Вт, 2024-04-16, 13:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 30 » У Європі кажуть, що мажоритарка викривила весь виборчий процес
19:25
У Європі кажуть, що мажоритарка викривила весь виборчий процес
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Наглядова місія ПАРЄ вважає, що парламентська кампанія в Україні супроводжувалася недостатнім рівнем змагальності, а порушення під час підрахунку голосів у низці мажоритарних округів спотворюють весь виборчий процес. Про це йдеться в остаточній доповіді за результатами парламентських виборів в Україні, винесеній на обговорення Постійного комітету ПАРЄ на засіданні в п'ятницю в Андоррі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Спеціальний комітет дійшов висновку, що парламентські вибори в Україні були затьмарені недостатнім рівнем змагальності, що сприяло домінуванню великих економічних і фінансових груп, зокрема, через використання адміністративного ресурсу, відсутність прозорості у фінансуванні виборчої кампанії і партій, дисбалансу у висвітленні в ЗМІ. У виборців був вибір серед різних партій і великої кількості кандидатів, що задовольнило попит на різні політичні погляди", - йдеться в документі, оприлюдненому на сайті організації.

У доповіді наголошується, що день виборів, 28 жовтня, "був спокійним".

"Члени комітету зазначили цілком впорядковане проведення виборів, голосування та підрахунок голосів були проведені професійно і спокійно", - констатують в ПАРЄ.

Разом з тим, спостерігачі звертають увагу на той факт, що ситуація погіршилася під час підрахунку голосів у низці мажоритарних округів, що призвело до тривалої затримки в процесі підрахунку.

"У зв'язку з цим комітет висловлює серйозне занепокоєння і вважає, що ці порушення спотворюють весь виборчий процес", - підкреслюється в доповіді.

Комітет також відзначив інші серйозні проблеми - зловживання адміністративними ресурсами, фіктивні газети, підкуповування виборців, поява "технічних кандидатів".

"Комітет упевнений, що ці феномени не допомагають в плані впевненості виборця у виборчому процесі", - йдеться в документі.

Крім того, Комітет шкодує, що вибори відбулися на тлі справ екс-прем'єра Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, які перебувають в місцях позбавлення волі.

"Щодо фінансування партій і виборчої кампанії, комітет нагадує, що під час президентської кампанії 2010 року було поставлено питання про роль грошей та олігархізації політики в Україні в цілому та у виборчому процесі зокрема. Це проявилося ще більшою мірою в ході цих виборів. На жаль, багато українських громадян бачать політичну боротьбу як битву між різними кланами і їхніми фінансовими інтересами, а не як змагання між платформами та ідеями", - вказує на проблему ПАРЄ.

Разом з тим, Комітет відзначив задовільну роботу Центральної виборчої комісії, вказавши водночас, що деякі засідання пройшли за зачиненими дверима.

У зв'язку з викладеним вище, Комітет вважає, що ПАРЄ повинна продовжувати тісну співпрацю з Верховною Радою та іншими інституціями за допомогою процедури моніторингу, а також з Венеціанською комісією для вирішення проблем, зазначених під час виборів 28 жовтня 2012 року і для майбутньої консолідації всього виборчого процесу.

З цією метою ПАРЄ висунула низку рекомендацій, серед яких ухвалення єдиного виборчого кодексу до наступних виборів, реформування виборчої системи для покращення регіонального представництва та збільшення впливу виборців на їхніх представників у парламенті за допомогою прийняття системи пропорційного представництва на основі відкритих партійних списків.

Також рекомендується імплементувати в повному обсязі рекомендації ПАРЄ і GRECO, спрямовані на зміцнення прозорості фінансування політичних партій та виборчої кампанії, провести розслідування за всіма фактами звинувачення у використанні адміністративного ресурсу та інших порушень під час виборів і оприлюднити результат цього розслідування.

Комітет закликає українську владу провести розслідування порушень, зазначених у мажоритарних округах, де надалі результати були скасовані, встановити відповідальних і поінформувати про це ПАРЄ якомога швидше.

Також пропонується провести чітке розмежування між державними адміністраціями і політичними партіями, що перебувають при владі, зробити кроки, щоб гарантувати плюралізм в ЗМІ під час виборчої кампанії, проаналізувати методи спрощення тривалої, складної процедури голосування та підрахунку голосів у день виборів, організувати навчальні курси для членів виборчих ділянок, особливо, сільської місцевості для поліпшення проведення процедур під час дня виборів.

"ПАРЄ готова надати Україні допомогу в імплементації цих важливих реформ виборів", - підкреслюється в доповіді.

Як повідомлялось раніше, президент ПАРЄ Жан-Клод Міньйон відзначив регрес демократії в Україні та зазначив, що цілком згодний з негативними оцінками міжнародних спостерігачів, які вони висловили щодо виборчого процесу в Україні.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 922 | Додав: adminA | Теги: виборчий процес, Європі, мажоритарка викривила
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ