Чт, 2024-03-28, 18:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 24 » У Мистецькому Арсеналі можна буде побачити роботи легендарного Енді Уорхола
18:06
У Мистецькому Арсеналі можна буде побачити роботи легендарного Енді Уорхола
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

Від сьогодні у вас є лише 11 днів, щоб побачити роботи Енді Уорхола. Серед них і відома "Drug Queen", створена Енді у гарячих 60-тих у його поп-артівській майстерні "Фабрика". Проект "60 років світового сучасного мистецтва" в Арсеналі, є спільним з португальською галереєю "Cordeiros". Власне, ці твори - з колекції галериста Аґостіно Кордейро. У продовженні проекту, заплановано показ робіт молодих українських художників у Португалії. Ця виставка в Арсеналі, хоч і не персоналка Уорхола, позаочі вже порівнюється з особою легендарного поп-артиста, повідомляє видання "Свідомо".

Анджей Вархола змінив ім'я на Енді, а прізвище - на Уорхол. Здавалося б, немає нічого простішого, але в результаті, світ знайшов творця американської течії в мистецтві XX століття, абсолютного короля поп-арту.

Анджей, народився в 1928 році. Рік точний, місяць і число піддаються сумніву (свідоцтво про народження було видано вже після війни, в 1945 році), але сам він відзначав день народження 6-го серпня. А от час смерті сумніву не підлягає. Енді Уорхол помер в 1987-му, 22 лютого, у неділю, о 6 годині 31 хвилину, від серцевого нападу.

Для своєї епітафії Уорхол запропонував одне слово - "фікція". Всі його висловлювання, на відміну від однозначних і буквальних живописних творів, - з подвійним дном. "Бути народженим-все одно що бути викраденим, а потім проданим у рабство" або: "Я хотів би, щоб кожен став знаменитістю... на п'ятнадцять хвилин". У кожному з них - частина філософії поп-арту або - частина Енді Уорхола, безнадійного песиміста, впевненого в тому, що "... мистецтво нічого не міняє, а саме змінюється, неминуче наближаючись до кінця".

А якось на канікулах, заробивши на продажі солодощів, Енді з портфоліо поїхав до Нью-Йорка, в Мекку всіх художників-початківців. Він отримав одразу кілька замовлень від рекламних агентств. Створена ним серія "позолочених туфель" блиснула в журналі мод "Гламур", а на плакаті для радіостанції, що віщає про проблеми молоді, він зобразив, як стирчить із передпліччя юнака шприц і був відзначений як автор реклами року.

До середини п'ятдесятих Уорхол вже мав гучну славу в колах дизайнерів. Патріархом та метром того часу був, до речі, Сальвадор Далі. А поєднувало та підживлювало творчу енергію Далі та Уорхола всепоглинаюча любов до зелених папірців. Андре Бретон, поет і теоретик сюрреалізму, придумав тоді ж анаграму - AVIDA DOLLARS - всі дванадцять букв імені і прізвища лідера сюрреалізму. Далі не образився - все йшло в скарбничку його популярності.

У 60-ті Енді почав думати про себе як про справжнього художника. І в один прекрасний день приступив до головної роботи всього життя: практично одночасно він став працювати над дизайном банки з-під консервованого томатного супу "Кемпбелл" і... знаком долара.

Коли 4 серпня 1962 Мерлін Монро покінчила з собою, Енді по гарячих слідах створив так званий "помаранчевий" портрет Мерлін. Після першої хвилі успіху, йому вдалося випустити з конвеєра своєї майстерні 250 комплектів відбитків цього портрета. До речі, "помаранчева Мерілін", поряд з суповою банкою і доларом стала класикою поп-арту, була продана в 1998 році на аукціоні "Сотсбі" за п'ятнадцять з половиною мільйонів доларів.

На початку 60-тих, Уорхол з помічниками окупує занедбану фабрику в центрі Нью-Йорка. Вона стає його майстернею під назвою "Фабрика". Там він працює, спить і їсть. Тоді ж він придумав продавати спідню білизну "зірок" (попрану - за п'ять доларів, а брудну - дорожче - за п'ятнадцять), секс-сповіді приятелів таємно записував на диктофон, оргії знімав на плівку, а потім пред'являв публіці і те й інше.

3 червня 68-го Енді теревенив по телефону, коли молода режисерка Валері Соланас увійшла в його кабінет з пакетом, вийняла пістолет і вистрілила в притул. Уорхол зміг піднятися з-за столу і промовити: "Ні, ні, не роби цього!". Але вона вистрілила ще і ще, уже в лежачого. Енді спливав кров'ю. Потім вона спустилася на ліфті, вийшла на вулицю купила персикове морозиво, з'їла його і повідомила поліцейському: "Я стріляла в Енді Уорхола".

У лікарні констатували клінічну смерть, але Енді вижив. Правда, лікарі невдало зашили м'язи живота, тому 19 років він прожив у корсеті, поверх якого одягав і бронежилет. Сам Енді, незважаючи на скарги, що після замаху він не відчуває себе живим, все-таки панічно боявся кінця.

Уорхол ніколи не бував у Києві. А от його роботи - від сьогодні і до 4 грудня в рамках виствки "60 років світового сучасного мистецтва" у Мистецькому Арсеналі (м. Київ, вул. Лаврська, 10-12 ).

Нагадаємо, ікону поп-арту - велику пляшку "Кока-коли" роботи Енді Уорхола - продано в Нью-Йорку на вечірніх торгах Sotheby's у минулого року за 35 млн 362,5 тис доларів, перевершивши очікування торгового дому

А останній автопортрет Уорхола продали на тому ж аукціоні в Нью-Йорку за 32,5 млн дол, що більш ніж удвічі перевищило його оцінну вартість.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 948 | Додав: adminA | Теги: Київ, Мистецький Арсенал, Енді Уорхол
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ