Чт, 2024-04-25, 20:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 18 » У Єгипті "Брати-мусульмани" заявили про перемогу свого кандидата
09:59
У Єгипті "Брати-мусульмани" заявили про перемогу свого кандидата
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

У Єгипті представники "Братів-мусульман" заявляють про перемогу на президентських виборах свого кандидата - Мухаммеда Мурсі.

За даними його штабу, Мурсі набрав близько 52% голосів виборців, тоді як екс-прем'єр Ахмед Шафік, якого деякі політичні сили намагаються представити "людиною Мубарака", отримав 48% голосів, передає ИТАР-ТАСС.

"Шафік не може перемогти за жодних умов", - заявили в штабі Мурсі, пообіцявши найближчим часом опублікувати на своєму офіційному сайті "заяву першого обраного президента Єгипту".

Водночас у штабі Ахмеда Шафіка витримали коротку паузу, після чого спростували ці дані. "Я не можу підтвердити цю інформацію. Називати конкретні цифри поки що рано", - заявив соратник екс-прем'єра Ахмед Сархан.

У прихильників колишнього прем'єра є час до 21 червня для подачі скарг на порушення в ході голосування і підрахунку голосів, зазначає РИА "Новости".

У Єгипті напередодні завершилися президентські вибори, які мають визначити його майбутнє на найближчі роки. Якщо перемога Мурсі підтвердиться, він стане першим президентом Єгипту, що представляє рух ісламізму. Більш того, вперше в сучасній історії Єгипту країну очолить президент без військового минулого.

Виборчі дільниці закрилися аж о 22.00 за місцевим часом, тому що виборчком двічі продовжував процес голосування через сильну спеку, яка перешкодила виборцям прийти на ділянки в середині дня.

Офіційних даних про результати виборів поки що немає.

Підрахунок голосів ведеться на основі офіційних протоколів з дільничних виборчих комісій, копії яких отримують на руки спостерігачі від кандидатів.

В Єгипті в суботу та неділю пройшов другий, вирішальний тур виборів президента. 60-річний Мухаммед Мурсі - голова "Партії свободи і справедливості" - висувався як запасний кандидат від "Братів-мусульман". На перший план він вийшов після того, як з виборів зняли їхнього основного кандидата - заступника верховного наставника асоціації "Братів-мусульман" Хайрата аш-Шатира.

Завдяки підтримці найбільш масового в Єгипті політичного руху, Мурсі провів яскраву і активну президентську кампанію. Інженер за фахом, Мурсі здобував освіту в США. Він має досвід парламентської роботи - кілька разів обирався в парламент за часів Хосні Мубарака як незалежний депутат.

У ході передвиборної кампанії Мурсі обіцяв реформувати уражені корупцією інститути влади, поставити державу "на ісламську основу" і домогтися широкого застосування норм шаріату.

"Брати-мусульмани" також представили 10-річний план розвитку Єгипту, який передбачає модернізацію економіки, справедливе розділення доходів серед громадян країни.

Єгипетські військові знову взяли на себе функції парламенту

Правляча в Єгипті Вища рада збройних сил (ВРЗС) буде виконувати функції законодавчої влади аж до обрання нового складу розпущених минулого тижня Народних зборів (парламенту), йдеться в опублікованих у понеділок поправках до Конституційної декларації - тимчасової конституції Єгипту.

За два дні до президентських виборів Вищий конституційний суд Єгипту прийняв рішення про невідповідність закону про вибори до парламенту основному закону країни. На підставі цього рішення єгипетські військові розпустили парламент, в якому переважають ісламісти.

За розпуском парламенту відбувся і розпуск комісії з розробки конституції, яка була сформована колишніми депутатами. Тепер єгипетські військові взяли на себе відповідальність і за формування комісії, яка займеться підготовкою проекту нової конституції країни.

Згідно з поправками до основного закону, нові парламентські вибори в Єгипті відбудуться тільки після прийняття конституції, тобто не раніше, ніж через п'ять місяців, повідомляє РИА "Новости".

За цей час необхідно сформувати конституційну комісію, підготувати проект конституції, підготувати і провести всенародний референдум щодо основного закону країни.

Безпосередньо на підготовку конституції відводиться три місяці. При цьому президенту і військовій раді фактично надається право вето на положення конституції, які вони вважатимуть такими, що "суперечать найвищим інтересам країни". Останнє слово залишається за Вищим конституційним судом Єгипту.

Також президент отримав право використовувати армійські підрозділи для підтримки правопорядку в країні в разі заворушень, не запроваджуючи при цьому надзвичайного стану.

Водночас Вища рада збройних сил зберігає за собою одноосібне право призначати й усувати з посад військових керівників. Крім того, Військова рада дозволила майбутньому президенту приймати присягу перед колегією Вищого конституційного суду на випадок, якщо парламент розпущений.

Єгипетські військові прийшли до влади в Єгипті 11 лютого 2011 року після відставки Мубарака з посади президента. Вони скасували дію конституції і розпустили обидві палати парламенту, переважна більшість у якому була у Національно-демократичної партії, яка правила за Мубарака.

У схваленій пізніше Конституційній декларації (тимчасовій конституції), мовилося, що новий текст основного закону буде розроблено спеціальною комісією, а потім винесено на всенародний референдум.

Однак робота з підготовки проекту нової конституції Єгипту довгий час буксувала через суперечності щодо формування конституційної комісії. Останній склад парламенту, обраний вже після падіння режиму Хосні Мубарака, почав роботу 23 січня.

Близько 70% місць у ньому займали депутати від ісламістських партій. Більш ніж 45% депутатських мандатів отримала Партія свободи і справедливості - політичне крило забороненої за Мубарака організації "Брати-мусульмани".

У неділю в Єгипті завершилося голосування на президентських виборах, 50 мільйонів єгиптян, які мають право голосу, обирали між кандидатом від асоціації "Брати-мусульмани" Мухаммедом Мурсі і колишнім прем'єр-міністром Ахмедом Шафіком, якого було призначено на цю посаду ще Мубараком.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 927 | Додав: adminA | Теги: Єгипті Брати-мусульмани, перемогу
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ