Пт, 2024-04-19, 08:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 25 » У Іраку, Йорданії і Бахрейні пройшли антиурядові виступи
21:06
У Іраку, Йорданії і Бахрейні пройшли антиурядові виступи
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Хвиля протестів охопила в п'ятницю Ірак - там пройшов перший загальнонаціональний "День гніву". Про кількість його учасників не повідомляється, проте ИТАР-ТАСС описує ці події як "марш мільйонів".

- У Йорданії і Бахрейні пройшли антиурядові виступи

У Багдаді влада не змогла стримати потоки протестуючих людей, арешти репортерів і блокування соціальних серверів не привели до бажаних результатів. На площі Тахрір, незважаючи на введену владою комендантську годину, відбувся масовий мітинг, який пройшов під гаслом "Народ хоче змін"!

Соціальні хвилювання тривають в Іраку другий тиждень, проте уперше у містах на сторону демонстрантів стали переходити військовослужбовці і поліцейські. Така картина спостерігалася в Мосулє, Ель-Фаллуджі, Рамаді та інших містах суннітів. Декілька військових і цивільних чинів в провінціях оголосили про відставку і відмову виконувати наказ розігнати маніфестації, що поступив з Багдада.

"У такій багатій країні, як Ірак, народ заслуговує більш гідного життя", - заявив один з організаторів "Дня гніву" Луей аль-Хазем.

В той же час офіційний телеканал Al Iraqiya намагався применшити масштаби невдоволення і стверджував, що в столиці зберігається спокій, а заходи безпеки вжиті в інтересах захисту учасників мирних ходів. Прем'єр-міністр Нурі Аль-Малікі, який тимчасово займає пости міністра оборони і глави МВС, звинуватив в провокації антиурядової кампанії прибічників президента Саддама Хусейна, страченого в 2006 році.

Три незалежні телестанції свідчили зворотне. За їх відомостями, у Басрі, Рамаді і Ель-Фаллуджі мали місце спроби подавити виступи протесту, проти їх учасників використовувалися не лише палиці, але і вогнепальна зброя. Поступила інформація про арешти організаторів "Дня гніву" у Багдаді.

Телестанція Al-Jazeera підтвердила повідомлення про кровопролиття на вулицях іракських міст. У Кіркукі, за її відомостями, загинули 30 маніфестантів. А в південних районах шиїтів, зокрема в неспокійній провінції Васіт, для розгону масових ходів використовувався сльозоточивий газ і водомети.

У Йорданії і Бахрейні пройшли антиурядові виступи

Черговий "День гніву" пройшов в молитовну п'ятницю і в сусідній Йорданії. На вулиці Аммана вийшли близько 10 тисяч прибічників опозиції, які призвали до проведення "серйозних конституційних перетворень".

"Ми хочемо виборного парламенту, який би представляв народ, і кабінету, сформованого депутатською більшістю", - заявив вождь Фронту ісламської дії Хамза Мансур. Профспілковий лідер Майсара Малес, зі свого боку, зажадала проведення реформ "в інтересах трудящих" і засудила насильство відносно мирних ходів. Сотні агресивно налагоджених прибічників уряду Мааруфа аль-Бахіта також вийшли на вулиці з наміром розігнати активістів опозиційних фракцій, але поліція не допустила цього разу зіткнень між молоддю з протилежних таборів.

У Бахрейні пройшли траурні мітинги на згадку про сім загиблих днями маніфестантів. Шиітський імам Абдель Джаліль аль-Мокдад від імені народу зажадав встановлення в країні "Демократичного парламентського режиму". За його словами, опозиція не висуває яких-небудь конфесійних гасел.

Раніше повідомлялось, що в Іраку, Ємені та Бахрейні в п'ятницю опозиційні рухи планували провести нові антиурядові акції протесту. Опозиціонери в Іраку планували провести демонстрації на центральній площі Багдада і в інших великих містах. "Уряд Іраку підтримає будь-які демонстрації іракського народу, якщо вони будуть мирними", - заявив представник уряду. Разом з тим, збройні сили Іраку попередили демонстрантів про можливість терористичних атак під час акцій протесту.

Народні протести проти влади розпочались в Іраку 20 лютого. Демонстранти вимагали відставки уряду Нурі аль-Маліки, який, на їхню думку, не може впоратися із ситуацією, і розпуску парламенту.

Раніше в Бахрейні вже пройшли масштабні виступи опозиції, але влада спробувала покласти край протестам силою. У зіткненнях з поліцією загинули шість людей, сотні отримали поранення. У столицю королівства було введено війська, а Перлинну площу в центрі Манами, яку зайняли мітингувальники, заблокували танки.

Пізніше влада Бахрейну змінила тактику і почала випускати з в'язниць політичних в'язнів, зокрема 23 шиїтських активістів, яких було звинувачено в спробі державного перевороту. Розпорядження про звільнення ув'язнених підписав король Бахрейну Хамад бен Іса аль-Халіфа, тим самим задовольнивши одну з вимог опозиції.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 951 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ