Чт, 2024-04-25, 03:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 13 » Україна долучиться до боротьби з міжнародним тероризмом
10:34
Україна долучиться до боротьби з міжнародним тероризмом
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Україна готова брати участь у розробці програм зі створення правової бази щодо попередження міжнародного тероризму, заявив президент України Віктор Янукович на прес-конференції у Вашингтоні в ніч проти вівторка, передає "Інтерфакс-Україна".
"Загроза міжнародного тероризму, яка існує у світі, вона зараз змушує лідерів держав у всьому світі відпрацьовувати певні документи, які дають можливість створити правову систему з цього питання і систему заощадження і захисту місць зберігання ядерних матеріалів", - сказав Янукович.

Глава української держави запевнив, що Україна буде працювати "у цьому напрямку і брати участь у розробці цієї програми".

Янукович також підтримує ініціативу президента США Барака Обами зі зміцнення ядерної безпеки у світі.

"Ми частково обговорили цю проблему, яка є в світі (проблема ядерної безпеки - ред.)", - повідомив Янукович у ході робочого ланчу з представниками американських ділових кіл.

"Я прийняв для себе рішення підтримати президента Обаму, його ініціативу зі зміцнення ядерної безпеки", - заявив президент України.

Він запевнив американських бізнесменів у тому, що в Україні створюються і будуть створені всі умови для залучення інвестицій.

За словами Януковича, Вашингтон залучає Україну "по багатьох напрямках нашої співпраці". Він також відзначив, що в Україні оптимістично розцінюють розвиток українсько-американського економічного співробітництва.

Крім того, як повідомила прес-служба глави Української держави, з української сторони у зустрічі взяли участь міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, міністр з питань палива та енергетики Юрій Бойко, глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін і його заступники Ганна Герман і Юрій Ладний.

Американську сторону представляли держсекретар Хілларі Клінтон, радник президента США з національної безпеки Джеймс Джоунс, старший директор Ради національної безпеки США з питань нерозповсюдження Лора Холгейт.

Як ідеться у повідомленні, на початку зустрічі Обама привітав Януковича словами: "Радий вітати вас у Сполучених Штатах Америки. Радий нашій зустрічі".

США надали Україні 250 млн дол

Разом з тим вчорашня зустріч ознаменувалася не тільки розмовами. США надали Україні 250 мільйонів доларів на підтримання безпеки Чорнобильської АЕС, мовиться у спільній заяві за підсумками минулих у понеділок переговорів президентів двох країн, передає РИА "Новости".

"Президенти Барак Обама і Віктор Янукович домовилися шукати нові шляхи для посилення співпраці в галузі мирного атома, у тому числі в дослідницькій сфері та у сфері диверсифікації джерел ядерного палива. Вони також домовилися працювати спільно над питаннями ядерної безпеки, включаючи забезпечення режиму безпеки на Чорнобильській атомній станції. США виділили на ці цілі 250 мільйонів доларів і запевнили (Україну) в намірі підтримувати зусилля з підтримки чорнобильських реакторів у безпечному стані", - наголошується в заяві.

Обама і Янукович підтвердили прихильність принципам роззброєння і нерозповсюдження. Президент України привітав американського лідера з укладенням договору про стратегічні наступальні озброєння з Росією.

"Янукович підтвердив намір України позбутися запасів високозбагаченого урану до наступного саміту з ядерної безпеки за технічної та фінансової допомоги США. Україна планує позбавитися від значної частини запасів урану в поточному році", - наголошується в документі.

Білий дім оцінив "епохальне" рішення України відмовитися від свого урану

У ці дні Янукович перебуває у США з робочим візитом, і бере участь у саміті з ядерної безпеки.

Він нагадав, що в рамках саміту Україна заявила про наміри поступової відмови від високозбагаченого урану та його заміни на низькозбагачений, для роботи на вітчизняних ядерних блоках, в тому числі на атомних реакторах, "які є в наших науково-дослідницьких закладах".

"Ми взяли на себе зобов'язання поступово замінити високозбагачений уран на низькозбагачений і отримати відповідні технології, обладнання і фінансування цих робіт. І все це буде визначено в термінах", - сказав український президент.

Президент США Барак Обама, у свою чергу, позитивно оцінює рішення України позбавиться усіх запасів високозбагаченого урану в обмін на необхідну технічну і фінансову допомогу в цьому питанні з боку США.

"Президент Обама відзначив унікальний внесок України у справу ядерного роззброєння і запевнив, що гарантії безпеки, надані в рамках Будапештського меморандуму з Україною від 5 грудня 1994, залишаються в силі", наголошується в заяві.

"Президент Обама високо оцінив рішення України як історичний крок і підтвердження лідерства України у справі ядерної безпеки та нерозповсюдження", - наголошується в заяві.

Білий дім запевняє, що до 2012 року Україна позбудеться від всіх резервів високозбагаченого урану, якого на даний момент досить для виробництва декількох боєголовок. Влада США назвали рішення України епохальним, передає Бі-Бі-Сі.

"Це те, до чого Сполучені Штати прагнули більше 10 років", - заявив представник Білого дому Роберт Гіббс.

На думку ЗМІ, момент для оголошення Україною рішення про знищення ядерних матеріалів вибраний дуже вдало - саме такі заяви був би радий почути американський президент напередодні саміту.

За даними Білого дому, в розпорядженні України перебуває достатня кількість ядерних матеріалів, щоб зробити декілька зарядів. Їх знищення буде проводитися за технічної та фінансової підтримки США.

Американська адміністрація напевно сподівається, що Україна стане прикладом для інших країн.

Підраховано, що у світі зараз близько 1600 тонн високозбагаченого урану того типу, який використовується у виробництві зброї.

Крім того, у світі вироблено близько 500 тонн другого найважливішого складника ядерної зброї - плутонію. Разом цього достатньо для виробництва 120 тисяч ядерних боєголовок.

Експерти сходяться на тому, що переважна частина цих запасів сконцентрована в руках визнаних ядерних держав, причому найбільша кількість - у Росії.

Світова спільнота, і зокрема США, докладає величезних зусиль для того, щоб знизити ризик несанкціонованого поширення ядерних матеріалів, особливо з Росії, однак це, як і раніше, залишається суттєвою проблемою.

На дводенний саміт до Вашингтона з'їхалися глави держав і урядів із 47 країн. Основна мета зустрічі - забезпечити більшу безпеку ядерних матеріалів - ВЗУ і плутонію, - які потенційно можуть бути використані терористами для створення атомної бомби.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1029 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ