Пт, 2024-03-29, 02:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 13 » У Таразі в Казахстані загинули 7 осіб через теракт
10:16
У Таразі в Казахстані загинули 7 осіб через теракт
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

В результаті пограбування магазина зброї і вибуху в Таразі (адміністративний центр Жамбільської області на півдні Казахстану) загинули сім осіб, ще троє постраждали, повідомив заступник генпрокурора республіки Нурмуханбет Ісаєв, повідомляє Iнтерфакс.

"Сьогодні, 12 листопада, в місті Таразі громадянином Карієвим 1977 року народження, прибічником джихаду, скоєно низку особливо тяжких злочинів, що призвели до загибелі семи осіб, зокрема п'яти співробітників правоохоронних органів. Крім того, поранено троє співробітників внутрішніх справ", - сказав він на брифінгу в Астані в суботу, 12 листопада.

"Встановлено, що Карієв скоїв озброєний напад і вбив двох співробітників КНБ, які здійснювали за ним зовнішнє спостереження", - відзначив представник прокуратури.

"Близько 11 години ранку він здійснив збройне пограбування і розбійний напад на власника автомобіля "Мазда-626" громадянина Закирова і, загрожуючи, оволодів його автомобілем", - розповів Ісаєв.

"Об 11:35 Карієв напав на магазин зброї, убивши з вогнепальної зброї охоронця Федорченка і смертельно поранивши випадкового відвідувача Уразбасова, - продовжив заступник генпрокурора. - Оволодівши в магазині двома одиницями стрілецької напівавтоматичної зброї "Сайга" і боєприпасами, злочинець захопив автомобіль ВАЗ-21099, убив співробітників спеціалізованого відділу охорони, що переслідували його, - сержантів поліції Аїмкулова і Байсєїтова і забрав у них табельну зброю - автомат Калашникова, пістолет "Макарова".

"Після здійснення вказаних дій Карієв приїхав до місця свого мешкання і, узявши з собою гранатомет "МПТ-26", зробив один постріл з гранатомета і декілька пострілів по стінах і вікнах будівлі обласного департаменту КНБ. В результаті даного обстрілу жертв і руйнувань не заподіяно", - відзначив Ісаєв.

"Ховаючись з місця скоєння злочину, Карієв (...) поранив двох співробітників кінного поліцейського патруля. Близько 13 годин злочинець був поранений співробітниками поліції і затриманий співробітниками окремого батальйону дорожньої поліції", - повідомив він.

"При спробі його знешкодження Карієв зробив самоподрив, внаслідок чого загинув командир наряду, що затримав його, капітан поліції байтасов загинув на місці", - сказав Ісаєв.

Крім того, в перестрілці, що зав'язалася при затриманні, був поранений сержант поліції Алашов.

"За вказаними фактами порушено кримінальну справу, створено спеціальну міжвідомчу оперативну групу на чолі з міністром внутрішніх справ Касимовим", - підкреслив Ісаєв.

За його словами, група в даний час знаходиться в Таразі, і приступила до розслідування.

За останні два тижні це вже друга подібна надзвичайна подія.

31 жовтня два вибухи прогриміли в Атирау, адміністративному центрі однойменної області. Спочатку в сміттєвому баку по вулиці Кулманова вибухнув невстановлений вибуховий пристрій. Опісля декілька хвилин на пустирі біля будинку N30 мікрорайону Сариарка чоловік провів самопідрив і загинув на місці. По даних фактах порушені дві кримінальних справи по статті "тероризм".

Того ж дня в інтернеті з'явилася заява угрупування "Джунд Аль-халіфат" або "Солдати халіфату" (The Jund al Khilafah, or Soldiers of the Caliphate), в якому вона узяла на себе відповідальність за вибухи в Атирау.

9 листопада офіційний представник Генпрокуратури Казахстану Нурдаулет Суїндіков повідомив, що слідство встановило причетність радикальної організації "Солдати Халіфату" до терактів в Атирау.

"Слідством підтверджена причетність організації "Солдати Халіфату" до атирауських вибухів, саме від членів цієї організації виконавці отримали вказівку про здійснення терактів в Казахстані, зокрема в Атирау", - сказав представник Генпрокуратури.

За його даними, ісламська радикальна організація "Солдати Халіфату" створена громадянами Казахстану, що воюють на стороні афганських бойовиків і переховуються за кордоном.

За інформацією Суїндікова, терористична організація була створена влітку 2011 року казахстанцамі Рінатом Хабідоллою, Уринбасаром Мунатовим і Дамиром Зналієвим з метою "розв'язання джихаду на території Казахстану". "Дані особи в даний час переховуються в афгансько-пакистанській прикордонній зоні і беруть участь в бойових діях на стороні міжнародних терористів", - підкреслив він.

"Лідер цієї організації - Рінат Хабідолла 25 жовтня і 1 листопада поточного року розповсюдив в інтернеті заяви із загрозою на адресу Казахстану, а також узяв відповідальність за теракти в Атирау", - сказав Суїндіков.

Як повідомлялося раніше, п'ятеро осіб загинули в результаті вибуху і перестрілки в центрі прикордонного міста Тараз на півдні Казахстану.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 833 | Додав: adminA | Теги: Таразі, вибух
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ