Пт, 2024-03-29, 02:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 6 » Уго Чавес помер. ВІДЕО
11:22
Уго Чавес помер. ВІДЕО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Помер президент Венесуели Уго Чавес. Про це оголосив у прямому ефірі по всіх національних телеканалах віце-президент республіки Ніколас Мадуро. Роблячи таку заяву, Мадуро не міг стримати сліз, повідомляє CNN.

За словами віце-президента, лідер боліваріанської революції помер о 16.25 за місцевим часом у вівторок, 5 березня. "Ми повинні згуртуватися зараз більш, ніж будь-коли, - звернувся Мадуро до венесуельців. - Наш народ може розраховувати на свій уряд, члени якого, як чоловіки, так і жінки, покликані захищати та оберігати своїх громадян". При цьому він не сказав, коли відбудуться нові президентські вибори.

У країні оголошено семиденну жалобу. У середу вранці (6 березня) за місцевим часом тіло Чавеса буде перевезено зі столичного військового шпиталю до будівлі Венесуельської військової академії, повідомив (теж у прямому ефірі всіх національних телеканалів) міністр закордонних справ республіки Еліас Хауа.

Прощання з президентом Чавесом триватиме три дні: у середу, четвер і п'ятницю. "Ми зробимо все, щоб з команданте Чавесом змогло попрощатися якомога більше венесуельців", - пообіцяв глава МЗС.

Державна церемонія прощання з президентом призначена на 10.00 п'ятниці, 8 березня (16.30 за Києвом).

Зазначимо, що за кілька годин до "розв'язки" члени уряду Венесуели і воєначальники зібралися на нараду в президентському палаці в Каракасі. Деякі західні ЗМІ припустили, що нарада може бути ознакою швидкого відходу Уго Чавеса від влади.

На екстреній нараді, зокрема, був присутній віце-президент Ніколас Мадуро (формально залишається головним у країні), кілька міністрів, близько 20 губернаторів. Після чого Мадуро виступив з телезверненням, однак, всупереч очікуванням, жодних заяв про зміну влади у Венесуелі не зробив.

Мадуро заявив, що рак Уго Чавеса - результат змови його ворогів. Медики проведуть розслідування і визначать, що стало причиною пухлини. Віце-президент натякнув на отруєння: "Було дуже багато подібних прикладів в історії, останнім з яких стало захворювання палестинського лідера Ясіра Арафата".

Після такої заяви влада Венесуели вислала з країни двох військових аташе посольства США з формулюванням: "за участь у діях зі дестабілізації ситуації в країні".

Влада Венесуели також заявила, що вибори нового президента країни відбудуться протягом 30 днів після смерті Уго Чавеса. Мадуро до моменту обрання нового голови держави буде виконувати функції президента.

Опозиція про Чавеса: ми були суперниками, але не були ворогами

Після того, як стало відомо про смерть Уго Чавеса, Енріке Капрілес, противник команданте на президентських виборах у жовтні 2012 року, виступив з посланням миру і солідарності, повідомляють Вести.ru.

"Президент Уго Чавес, ми були противниками, але ніколи не були ворогами. Це послання поваги і солідарності, спрямоване до всіх без винятку венесуельцям. Ми сподіваємося, що уряд буде діяти у суворій відповідності з конституційними нормами", - йдеться в посланні від імені партій , що входять в опозиційний Блок демократичної єдності.

При цьому у зверненні підкреслювалося, що "в цю годину потрібно, забувши про розбіжності, зберігати мир, єдність і зобов'язання довести нашу глибоку любов до Венесуели".

Віце-президент Венесуели Ніколас Мадуро дав позитивну оцінку заяві. "Ми відповідаємо на це послання проявом доброї волі, - сказав Мадуро. - Нехай ці слова послужать тому, щоб Венесуела змогла перемогти тяжкий період, що наступив після смерті команданте Уго Чавеса, який несе в собі ризик для миру і стабільності".

Обама утримався від слів співчуття

Венесуела "відкриває новий розділ у своїй історії". Президент США Барак Обама заявив про це у зв'язку зі смертю венесуельського колеги Уго Чавеса. "У цей важкий час, пов'язаний з кончиною президента Уго Чавеса, Сполучені Штати підтверджують свою підтримку народу Венесуели", - сказав він. Обама підкреслив "зацікавленість (Вашингтона) у конструктивних відносинах з венесуельським урядом".

"У зв'язку з тим, що Венесуела відкриває новий розділ у своїй історії, США підтверджують прихильність просуванню демократичних принципів, верховенства закону і поваги прав людини", - вказав він.

При цьому в заяві Обами не міститься слів співчуття у зв'язку зі смертю Чавеса. Прем'єр-міністр Канади побічно підтримав Обаму, заявивши, що "народ Венесуели зможе тепер побудувати для себе більш світле майбутнє, яке б ґрунтувалося на принципах свободи, демократії, торжестві закону і поваги прав людини". При цьому Стівен Гарпер, однак, висловив "співчуття народу Венесуели".

Голова МЗС Великобританії, ще одного вірного союзника США, зазначив, утім, що Чавес за 14 років президентства залишив незабутнє враження про себе у Венесуелі і за її межами. "Я був засмучений, дізнавшись про смерть президента", - зізнався Вільям Хейг.

Тим часом свої співчуття вже висловили лідери таких країн і урядів, як Чилі, Домініканської Республіки, Ямайки, Колумбії, Мексики; а також генсеки ООН і Організації Центральноамериканських держав, постпред Росії при ООН Віталій Чуркін.

Президенти Болівії та Аргентини скасували всі заплановані зустрічі і заходи з їхньою участю і виїхали до Венесуели. На Кубі оголошено триденну жалобу.

Тим часом смерть Уго Чавеса не стала повною несподіванкою. Версії про те, що він уже помер, почали з'являтися ще в грудні, відразу після останньої хірургічної операції, зробленої на Кубі. Тоді голова Національної асамблеї Венесуели Дьосдадо Кабельйо сказав, зокрема, що "за кордоном, в Колумбії оголошують про смерть президента, що не є правдою".

Всього тиждень тому, 28 лютого, колишній посол Панами при Організації американських держав Гільєрмо Кочес заявив, що, за його даними, у Чавеса нібито ще два місяці тому сталася смерть головного мозку, і його нібито відключили від апарату штучної вентиляції легень. Влада Венесуели спростували ці дані.

Тим не менше у вівторок, 5 березня, ще до звістки про смерть Чавеса в столиці Венесуели пройшла масова акція. Її учасники несли плакати з вимогами: "Скажіть правду!" і "Досить нас дурити!".

Генсек ООН співчуває у зв'язку зі смертю Чавеса

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун засмучений смертю президента Венесуели Уго Чавеса, йдеться в заяві, поширеній прес-службою генсека. "Генеральний секретар засмучений важким повідомленням про смерть пана Уго Рафаеля Чавеса Фріаса, президента Боліварської Республіки Венесуела", - йдеться в заяві.

У ньому наголошується: "Він був рушійною силою нових регіональних інтеграційних рухів, заснованих на реальному баченні Латинської Америки, демонструючи солідарність з іншими націями півкулі".

"Він (Чавес) зробив надзвичайно важливий внесок у мирні переговори в Колумбії між президентом Хуаном Мануелем Сантосом і Революційними збройними силами Колумбії", - йдеться в заяві генсека ООН.

Пан Гі Мун також запевнив, що ООН і далі "підтримуватиме курс на розвиток і процвітання" Венесуели, який протягом 14 років проводив Чавес.

Довідка. Біографія Уго Чавеса

Уго Рафаель Чавес Фріас помер на 59-му році життя. Він народився 28 липня 1954 року в містечку Сабанета (штат Барінас). У 1975 році закінчив Військову академію Венесуели, служив у військово-десантних військах, потім у спецназі.

У 1982 році він заснував Рух імені Симона Болівара. У лютому 1992 року Чавес очолив спробу військового перевороту з метою повалення уряду Карлоса Андреса Переса, був арештований і кинутий у в'язницю.

Після амністії в 1994 році він був звільнений з армії в чині полковника і присвятив себе політичній боротьбі, створивши в 1994 році організацію Рух "П'ята Республіка", основним програмним положенням якої стало створення у Венесуелі демократичного суспільства соціальної справедливості.

У грудні 1998 року Чавес вперше був обраний главою держави (отримав посаду 2 лютого 1999 року). У відповідності з новою конституцією країни, підготовленої за його ініціативою, яка набула чинності в грудні 1999 року, в липні 2000-го в країні пройшли загальні вибори, на яких Чавеса знову обрали президентом на шестирічний термін.

Подолавши спробу державного перевороту (12-14 квітня 2002 року), відсторонення від влади і загальний страйк, він узяв курс на будівництво "венесуельського боліваріанського соціалізму XXI століття".

У серпні 2004 року на загальнонаціональному референдумі про довіру президенту за Чавеса проголосували 59% виборців, і він зберіг за собою найвищий державний пост (переобраний у грудні 2006 року).

У 2008 році Чавес створив Єдину соціалістичну партію Венесуели, спадкоємицю Руху "П'ята Республіка". У лютому 2009-го за підсумками загальнонаціонального референдуму він отримав право брати участь в президентських виборах без будь-яких обмежень.

Сьомого жовтня 2012 року Чавес знову був переобраний на вищий державний пост, отримавши підтримку понад 55% виборців (новий президентський термін - з 10 січня 2013 року).

Перебуваючи при владі, він проводив соціальну політику в інтересах малозабезпечених верств населення, реалізував великі проекти з розвитку інфраструктури, нафтогазової галузі, вів активну зовнішньополітичну діяльність.

Чавеса називають лідером боліваріанської революції (в 1999 році за рішенням Конституційної асамблеї країни федеративна республіка була названа на честь венесуельського державного діяча і полководця, героя-визволителя Південної Америки Симона Болівара - Боліваріанська Республіка Венесуела; тоді ж президент і його уряд запропонували програму мирних і демократичних перетворень у країні).

Чавес - один із засновників політико-економічного блоку Боліваріанський альянс для народів Америки (ALBA), автор регіональних проектів у галузі видобутку та збуту вуглеводневої сировини, зокрема - "Петрокарібе", "Петросур", а також у сфері ЗМІ - телеканал "Телесур".

У 2011 році стало відомо про хворобу президента. У червні того ж року йому зробили першу операцію з видалення ракової пухлини. Услід за цим він пройшов чотири курси хіміотерапії та оголосив, що переміг рак. Однак через кілька місяців, під час контрольного медичного обстеження, лікарі виявили у нього нову пухлину в ділянці тазу, тобто в тому ж самому місці, звідки раніше було видалено злоякісне утворення.

У лютому 2012 року пухлину видалили в тій самій гаванської клініці, де Чавеса прооперували вперше. Услід за цим він пройшов курс лікування променевою терапією, здійснюючи регулярні поїздки на Кубу, а на початку липня в бесіді з журналістами оголосив, що "повністю вільний від раку".

У грудні минулого року Чавес був змушений з нову вирушити на Кубу для проведення третьої за ліком онкологічної операції. Слідом за цим він понад дві місяці провів у гаванській клініці, а два тижні тому був доставлений на батьківщину і перебував у столичному військовому шпиталі.

У грудні 2012 року Уго Чавес призначив віце-президента Ніколаса Мадуро Мораса своїм наступником. 10 січня мала відбутися церемонія вступу його на посаду, але в зв'язку з хворобою 9 січня 2013 року Національна асамблея (парламент) Венесуели перенесла дату інавгурації на більш пізній термін




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 870 | Додав: adminA | Теги: Уго Чавес помер
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ