Ср, 2024-04-24, 10:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 11 » У Великій Британії розкрили секретну інформацію про тортури над екс-в'язнем Гуантанамо
16:06
У Великій Британії розкрили секретну інформацію про тортури над екс-в'язнем Гуантанамо
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


За рішенням суду уряд Британії розкрив секретну інформацію про тортури, яким у США піддавався колишній в'язень Гуантанамо Біньям Мохамед.
Інформація про тортури Мохамеда була оприлюднена за рішенням апеляційного суду в Лондоні, який відхилив протест міністра закордонних справ Великій Британії Девіда Мілібенда, передає Бі-Бі-Сі.

Міністр виступав проти розсекречення відомостей про методи ведення допиту Мохамеда. На думку Мілібенда, оприлюднення секретних відомостей зашкодило б співпраці США і Британії в сфері боротьби з тероризмом і завдало б шкоди національній безпеці країни.

Згідно з документом, що складається з семи абзаців, оголошеним в суді в середу, під час допитів у США в 2002 році Мохамеду погрожували. Його також навмисно позбавляли сну і заковували в кайдани.

"Хоча перед нами не стоїть завдання класифікувати таке поводження, легко прийти до висновку, що американська влада ставилися до в'язня жорстоко і нелюдськи", - говориться в документі.

Інформація про те, як у США поводилися з уродженцем Ефіопії Біньямом Мохамедом, була отримана британськими спецслужбами від американських колег.

Мохамед вперше був затриманий в 2002 році в Пакистані. За його твердженням, там його допитував співробітник британської контррозвідки МІ-5, а пізніше його перевезли в Марокко. У Марокко, за його словами, його катували американці, і вони ж ставили йому питання, отримані від МІ-5.

Після цього Мохамед був переведений до табору Гуантанамо, де він провів чотири роки. Звинувачення в причетності до організації вибухів і зв'язках з угрупованням "Аль-Каїда" були зняті з Мохамеда в лютому 2009 року. Тоді уродженець Ефіопії був звільнений і відправлений до Великій Британії. Громадянином цієї країни Мохаммед не був, хоча мав дозвіл на проживання у Великій Британії.

Юристи Мохамеда за підтримки агентства Associated Press та інших ЗМІ вимагали розсекретити документ, незважаючи на протидію британського Форін офісу. За твердженням адвокатів Мохамеда, до знущань над їхнім клієнтом причетна не тільки американська, але і британська сторона, яка була поінформована про те, що відбувається.

Голова правозахисної організації Liberty Шакро Чакрабарті закликала провести повне розслідування причетності Британії до тортур Мохамеда.

"Зрозуміло, що британська влада знала куди більше, ніж говорила про Біньяма Мохамеда. З цих семи абзаців зрозуміло, що наша влада чудово знала, що відбувається з Мохамедом. Ми в цій історії справді серйозно забруднилися", - вважає Чакрабарті.

Наприкінці січня у Вашингтоні активісти правозахисної організації "Свідчення проти тортур" провели акцію протесту під назвою: "Порушені обіцянки, зневажені закони, зламані життя".

Акція проводилася в переддень закінчення спершу поставленого президентом США Бараком Обамою, але згодом відсунутого крайнього терміну закриття спецв'язниці на базі ВМС США в Гуантанамо (Куба). Туди американська влада вже кілька років звозить з усього світу людей, підозрюваних ними у зв'язках з міжнародними терористами.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1115 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ