Сб, 2024-04-20, 13:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Січень » 30 » У містах України пройшла смолоскипна хода на честь героїв Крут. ВІДЕО
11:50
У містах України пройшла смолоскипна хода на честь героїв Крут. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Представник партії "Свобода" і громадської організації "Сокіл" провели в п'ятницю ввечері, 29 січня, в Києві смолоскипну ходу на честь Героїв Крут. Близько 500 учасників пройшлися маршем від станції метро "Арсенальна" вулицею Мазепи, алеєю Героїв Крут до церкви на Аскольдовій Могилі.

"До забезпечення правопорядку в центрі столиці залучені працівники підрозділів столичної поліції і військовослужбовці Національної гвардії України", - йдеться в повідомленні Відділу комунікації Головного управління Національної поліції в місті Києві, оприлюдненому в п'ятницю ввечері.

Разом з тим, в поліції зазначили, що неподалік від будівлі адміністрації президента України на вулиці Банковій активісти хотіли запалити шини, однак їхні дії попередили і припинили правоохоронці. "Наразі грубих порушень правопорядку не зафіксовано", - наголосили в поліції.

У центрі Одеси відбулася смолоскипна хода на вшанування пам`яті загиблих під Крутами

У центрі Одеси ввечері 29 січня відбулася смолоскипна хода на вшанування пам`яті загиблих під Крутами. Близько 200 осіб зібралося біля пам`ятника Тарасу Шевченку в однойменному парку культури і відпочинку. Вони прийшли з державними прапорами, червоно-чорними прапорами, прапорами з символікою ВО "Свобода" і "Правого сектору". Як відзначили організатори акції, захід також проводиться на "підтримку політичних в`язнів".

Учасники акції, в основному, молоді люди, пройшли центральними вулицями міста під барабанний бій. Вони скандували: "Герої не вмирають, вмирають вороги!", "Слава нації, смерть ворогам!", "Крути, Крути, вас не забути!", "Героям слава!", "Ворогам України – смерть!", "Чайка Максим – не забудемо, не пробачимо!" тощо.

Попереду колони несли великий червоно-чорний плакат із написом: "Свободу політв`язням!".

Під час маршу було зроблено кілька зупинок - біля будівель мерії, регіонального головного управління Національної поліції та прокуратури Одеської області, де демонстранти закликали непатріотично налаштованих чиновників і правоохоронців піти у відставку.

Хода завершилася біля пам`ятника Дюку. Громадський порядок забезпечували більш як 100 правоохоронців.

У Чернівцях студенти провели смолоскипну ходу пам’яті Героїв Крут

У Чернівцях близько 50 молодих активістів вшанували пам’ять загиблих під Крутами смолоскипною ходою вулицями міста ввечері 29 січня. Захід розпочався біля пам’ятника Тарасу Шевченкові на Центральній площі. Віддати шану загиблим героям прийшли представники Чернівецької обласної держадміністрації і міськради, священнослужителі, студенти і громадськість. Загалом на площі зібралося близько сотні людей.

Чернівчани прийшли на площу із запаленими свічками, які пізніше посеред площі виклали у формі хреста. Священики УПЦ КП та УГКЦ провели перед пам’ятником поминальний молебень.

Пізніше активісти Чернівецької "Студентської Свободи" провели урочисту смолоскипну ходу вулицями міста.

"Смолоскип – символ світла, перемоги і пам`яті. Ми пройдемо по центральним вулицям міста, і тим самим вшануємо пам`ять героїв Крут", - сказав голова "Студентської Свободи" у Чернівцях, депутат міської ради Андрій Ілюк.

Під час маршу активісти скандували патріотичні гасла: "Слава Україні! Героям Слава" та "Україна – понад усе!".

У Черкасах під час смолоскипного маршу пам’яті Героїв Крут спалили прапор РФ

У Черкасах під час смолоскипного маршу пам’яті Героїв Крут у підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку спалили прапор РФ. У смолоскипному марші пам’яті Героїв Крут, який пройшов ввечері 29 січня у центрі міста, взяло участь близько 200 осіб.

Учасник маршу зібралися на площі імені Богдана Хмельницького. Свій марш вони розпочали з молитви за Україну. Під прапорами, з плакатами та смолоскипами в руках центром Черкас пройшлися активісти ГО "Сокіл", ВО "Свобода" та цивільного корпусу "Азов" та пересічні черкасці. Під час ходи, учасники смолоскипного маршу кричали патріотичні гасла та згадали всіх черкасців, які загинули на сході в зоні проведення АТО.

У підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку відбувся невеликий мітинг, а на завершення спалили прапор Російської Федерації.

Крім того, у Черкаській області смолоскипні марші на честь героїв Крут пройшли у містах Тальне, Золотоноша та Умань.

У Харкові відбулася смолоскипна хода

У Харкові в п'ятницю ввечері пройшла смолоскипна хода, присвячена пам'яті студентів, які вступили в бій з більшовиками в 1918 р. на станції Крути, в якій взяли участь активісти Всеукраїнської громадської організації "Сокіл", Правого сектора та інших організацій.

"Ми хочемо відкрити очі більшості населення цього міста, щоб вони дізналися про цю подію, більше прочитали історичних зведень", - сказав голова Харківської організації Всеукраїнської громадської організації "Сокіл" Вадим Поздняков під час заходу, передає "Інтерфакс-Україна".

Учасники акції заспівали гімн України і пройшли від пл. Конституції до пам'ятного знаку воїнам ОУН-УПА в Молодіжному парку, скандуючи "Героєм Крут тричі (рос. трижды - ред) - слава, слава, слава!", "Більшовікам і їхнім нащадкам (рос. потомкам - ред) тричі - смерть, смерть, смерть!","Крути, Крути, нам вас не забути!" і т.д. Колона ненадовго затрималася біля будівлі облдержадміністрації, скандуючи "Люстрація!".

Колону супроводжували співробітники поліції. Крім того, правоохоронці чергували по всьому маршруту ходи. За оцінками поліції, в акції взяли участь близько 150 осіб.

Зазначимо, у День пам'яті героїв Крут президент Петро Порошенко вшанував пам'ять героїчного подвигу українців під Крутами. Порошенко у зверненні з нагоди Дня пам'яті Героїв Крут подякував молодим людям, які захищають Україну. Порошенко підкреслив, що завдяки всенародній єдності та солідарності світової спільноти зараз ми даємо рішучу відсіч новій російській агресії. За його словами, за утвердження ідеалів незалежності і державності проти імперської навали виступили кращі сини українського народу - гідні нащадки героїв минулого.

Довідка

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області, що під селищем Крути та поблизу села Пам`ятне, 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили у бій з 6-тисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка серед інших вела наступ на Українську народну республіку. Усі студенти або загинули, або були взяті в полон і жорстоко страчені.

Бій під Крутами стримав наступ більшовиків на чотири дні. І ці дні стали вирішальними для української дипломатії, щоб домогтися від міжнародного співтовариства визнання незалежної України.

Офіційно День пам’яті Героїв Крут почали відзначати в Україні лише з 2007 року. 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1058 | Додав: adminA | Теги: смолоскипна хода, Герої Крут, міста України
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ