Вт, 2024-04-23, 16:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 15 » У православних українців розпочався сорокаденний Великий піст
18:33
У православних українців розпочався сорокаденний Великий піст
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/


Сьогодні, 15 лютого, у православних вірян і греко-католиків починається Великий піст: він триватиме сім тижнів і завершиться перед Великоднем, який цього року припадає на 4 квітня.
Традиція Великого посту виникла ще в період раннього християнства. У перші два і в останній день посту Православна церква рекомендує взагалі не їсти, а в решту часу дотримувати помірністі в їжі, обходячись без м'яса, яєць і молочних продуктів.

На Русі, ще з дореволюційних часів, від посту звільнялися важко хворі люди, вагітні жінки, матері-годувальниці, військові, робочі, що займалися важкою фізичною працею, а також люди, що перебувають в дорозі. Але вони особливо строго дотримували духовного посту, утримуючись від розваг, і на сповіді приносили покаяння у порушенні посту. А дітям зазвичай рекомендується утримуватися в цей час від великої кількості солодощів.

Піст, або говєніє, - це час покаяння, роздумів і старанних молитов, відмови не тільки від певної їжі, але і від всіх шкідливих звичок і звеселянь.

Взагалі ж благочестива традиція диктує православним обмежувати себе під час посту в тому, що приносить особливе задоволення, тобто у кожної людини обмеження можуть бути свої. При цьому важливо пам'ятати, що обмеження в їжі - не єдине, яке накладає на людину Великий піст. Як писав Іоанн Златоуст, "хай постять не одні вуста, але і зір, і слух, і ноги, і руки, і всі члени нашого тіла". При цьому православна церква не забороняє подружні стосунки під час Великого посту.

Не випадково Церква застерігає від сприйняття посту як оздоровчої дієти і нагадує, що піст без молитви і відвідин храму є безглуздим в духовному сенсі.

Сорокаденний Великий піст є основним, найтривалішим і найстрогішим з чотирьох багатоденних постів. Він пов'язаний з євангельським переказом про те, як Господь 40 днів постив у пустелі, і готував вірян до гідної зустрічі свята Воскресіння Христова.

Відразу після Великого посту наступає пісний Страсний тиждень - на згадку про останні дні земного життя Ісуса Хріста і його страждання. Ця традиція збереглася тільки в православних і греко-католицьких Церквах.

Мета будь-якого посту - вправа у стриманості, очищення душі від пристрастей і гріховних помислів, підпорядкування тіла і душі духу. Тому, наприклад, гніватися або сумувати під час посту так само грішно, як пити вино або є м'ясо. Краще оскоромитися, чим в гордині і зарозумілості гребувати спілкуванням з близькими, які нестрого дотримують піст.

Протягом всього Великого посту Православна церква закликає вірян утримуватися від споживання м'яса, молока, яєць і риби, у тому числі і у складі різних страв.

Риба дозволяється лише у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці 7 квітня, цього року вже після Великодня, і Входу Господня до Єрусалиму – Вербна неділя, цього року 28 березня. У Лазареву суботу, 27 березня цього року, тим, хто постує можна їсти ікру.

Завершується Великий піст головним християнським святом - Великоднем, Воскресінням Христовим, який цього року припадає на 4 квітня.

Вчора, 14 лютого православні християни відзначали Прощену неділю.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 1191 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ