Чт, 2024-04-25, 10:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Червень » 11 » Україна готова застосувати мораторій на виплату боргів. ВІДЕО
11:00
Україна готова застосувати мораторій на виплату боргів. ВІДЕО
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Україна не може чекати до вересня для досягнення домовленостей з кредиторами по реструктуризації 15,3 млрд дол., не застосувавши мораторій на виплату боргів. Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько, пише УНІАН з посиланням на Reuters.

Вона також зазначила, що очікує від МВФ виділення в липні наступного траншу кредиту в розмірі 1,7 млрд дол., незалежно від результатів перемовин з кредиторами по реструктуризації боргів.

"Я не думаю, що у нас є багато часу. У цьому відношенні, я повинна буду застосувати інші інструменти для зниження тиску на платіжний баланс – мораторій", - сказала Яресько журналістам.

За словами Яресько, спровокувати застосування права на мораторій на виплату зовнішніх боргів Україну може відмова кредиторів від реструктуризації.

"Якщо нам не вдасться досягти прогресу, тоді кредитори спровокують застосування мораторію", - заявила міністр.

Яресько зазначила, що уряд вже виплатив близько 2 млрд дол. заборгованості в цьому році, незважаючи на конфлікт на сході країни. При цьому, вона відмовилася повідомляти, чи буде Київ виплачувати кредиторам платежі за облігаціями на наступному тижні.

Раніше повідомлялося, що міністерство фінансів України вважає неприйнятною пропозицію Комітету кредиторів України, з яким український уряд веде переговори про реструктуризацію частини державного боргу, про перекладення їх вимог на рахунки Національного банку України.

Яценюк у Вашингтоні наполягав на реструктуризації боргів України

Позиція України є незмінною - борги перед приватними кредиторами повинні бути реструктуризовані. Про це сказав прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк журналістам у Вашингтоні по завершенні зустрічі з Директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард, повідомляє прес-служба Кабміну.

"Значні обсяги коштів, які надійшли від ЄС та США – це вкладення держав у допомогу Україні в боротьбі проти російської агресії. Кошти приватних кредиторів повинні бути реструктруризовані, і це також буде їхній вклад в те, щоб допомогти українському народу", - підкреслив він.

Він наголосив, що Україна витрачає на обслуговування зовнішніх боргів, "які наробив Янукович", стільки ж, скільки виділяється на національну безпеку і оборону, - 5% ВВП.

Українська сторона, наголосив він, висловила свої умови і пропозиції до приватних кредиторів: "Очікуємо, що вони стануть на позицію допомоги Україні".

"Позиція всіх сторін: МВФ, Міністра фінансів США і Уряду сполучених Штатів – що кожен повинен зробити свій вклад", - підкреслив Яценюк.

Пропозиції, які зробив приватним кредиторам Уряд України, є прийнятними з точки зору рівня котирувань українських облігацій, "відповідають ринковому рівню і тому, що Україна перебуває в такій ситуації, яку неможливо порівняти з жодною іншою - Україна знаходиться в стані війни з ядерною державою, ким є Росія".

"Іншого шляху, крім як прийняти умови, реструктуризувати борги і дати можливість країні вийти з цієї складної економічної ситуації – не існує", - наголосив Арсеній Яценюк.

Яценюк розповів про умови для другого траншу від МВФ

Для отримання другого траншу від Міжнародного валютного фонду Верховна Рада України має проголосувати "декілька законів", які вже неодноразово обговорювалося парламентом, зазначив після зустрічі з Крістінг Лагард у Вашингтоні Арсеній Яценюк, передає Укрінформ.

"Очікую, що український Парламент на наступному тижні підтримає три закони, необхідні щоб отримати другий транш МВФ і щоб програма з Міжнародним валютним фондом виконувалася... Закони доволі прості, не вразливі політично для жодного члена парламенту, і я сподіваюся, що вже в першій декаді наступного місяця може бути засідання Ради директорів Міжнародного валютного фонду по наступному траншу (для України – ред.)", - зазначив прем'єр-міністр.

Нагадаємо, після затвердження Міжнародним валютним фондом (МВФ) нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на 17,5 млрд дол. Мінфін із 13 березня розпочав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу. Уряд також вніс до реструктуризації єврооблігації Києва, державних Ощадбанку та Укрексімбанку, "Укрзалізниці", проте зазначені позичальники проводитимуть консультації з кредиторами щодо умов реструктуризації їхніх позик як окремі юридичні особи.

Згідно з програмою з МВФ, угоди щодо зміни умов запозичень мають забезпечити виконання Україною трьох цілей: 1-я - економія на зовнішніх платежах за боргами держави, гарантованих державою, і суб'єктів держсектора на суму приблизно 15,3 млрд дол. за період реалізації програми МВФ; 2-я - забезпечення до 2020 року співвідношення державний борг/ВВП на рівні не вище 71% ВВП; 3-я - підтримання загальних потреб у фінансуванні державного бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10% ВВП (максимум 12% ВВП в рік) у 2019-2025 рр.

У Мінфіні неодноразово наголошував, що для виконання зазначених цілей необхідно буде не лише відстрочити погашення боргу, але і списати частину його номіналу і знизити відсотки. Водночас у разі держбанків і "Укрзалізниці" йдеться лише про перенесення строків погашення боргу.

Водночас найбільші власники українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат занадто великий. Крім цього, Росія вимагає виплати 3 млрд дол. наприкінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації.

Мінфін наполягає на необхідності досягти угоди про реструктуризацію в червні - до першого перегляду програми МВФ, однак експерти прогнозують, що успіхом буде реструктуризація боргу і на початку осені цього року, а її затягування не призведе до припинення фінансування за програмою EFF.

Місія МВФ в Україні 2 червня заявила, що подальше виконання програми кредитування економіки України з боку Міжнародного валютного фонду можливе за умови досягнення компромісу між Україною та приватними кредиторами в питанні реструктуризації частини державного боргу.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 789 | Додав: adminA | Теги: Україна, мораторій на виплату боргів. ВІДЕО
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ