Пт, 2024-04-26, 21:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 23 » У Каїрі тривають протести, незважаючи на поступки армії. ВІДЕО
17:15
У Каїрі тривають протести, незважаючи на поступки армії. ВІДЕО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Тисячі єгиптян провели ще одну ніч на площі Тахрір у центрі Каїра, незважаючи на згоду Вищої військової ради Єгипту прискорити проведення президентських виборів.

Після чотирьох днів запеклих сутичок між демонстрантами і спецзагонами поліції, глава військового керівництва Хусейн Тантауї в ефірі державного телебачення пообіцяв, що президентські вибори в Єгипті відбудуться у липні 2012 року.

Однак багато учасників мітингу на площі Тахрір вважають, що цього недостатньо і вимагають відставки фельдмаршала Тантауї, передає Бі-Бі-Сі.

Минулої ночі сутички тривали. Демонстранти закидали поліцейських камінням. Поліція використовувала сльозогінний газ, палиці і дріб, проте деякі очевидці кажуть, що поліція стріляла бойовими патронами.

Телебачення показало кадри, на яких видно, як карети швидкої допомоги відвозять з площі постраждалих.

За даними Міністерства охорони здоров'я Єгипту, з минулої суботи у вуличних боях загинули щонайменше 30 осіб і сотні отримали поранення.

Сутички також пройшли в Александрії, Суеці, Порт-Саїді й Асуані.

Спочатку нинішнє військове керівництво країни планувало провести президентські вибори - перші з моменту повалення Хосні Мубарака - відбудуться наприкінці 2012-го або навіть у 2013 році.

Однак під тиском мітингувальників Вища військова рада наблизила дату виборів. Тантауї також пообіцяв, що парламентські вибори почнуться 28 листопада, незважаючи на протести, і в разі необхідності буде призначено референдум з питання про негайну передачу влади.

Голосування має стати важливим кроком у процесі переходу держави до демократії, проте багато єгиптян переконані, що військові спробують утримати важелі влади, хоч якими б були результати виборів.

"Військове керівництво не хоче віддавати владу, бо воно відіграє визначальну роль в управлінні країною з 1952 року, - зазначає аналітик. - Крім того, вони контролюють до 40% економіки країни, так що навряд чи вони захочуть розлучатися з таким ласим шматком".

Один з учасників протесту в Каїрі, 33-річний Ахмед Імам, упевнений, що передача влади військовим після повалення Мубарака була помилкою.

"Ми не повинні були йти з вулиць. Ми віддали владу військовим на блюдечку з блакитною облямівкою", - сказав він.

У вівторок Вашингтон закликав єгипетську владу "проявити стриманість" у нейтралізації акцій протесту.

"Ми засуджуємо надмірне застосування сили поліцією. Ми рішуче закликаємо єгипетський уряд проявляти максимальну стриманість, підтримувати дисципліну у своїх військах і захищати універсальне право всіх єгиптян на мирне самовираження", - заявила представник держдепартаменту США Вікторія Нуланд.

Згода Вищої ради Збройних сил (ВРЗС) прискорити терміни президентських виборів стала дуже серйозною поступкою учасникам протесту, вважає кореспондент Кевін Коннолі.

Глава військового керівництва, у свою чергу, стверджує, що роль військових полягає тільки в тому, щоб оберігати народ, і залишатися при владі вони не мають наміру.

"ВРЗС готова до того, щоб негайно передати владу і повернутися до виконання своїх прямих обов'язків - захисту нашої країни", - сказав він і додав, що національний референдум буде призначений, якщо побажають люди.

22 листопада Вища рада збройних сил, що править Єгиптом, погодилася на низку кроків, які повинні гарантувати передачу влади цивільному законно обраному керівництву.

Раніше кабінет міністрів Єгипту на чолі з прем'єр-міністром Шарафом подав у відставку - після запеклих сутичок на площі Тахрір у Каїрі між поліцією і протестувальниками. За три дні заворушень у Каїрі загинули понад 20 осіб, 1500 серйозно постраждали.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 952 | Додав: admin | Теги: Каїр, площа Тахрір, Протести
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ