Пт, 2024-03-29, 17:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2009 » Вересень » 18 » У морі під Одесою знайшли літак Люфтваффе з документами, які визначили підсумок битви в Україні
20:55
У морі під Одесою знайшли літак Люфтваффе з документами, які визначили підсумок битви в Україні
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

В Одесі на дні моря знайшли величезний німецький літак часів Другої світової війни - Юнкерс-52. На морському дні військово-транспортний "Юнкерс-52" перебував понад 60 років, передають "Подробиці".

Археологи вважають, що це - унікальна знахідка, адже таких юнкерсів у світі збереглося не більше 20.

Машина непогано збереглася, але підняти її на поверхню поки немає можливості. Директор департаменту підводної спадщини НАН України Сергій Воронов заявив, що літак уцілів на 70%.

"З огляду на те, що жоден музей України не має в своєму розпорядженні подібних зразків техніки, - то це виняткова подія. Так, він був підбитий, і падаючи вже горів, але все одно він залишається цілим зразком таких видів літаків," - розповідає Воронов.

Зараз літак викопують з мулу. Вже дістали речі пілотів і останки єдиного пасажира - розвідника. Юнкерс, очевидно, збили радянські зенітки, а екіпаж, залишивши всі речі, вистрибнув.

Уцілів портфель з документами, перекладеними фольгою на випадок пожежі, і картами Німеччини та України. Дослідники припускають, що знахідка належала елітному фашистському підрозділу Люфтвафе, який діяв в Україні.

Археолог Сергій Воронов впевнений, портфель належав високопоставленому німецькому офіцерові військово-повітряних сил. А знайдені документи, припускає вчений, були винятково важливі.

Він розповів про чутки, що десь на Чорному морі був підбитий літак з генералом, який віз секретні документи, і втрата цих документів нібито вплинула на розвиток військових дій на півдні України.

Крім документів, водолази знайшли льотні окуляри, навігаційні лінійки, бляхи з німецькою свастикою, ліхтарик з батарейкою. Втім, учені вважають - найцікавіше ще лежить під мулом.

За словами дайверів, падаючи, тримоторний "Юнкерс" перекинувся і тепер лежить на дні вантажним відсіком догори. Ускладнює пошук практично нульова видимість у воді та велика кількість мулу, тому поки вдалося відкопати тільки половину машини.

"Найцікавіше - ми ще не дісталися до кабіни пілотів - вона закрита. Тобто ми відкрили двері, треба ще прибрати там кілька кубів мулу - і ми відкриємо пілотну. Тобто там можуть бути ще які-небудь документи, якісь особисті речі і так далі," - розповідає керівник підводної експедиції Влад Тобак.

Археологи сподіваються підняти Юнкерс на поверхню, обробити спеціальним розчином, щоб машина не розсипалася від контакту з повітрям, і виставити в одному з музеїв Одеси. Такі роботи коштують понад 200 тисяч гривень. Якщо грошей не знайдуть, літак залишать у воді і перетворять на підводний музей для дайверів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1375 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ