 року - перед розпуском парламенту напередодні президентських виборів у Франції.

Минулого тижня прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган різко засудив плани французького парламенту і порадив французькому уряду зосередитися на власній "брудній і кривавій" історії, а не копатися в минулому інших країн.

Ердоган стверджував, що на французах, зокрема, лежить відповідальність за загибель 45 тисяч алжирців у 1945 році, а також за винищення 800 тисяч осіб у Руанді в 1994 році, повідомила провідна газета країни Today's Zaman.

Прем'єр-міністр також наголосив, що питання про геноцид вірмен слід розглядати не політикам, а історикам, і закликав Ніколя Саркозі виконати дану йому обіцянку і заморозити цей законопроект, який ставить під загрозу нормалізацію турецько-вірменських відносин.

У свою чергу, говорячи про геноцид вірмен в Османській імперії 1915 року, Саркозі зауважив, що заперечення геноциду неприйнятне: "Якби Туреччина визнала чорні сторінки своєї історії, то Франція і Вірменія вважали б це жестом миру. Якщо Туреччина не знайде в собі сили піти на цей крок, то Франція може вжити законодавчих заходів для криміналізації заперечення геноциду".

Також слід нагадати, що парламент Швеції 11 березня ухвалив резолюцію, що визнає геноцид вірмен в Османській імперії. На знак протесту проти цього рішення влада Туреччини негайно відкликала для консультацій посла зі Стокгольма, а прем'єр-міністр Таїп Ердоган скасував запланований на 17 березня візит до Швеції. Проте вже в кінці березня стало відомо, що посол Туреччини в Швеції таки повернеться в Стокгольм, незважаючи на ухвалення шведським парламентом резолюції з визнанням геноциду вірмен в Османській імперії.

Раніше Туреччина досить різко відреагувала на ухвалення 4 березня Комітетом з міжнародних справ Палати представників Конгресу США резолюції про визнання геноциду вірмен і відкликала для консультацій посла у Вашингтоні.

Туреччина традиційно відкидає звинувачення в масовому знищенні майже 1,5 мільйона вірменів у роки Першої світової війни і вкрай болісно реагує на критику з боку Заходу в цьому питанні.

Анкара неодноразово попереджала, що ухвалення резолюції завдасть шкоди зусиллям з нормалізації турецько-вірменських відносин після підписання у жовтні 2009 року у Швейцарії главами МЗС Туреччини та Вірменії протоколів про встановлення дипломатичних відносин та розвитку двосторонніх зв'язків.

Між Туреччиною та Вірменією відсутні дипломатичні відносини, кордон між двома країнами закрито з 1993 року за ініціативою офіційної Анкари. Складні відносини між двома країнами викликані низкою обставин, пов'язаних, зокрема, з позицією Туреччини в питанні врегулювання карабаської проблеми та гострої реакцією на процес міжнародного визнання геноциду вірмен.

Факт геноциду вірменського народу визнаний багатьма державами. Першим у 1965 році це зробив Уругвай, за прикладом якого пішли Росія, Франція, Італія, Німеччина, Голландія, Бельгія, Польща, Литва, Словаччина, Швеція, Швейцарія, Греція, Кіпр, Ліван, Канада, Венесуела, Аргентина, 42 штати США. Геноцид вірмен визнали також Ватикан, Європейський парламент, Всесвітня рада церков.

Ердоган назвав расистським французький законопроект про геноцид вірмен і оголосив про запровадження заходів у відповідь

Прем'єр-міністр Туреччини Ердоган жорстко розкритикував рішення нижньої палати парламенту Франції схвалити законопроект про визнання злочином факту заперечення геноциду вірмен, передають в четвер західні ЗМІ.

За словами прем'єра, цей документ "ґрунтується на расизмі, дискримінації та ксенофобії".

Ердоган додав, що у відповідь на це рішення французьких депутатів Туреччина скасовує всі військові, економічні та політичні переговори з Францією.

Крім того, за його словами, французьким військовим літакам буде заборонено здійснювати посадку в Туреччині, а кораблі ВПС Франції не зможуть заходити в порти Туреччини.

Довідка

Геноцид вірмен - геноцид, організований і здійснений трьома турецькими урядами, що послідовно змінювали один одного, в Османській Імперії (зокрема - на території сучасної Туреччини), пише "Вікіпедія".

Знищення вірмен в Османській Імперії часто вважається першим геноцидом XX століття. Є другим найбільш вивченим актом геноциду в історії.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 872 | Додав: admin | Теги: геноцид, вірмени
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ