Сб, 2024-04-20, 15:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 2 » У Росії дозволили проводити досліди на людях
20:45
У Росії дозволили проводити досліди на людях
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/


Держдума Російської Федерації (РФ) в першому читанні прийняла законопроект "Про обіг лікарських засобів", розроблений Міністерством охорони здоров'я і соціального розвитку, незважаючи на заперечення безлічі організацій. Основним його недоліком є невикористана можливість виправити помилкові положення старого закону, в тому числі щодо психічнохворих, передає ТСН.
Всупереч протестам громадськості до Федерального закону "Про лікарські засоби", прийнятого Держдумою ще в 1998 році, була включена стаття 40, що допускає випробування ліків, призначених для лікування психічних захворювань, на психічнохворих, позбавлених дієздатності. Використання в клінічних випробуваннях психічнохворих, визнаних недієздатними, відкриває дорогу медичних дослідів на людях без їх згоди. Сучасна Росія тим самим йде слідом за нацистською Німеччиною.

Стаття 25 (пункт 8) нового законопроекту, повторюючи статтю 40 (пункт 8) колишнього закону, говорить: "Допускаються клінічні дослідження лікарських препаратів, призначених для лікування психічних захворювань, на особах з психічними захворюваннями та визнаних недієздатними в порядку, встановленому Законом Російської Федерації" Про психіатричну допомогу і гарантії прав громадян при її наданні". Клінічні дослідження лікарських препаратів у цьому випадку проводяться за наявності письмової згоди законних представників зазначених осіб".

В усьому світі правила проведення клінічних досліджень передбачають інформовану згоду випробуваного. Крім того в міжнародній практиці існує норма проведення досліджень і у людей, які не в змозі дати згоду на них.

Ні в нинішньому російському законодавстві, ні в запропонованому законопроекті, нічого цього немає. Всі юридичні поняття, що звучать і виглядають як міжнародні, мають з ними лише номінальну схожість, що є давно усталеною традицією російської правозастосовної практики.

Фахівці зазначають, що в новому законі про ліки повинні були б міститися не тільки всі положення Гельсінкської декларації в редакції 2008 року, але й додаткові уточнення, заздалегідь враховують реальну російську практику. Відтепер етичні комітети, які повинні слідкувати за клінічними дослідженнями, легко перетворюються на фіговий листок і самі мають потребу в громадському контролі своєї роботи і свого складу.

Тим не менше, Мінздоровсоцрозвитку Росії неодноразово і наполегливо лобіював позбавлене всіх уточнень загальне формулювання, яке обіцяла не тільки економію коштів, але навіть прибуток: за безнадійно витратних хворих фармацевтичні фірми будуть добре приплачувати. Те, що це рішення, прийняте за рахунок хворих, є антигуманним, було зрозуміло з самого початку. Не викликає сумнівів той факт, що чимала частина довірених осіб та опікунів недієздатних громадян не встоять перед приплатами, подарунками та обіцянками. Добре відомо, що інтереси опікунів часто істотно розходяться з інтересами їх підопічних, а неприязні стосунки між ними і протести недієздатних не приймаються в розрахунок.

Зазначимо, у КНДР фізично і психічно неповноцінних людей, найчастіше дітей, використовують як "піддослідних кроликів" для проведення випробувань біологічної і хімічної зброї, стверджує перебіжчик Ім Чун Енг, колишній капітан північнокорейської армії, що втік із країни в 1999 році разом із низкою своїх товаришів по службі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 1215 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ