Чт, 2024-03-28, 15:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 10 » У Єгипті жорстоко розправляються з опозицією. Оголошено страйк
16:21
У Єгипті жорстоко розправляються з опозицією. Оголошено страйк
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Єгипетські військові, яких досі вважали дуже лояльними до учасників масових антиурядових виступів, насправді "викрадають" маніфестантів з вулиць і відвозять у відділки, де б'ють і піддають іншим тортурам.

Як мінімум про десятки таких випадків дізналися місцеві опозиціонери й правозахисники, до яких надходять скарги від потерпілих та їхніх родичів. Підозрюють, що жорстоких методів впливу насправді зазнали тисячі протестувальників, передає NEWSru.com з посиланням на The Wall Street Journal.

Міжнародна організація Human Rights Watch зафіксувала 69 випадків незаконних затримань демонстрантів останніми днями. HRW повідомляє щонайменше про шість випадків катувань у Каїрі з 31 січня. А один з колишніх затриманих особисто розповів виданню, що військові застосовували електрошокер на "чутливих частинах тіла", зокрема на голові, обличчі та геніталіях. При цьому зап'ястя та щиколотки у цієї людини були зав'язані шнурками від черевиків.

Знає про тортури найбільш організований опозиційний рух "Брати-мусульмани" - його активісти повідомляють про сотні подібних випадків. Всі вони зафіксовані з 29 січня, коли єгипетській армії було передано функції поліції, яку постійно звинувачували в жорстокому поводженні з арештованими, зокрема з опонентами режиму.

На відміну від поліції, єгипетську армію досі поважали як у країні, так і за кордоном. Протестувальники на каїрській площі Тахрір вітали солдатів, які прибули на бронетехніці убезпечувати їх. При цьому демонстранти і гадки не мали, чи підтримують військові їхні вимоги скинути президента Хосні Мубарака, який править вже майже 30 років.

Тепер же, після повідомлень про катування, армія ризикує втратити свій авторитет у Єгипті та викликати невдоволення Вашингтона, який надає їй солідну фінансову підтримку - майже 1,4 мільярда доларів щороку. Під загрозою можуть опинитися і плани мирної передачі влади, про які останнім часом багато говорять як єгипетський уряд, так і представники США.

Видання пише, що намагалося отримати офіційні коментарі від єгипетського командування і від посольства цієї країни у Вашингтоні, але там говорити з журналістами на цю тему відмовилися.

Тим часом єгипетська криза, викликана масовими протестами, тепер посилюється ще і страйками, які охопили країну в четвер. Тисячі людей, зайняті в нафтогазовій, залізничній та телекомунікаційній сферах, припинили роботу, вимагаючи підвищення зарплат і підписання більш тривалих трудових контрактів.

До загальнонаціонального страйку долучилися також робітники сталеливарного виробництва, портові службовці на Суецькому каналі, водії, інженери, адміністративні працівники та двірники.

У Каїрі на 17-й день протестів площа Тахрір ще й досі заповнена маніфестантами, котрі раніше заявили, що не мають наміру розходитись, поки Мубарак не піде у відставку. Той раніше заявив, що готовий зробити це негайно, але не може, бо, мовляв, в країні почнеться хаос. Він пообіцяв більше не балотуватися в президенти і до наступних виборів у вересні підготувати реформи.

Крім того, новий уряд, якого опозиціонери не визнали, оголосив у понеділок про підвищення на 15% зарплат і пенсій держслужбовцям. Міністр фінансів повідомив, що це обійдеться Єгипту в 6,5 мільярда фунтів (940 мільйонів доларів). Крім того, створено фонд на 5 мільярдів фунтів (840 мільйонів доларів) на допомогу жертвам мародерства і вандалізму під час заворушень.

Однак протестантів це жодною мірою не втішило. Навпаки, у вівторок 8 лютого в країні пройшли рекордні демонстрації, що зібрали найбільшу з початку революції кількість учасників.

На п'ятницю, 11 лютого, запланована чергова велика акція протесту - "П'ятниця мучеників". Єгиптяни вже провели акції "П'ятниця гніву", "Марш мільйонів" і "Останній день Мубарака". Жертвами зіткнень між прихильниками і противниками режиму стали, за даними правозахисників, понад 300 осіб.

Арабські ЗМІ збирають анекдоти єгипетської революції

Єгипетські події залишаються в центрі уваги арабських ЗМІ. Більшість описують їх з усією серйозністю, проте знаходиться і місце для сатири і гумору. Так, наприклад, незалежне палестинське агентство "Маан" публікує матеріал "Гумор єгипетської революції". Кілька свіжих анекдотів з нього наводить NEWSru Israel.

"Головнокомандувач єгипетської армії каже Мубараку: - Усе скінчено. Пишіть прощальне слово єгипетському народу. - Ось як! - вигукує Мубарак. - А куди він вирушає?"

"На тому світі Садат зустрічає Мубарака і запитує його: - Як ти опинився тут: отрута, пістолет, вибухівка? - Ні перше, ні друге, ні третє - Facebook".

"Якщо революція переможе в Єгипті, вона вийде у фінал з туніською".

"Мати каже малолітньому синові: - Будеш добре вчитися, я візьму тебе протестувати на Ат-Тахрір".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 960 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ