Сб, 2024-04-20, 08:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 11 » У Саудівській Аравії поліція, застосувавши вогнепальну зброю, розігнала акції протесту
16:30
У Саудівській Аравії поліція, застосувавши вогнепальну зброю, розігнала акції протесту
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Вуличні протести розпочалися в Саудівській Аравії - в п'ятницю, передає Reuters, більш як 200 осіб вийшли на вулиці міста Хафуф, відгукнувшись на заклик опозиції, поширений через соціальні мережі, влаштувати після п'ятничної молитви "День гніву", щоб вимагати політичних реформ.

Велике місто в багатій нафтою східній провінції країни, Хофуф межує із нафтовим родовищем Гавар. За останні два тижні там відбувалися акції протесту меншин шиїтів.

У місті Катіф, також розташованому на сході країни, акція протесту відбулася в четвер, там поліція застосувала вогнепальну зброю для розгону протестувальників, передає Бі-Бі-Сі.

Демонстранти вимагали звільнити своїх єдиновірців-шиїтів, яких утримують під вартою, не висуваючи звинувачень. У відповідь поліцейські спочатку застосували палиці, покалічивши трьох протестувальників, а потім відкрили по ним вогонь.

Вуличні акції протесту в Саудівській Аравії заборонені відтоді, як в результаті об'єднання держави в 30-х роках там встановилася абсолютна монархія.

Але в лютому, після того, як богослов шиїтів Тавфік аль-Амер закликав до зміни монархії з абсолютної на конституційну і був заарештований, натовпи його прихильників вийшли на вулиці. У минулі вихідні аль-Амера випустили, але акції протесту, хоч і порівняно незначні, тривають.

Тепер демонстранти вимагають звільнити дев'ятьох шиїтів, яких утримують під вартою без висунення звинувачень понад 14 років.

"Коли хода, яка проходила в центрі міста, вже завершувалася, солдати почали стріляти в її учасників, і троє з них були поранені", - сказав один зі свідків. Інші свідки повідомили, що сили безпеки застосували також шумові гранати і палиці.

Представник міністерства внутрішніх справ Саудівської Аравії повідомив журналістів, що в четвер поліція стріляла понад головами демонстрантів і що поранено було трьох людей, з-поміж них одного поліцейського.

В Інтернеті й далі поширюються заклики влаштувати "День гніву" після п'ятничної молитви. Експерти поки що не беруться передбачити, чи буде ці заклики почуто, адже в Саудівській Аравії поки що не проводилися такі масштабні акції протесту, як в інших арабських країнах.

Нещодавно король Саудівської Аравії Абдалла запропонував підданим пакет державної допомоги загальною вартістю близько 37 млрд доларів, зокрема зростання зарплати бюджетників на 15%.

На початку березня МВС Саудівської Аравії зробило заяву, що забороняє проведення в королівстві будь-яких акцій протесту.

Згодом Держдепартамент США також випустив заяву, в якій вказував на права саудівських громадян на мирні акції протесту, а також право народів на самовираження.

Але Саудівська Аравія відкинула можливість будь-якого втручання інших держав у свої внутрішні справи.

"Королівство Саудівська Аравія категорично відкидає будь-яке втручання у свої внутрішні справи, хоч яким би чином воно здійснювалося і з якого б боку воно відбувалося. Ми також відкидаємо будь-які торги, які стосуються інтересів нашої батьківщини", - наголосив глава МЗС королівства Сауд Аль-Фейсал.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 888 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ