Чт, 2024-03-28, 12:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2009 » Вересень » 24 » У Лондоні покажуть виставку про останнього правителя ацтеків Монтесуму
17:22
У Лондоні покажуть виставку про останнього правителя ацтеків Монтесуму
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Виставка, присвячена життю останнього правителя ацтеків Монтесуми Другого, який загинув під час іспанського завоювання Центральної Америки, відкривається в четвер у Британському музеї Лондона, передає РИА "Новости".

Куратор експозиції Колін МакЮен розповів журналістам напередодні відкритті виставки, що вона завершує серію з чотирьох міжнародних експозицій, присвячених великим правителям минувшини. Перша з них - про життя першого імператора китайської династії Цинь і його "теракотову" армію - з успіхом завершилася в Лондоні навесні 2008 року. За нею були не менш успішні виставки про давньоримського імператора Адріана і персидського шаха Аббаса.

Організатори виставки вирішили виправити деякі неточності, які, на їхню думку, укорінилися в сучасній західній історіографії. Вони називають правителя "Моктесума" (Moctezuma), що ближче до оригіналу, а підвладну йому колись територію іменують "Мешика" (Mexica), указуючи на те, що термін "ацтеки" з'явився лише в 19-му столітті.

Експонати для виставки, багато з яких в Британії будуть показані вперше, зібрані з музеїв Мексики і країн Європи. Однією з головних проблем при складанні експозиції стала дуже невелика кількість автентичних предметів, пов'язаних з Монтесумою. Тим часом, схожі речі, що збереглися і знайдені в результаті археологічних розкопок, допомагають скласти враження про рівень розвитку держави ацтеків зі столицею в Теночтітлані, заснованому в 1325 році за християнським літочисленням.

Монтесума, що став дев'ятим правителем ацтеків у 1502 році, увійшов в історію як воїн, що завоював славу в битвах, і державний діяч. Він зумів об'єднати досягнення своїх попередників, створити ефективну систему державного правління, торгівлі і збору податків.

Відвідувачі виставки зможуть побачити прикраси, що збереглися до наших днів в музейних колекціях, а також вироби тієї епохи, оздоблені шматочками бірюзи та інших цінних матеріалів. Серед них - знаменита "Бірюзова маска", що стала емблемою всієї виставки.

Увагу відвідувачів привертає макет центральної частини Теночтітлана з його головним храмом і палацом Монтесуми, що розташувався поряд з ним. Тут же виставлений кам'яний фрагмент прикраси палацу з геометричним візерунком.

Історичну і наукову цікавість має розділ, присвячений побутовому життю ацтеків. Фігурка людини з плодом какао в руках нагадує про те, що шоколадний напій, збитий в піну і гіркий на смак, з'явився саме тут. Також тут можна дізнатися про два календарі - сонячний і ритуальний, цикли яких збігалися раз на 52 роки, коли проголошувалося народження "нового вогню", а сам рубіж вважався початком нової епохи і змін.

Правитель ацтеків загинув за невідомих обставин 30 червня 1520 року. За однією версією, його закидав камінням натовп, коли він вийшов на балкон палацу, щоб заспокоїти населення. За іншими джерелами, він був убитий іспанцями.

Конкістадори покинули Теночтітлан з тим, щоб повернутися туди через рік і остаточно розгромити ацтеків. Іспанці знищили язичницькі ідоли і храми, щоб розчистити місце для католицьких церков "Нової Іспанії". Виробництво золота, срібла, текстилю, кераміки та інших товарів було переорієнтовано на потреби завойовників.

Виставку завершує експозиція із золотих виробів і злитків, в які були переплавлені коштовності ацтеків, і вітрина з європейськими книгами, де описується життя легендарного останнього очільника ацтекської держави.

Ставлення до Монтесуми досі залишається неоднозначним: багато хто в Мексиці вважає його зрадником інтересів стародавнього народу, що "здав" країну європейським завойовникам, у Європі ж образ Монтесуми обріс легендами і романтикою.

"Кінець епохи Монтесуми був інтригуючим і амбівалентним, схожий на "подвійне оповідання" в стилі Фаулза. Ми не стаємо ні на одну зі сторін, ми розслідуємо хід історії, яка в різний час інтерпретувалася по-різному залежно від тієї або іншої аудиторії і політичних цілей", - відзначив куратор.

Виставка "Монтесума: правитель ацтеків" продовжиться в Британському музеї до 24 січня 2010 року.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1248 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ