Пт, 2024-04-19, 04:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 9 » У Польщі назвали найвидатнішу жінку усіх часів
10:18
У Польщі назвали найвидатнішу жінку усіх часів
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
.

У Польщі напередодні Міжнародного жіночого дня оголосили ім'я польки всіх часів. Підсумки голосування, яке тривало кілька тижнів у січні і лютому цього року, були оголошені в понеділок у польській столиці, передає ИТАР-ТАСС.

На думку сучасників, найвеличнішою жінкою в історії країни є відомий фізик і хімік, дворазовий лауреат Нобелівської премії Марія Склодовська-Кюрі.

У голосуванні взяли участь більше 15 тисяч людей. Мешканцям Польщі пропонувалося вибрати з 14 кандидаток, серед яких опинилися також перша жінка на польському троні свята Ядвіга, капітан Війська польського під час листопадового повстання Емілія Платер, відома актриса Хелена Моджеєвська.

За словами організаторів, головною метою цієї акції було підкреслити значення жінок у житті країни. "Це частина історії, яку варто досліджувати. З біографії жінок можна дійсно багато дізнатися про суспільство", - зазначив директор Музею історії Польщі Міхал Копчинський.

Марія Склодовська-Кюрі народилася у Варшаві у 1867 році. У віці 24 років вона в поїхала вчитися до Франції і стала першою жінкою-викладачем у Сорбонні.

Спільно зі своїм чоловіком П'єром Кюрі вони досліджували рентгенівські промені, які випускали солі урану. У результаті цієї роботи, в звичайному сараї переробивши 8 тонн руди урану, вони виділили одну соту грама нової речовини - радію. Пізніше був відкритий полоній - елемент, названий на честь батьківщини Марії. У 1903 році родина Кюрі одержала Нобелівську премію з фізики "за видатні заслуги в спільних дослідженнях явищ радіації".

У 1910 році через чотири роки після смерті чоловіка Марії вдалося у співпраці з Андре Дебьерном виділити чистий металевий радій і довести, що він є самостійним хімічним елементом.

У 1911 році Склодовська-Кюрі одержала Нобелівську премію з хімії "за видатні заслуги в розвитку хімії: відкриття елементів радію і полонію, виділення радію і вивчення природи і з'єднань цього чудового елементу".

Таким чином, Марія стала першою і на сьогоднішній день єдиною жінкою в світі, яка була двічі лауреатом Нобелівської премії. Вона померла в 1934 році від лейкемії і похована поряд з П'єром Кюрі в паризькому Пантеоні.

У 2008 році в Україні на телеканалі "Інтер" був проведений проект "Великі Українці". Перше місце в ньому отримав Великий Київський князь Ярослав Мудрий.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1018 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ