Пт, 2024-04-26, 03:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 10 » У Лондоні тривають заворушення. Під руку демонстрантам попався і принц Чарльз
11:02
У Лондоні тривають заворушення. Під руку демонстрантам попався і принц Чарльз
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

У Лондоні не стихають масові заворушення. В результаті сутичок демонстрантів, які виступають проти підвищення плати за вищу освіту, з поліцією поранень зазнали 12 правоохоронців і 43 маніфестанти, 22 людини заарештовано.

Тисячі молодих людей зібралися в четвер біля будівлі британського парламенту, в якому депутати обговорювали законопроект, запропонований коаліційним урядом консерваторів і ліберал-демократів.

Документ передбачає можливість підвищення університетами плати за навчання до 9 тис фунтів стерлінгів (14 тис доларів) на рік. Ініціатори закону наполягають на тому, що до цього кроку їх підштовхує надзвичайно тяжка фінансова ситуація в країні, і нагадують, що останнім часом різким скороченням піддалася практично вся бюджетна сфера британського суспільства.

Крім того, вони підкреслюють, що виші не отримують права брати плату авансом: студенти вчитимуться в борг, який почнуть віддавати лише після отримання диплому і працевлаштування з мінімальною заробітною платою у розмірі 21 тис фунтів на рік. Якщо ж такої роботи не трапиться, то й віддавати борг вони не стануть. Закон передбачає також спеціальні заходи із соціального захисту студентів з небагатих сімей - в тому разі якщо хочуть поступити до ВНЗ, який бере за навчання більш як 6 тис фунтів на рік.

Ці аргументи, проте, не переконали супротивників нового закону, які й до цього провели декілька масових демонстрацій в Лондоні. Проте маніфестантам лише частково вдалося чинити психологічний тиск на депутатів: у четвер ті, хоч і з невеликою перевагою, все ж таки прийняли закон, який викликав неоднозначну реакцію.

Після голосування в парламенті деякі з демонстрантів намагалися прорвати поліцейські кордони, кидалися на "боббі" з металевими прутами, кидали в них камінням, більярдними кулями і держаками від прапорів; запускали в них петарди.

На площу було стягнуто сотні поліцейських у захисній екіпіровці. Були на місці подій і десятки кінних поліцейських. Вогнепальної зброї у поліції не було, але прорвати кордони маніфестантам не вдалося - і тоді вони почали бити шибки у вікнах нижніх поверхів міністерства фінансів і Верховного суду Сполученого Королівства. При цьому на Парламентській площі демонстранти розвели величезне вогнище, головним паливом для якого стали лавки.

Дісталося не тільки будівлям, а й пам'ятникам. Протестувальники мочилися на постамент пам'ятника Уїнстону Черчиллю, що стоїть на площі, а саму статую покрили графіті, здебільшого нецензурними висловами. Інші намагалися здерти прапори з розташованого по сусідству Кенотафа, що увіковічує пам'ять британців і громадян країн Співдружності, які загинули в Першій світовій та інших збройних конфліктах. Крім того, на Трафальгарській площі підпалили різдвяну ялинку, там-таки студенти влаштували сидячу акцію протесту. Під час безладдя було вибито шибки в магазинах головної торгової вулиці Лондона, Оксфорд-стріт.

Окрім того, дісталося від обурених студентів і принцу Чарльзу. Демонстранти атакували лімузин, в якому перебували спадкоємець британського престолу з дружиною. "Роллс-ройс" принца Чарльза і Камілли проїздив по центру британської столиці у супроводі декількох поліцейських на мотоциклах, коли на нього напали студенти. Сам принц Уельський та герцогиня Корнуольська не постраждали, але машина отримала помітні пошкодження. Нападники, скоріше за все, використовували важкі предмети; про це свідчить той факт, що розтріскалося одне з укріплених вікон. Крім того, лімузин було облито білою фарбою.

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон назвав напад на автомобіль спадкоємця престолу таким, що "шокує і заслуговує на жалість". Також він засудив насильство під час студентських демонстрацій у Лондоні.

Шеф лондонської поліції сер Пол Стівенсон заявив, що має намір провести "дуже серйозне і надзвичайно детальне розслідування" події.

Нагадаємо, що акції протесту в Лондоні активізувалися наприкінці листопада. Уже тоді студентська демонстрація переросла в безладдя та сутички. Згідно з даними поліції, під час заворушень було поранено 17 людей, зокрема двох поліцейських; 29 маніфестантів було заарештовано за підозрою в крадіжці й участі в сутичках, що супроводжувалися насильством. Вночі демонстранти розпалили вогнища з підручних матеріалів та далі били шибки і обписували стіни будівель.

Окрім Лондона, марші протесту пройшли в університетах Манчестера, Ліверпуля, Шеффілда, Бристоля, Оксфорда, Кембриджа, Лідса, Ньюкасла, Кардіффа, Глазго й Единбурга. У деяких випадках учасники цих акцій захопили аудиторії та інші університетські приміщення.

Крім цього, в деяких школах Лондона, Кембриджа, Лідса і Вінчестера учні відмовилися відвідувати заняття.

Варто зазначити, що головною мішенню незадоволеності демонстрантів стала Ліберально-демократична партія, яка до виборів обіцяла не голосувати за підвищення плати за навчання. Проте лібдеми переглянули свою позицію після того, як створили урядову коаліцію з Консервативною партією.

За два тижні до цього, демонстрантам вдалося прорватися у штаб-квартиру Консервативної партії в будівлі Міллбенк-тауер у лондонському районі Вестмінстер. Услід за минулим протестом було здійснено 65 арештів.

Представник студентської групи Education Activist Network, яка організувала демонстрації, заявив: "Ми маємо право на протест, ми маємо право на громадянську непокору, ми маємо право на те, щоб навчатися".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 996 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ