Пт, 2024-04-26, 19:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 27 » У Москві закрили єдину в Росії українську бібліотеку
11:13
У Москві закрили єдину в Росії українську бібліотеку
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Після другого обшуку єдину на території Росії Бібліотеку української літератури в Москві опечатано й зачинено, повідомила директор цього закладу Наталя Шаріна, передає УНІАН.

За її словами, 24 грудня в бібліотеці відбувся другий обшук, в результаті якого було вилучено жорсткі диски з комп'ютерів, а також читацькі квитки.

Директор підкреслила, що обшук проводили на підставі відповідної постанови слідчі відділу боротьби з екстремізмом Центрального адміністративного округу МВС Росії по місту Москві Павло Тимофеєв і Ацамаз Багдаєв.

Крім того, керівник повідомила, що ці співробітники МВС Росії під час щорічного вивозу сміття з бібліотеки - старих буклетів, вивісок, стільців - за участю російських телеканалів (Першого каналу і "Вести") намагалися підкинути в це сміття принесені з собою видання.

За словами Шаріної, спочатку Тимофеєв намагався покласти цю літературу на книжкові полиці всередині бібліотеки, проте після того, як це помітили співробітники і "вигнали його з будівлі", він кинув згорток у сміттєвоз. Директор бібліотеки повідомила, що після того, як згорток дістали співробітники зі сміття, співробітники МВС закрили його в автомобілі.

Шаріна також повідомила, що після того було складено протокол, куди внесли всю цю інформацію, пізніше на місце прибула заступник начальника Управління культури Центрального адміністративного округу Москви Оксана Гришина і заявила, що бібліотека мала бути закритою раніше на підставі нібито відправленого факсу на адресу Шаріної.

Вона зазначила, що по тому бібліотеку було закрито і опечатано 24 грудня. Директор бібліотеки підкреслила, що слідчі поводилися неналежно і погрожували їй. Зокрема, вони заявляли: "Ви погіршуєте своє становище". Шаріна повідомила, що в понеділок має намір за даним фактом звернутися в прокуратуру і службу власної безпеки МВС Росії.

Відповідаючи на запитання, з чим пов'язані такі дії російської влади проти Бібліотеки української літератури, Шаріна сказала: "Це не пов'язано з будівлею. Це пов'язано з чимось серйознішим - з останніми подіями в Москві (з безладами на Манежній площі). Президент Росії сказав боротися з екстремізмом і націоналізмом - ось вони і борються".

Як відомо, 23 грудня відділ боротьби з екстремізмом МВС Росії вилучив з Бібліотеки української літератури в Москві понад 50 книг для проведення психолінгвістичної експертизи.

Раніше московська прокуратура порушила кримінальну справу за фактом поширення ксенофобських книг у Бібліотеці української літератури в столиці РФ.

Кримінальну справу за ст.282 ч.1 УК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі) порушено стосовно невідомих, які в період з 2008 по 2010 рік на території Державної установи культури "Бібліотека Української літератури" поширювали друковані видання.

Згідно з висновком психолінгвістичного дослідження Інституту мовознавства РАН, тексти видань містять ознаки розпалювання національної ненависті і ворожнечі.

У жовтні 2010 року Міністерство юстиції Російської Федерації припинило діяльність Федеральної національно-культурної автономії українців Росії "у зв'язку з порушеннями в статуті і госпдіяльності". Крім того, згідно з формулюванням рішення, ще одним приводом для припинення діяльності ФНКАУ стали публічні виступи голови організації Валерія Семененка на заходах, присвячених "пам'яті українців, загиблих у роки Голодомору". Семененко також знехтував забороною влади й далі брав участь у громадському житті, виступаючи на радіо і фігуруючи серед організаторів "заходів, присвячених пам'яті жертв Голодомору і вбивств українців в 1930-х роках".

23 листопада на засіданні Верховного суду РФ як свідок виступив активіст фонду "Отечество" Микола Журавльов, чиї скарги лягли в основу претензій Мін'юсту, який заявив, що у виступах ФНКАУ, мовляв, "тільки політика, тільки негатив про мою країну" і що "ця організація прославляє Степана Бандеру та Романа Шухевича". Крім того, на його думку, ФНКАУ також підтримувала чеченських бойовиків.

24 листопада 2010 року Верховний суд Російської Федерації своїм рішенням ліквідував ФНКАУ, задовольнивши таким чином позов Мін'юсту про ліквідацію організації. Також в Мін'юсті РФ заявили, що ФНКАУ було ліквідовано законно.

У свою чергу, народні депутати від партії "Наша Україна" направили до Міністерства закордонних справ України звернення з приводу ліквідації ФНКАУ в Росії.

Нещодавно також українська діаспора в Росії заявила про політичний тиск на український культурний рух у РФ. Про це повідомили в Раді керівників українських громадських організацій Росії.

Семененко заявляв, що переслідування української автономії почалися ще в травні. Спочатку закрили Український освітній центр, потім почався тиск на Бібліотеку української літератури. ФНКА УР звинувачували в порушеннях господарської діяльності, але, за словами Семененка, організація не провадила жодної госпдіяльності і навіть не мала банківського рахунку.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1206 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ