Вт, 2024-04-23, 11:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 21 » Україна ладна платити за газ рублями за умови перегляду формули ціни
16:02
Україна ладна платити за газ рублями за умови перегляду формули ціни
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Україна готова перейти на розрахунок в рублях за енергоносії, якщо Росія перегляне формулу ціни на газ, заявив Янукович. "Перегляд розрахунків за газ між Україною та Росією в рублевому еквіваленті - це для нас питання цілком прийнятне. Ми можемо піти по цьому шляху, але ми вважаємо, що наші російські партнери при цьому повинні застосувати знижувальний коефіцієнт за ціною на газ", - сказав він журналістам в Черкасах в четвер, 21 квітня, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами Януковича, зараз йдуть переговори з даного питання за ініціативою України. "Непрості переговори", - підкреслив президент.

Він також зазначив, що Україна має можливість розплачуватися рублями.

"Все одно рублева ціна прирівнюватиметься до курсу долара, тобто це має значення для нас неістотне з погляду економії фінансів. Але з погляду того, що ми почнемо позитивний рух назустріч один одному в ціновій політиці, політиці торговельно-економічної, цей крок може бути виправданим", - сказав Янукович.

За його словами, переговори зараз йдуть на рівні експертів, фахівців у газовій галузі і національних банків.

"Це питання є питанням найближчих переговорів, і якою буде відповідь на ці питання - покаже час, але ми не стоїмо на місці", - сказав Янукович.

Раніше прем'єр-міністр РФ Володимир Путін повідомив, що Україна пропонує перейти в розрахунках за енергоносії на російську валюту.

20 квітня прем'єр Микола Азаров повідомив, що Україна і Росія розпочали обговорювати можливість перегляду формули ціни на газ. "Відбулася зустріч з віце-прем'єр-міністром (Російської Федерації) Сєчіним. Наразі ще рано говорити про результати, але процес розпочато, і для нас це дуже важливо", - сказав тоді голова українського уряду.

Як відомо, згідно з формулою, ціна на російський газ для України у IV кварталі 2011 р. становитиме 347 дол/тис куб м. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

"Якщо взяти формулу, в I кварталі у нас вхідна ціна на газ - 264 дол (за 1 тис куб м), II кварталі - 293 дол, III - кварталі 313 дол, а в IV кварталі - 347 дол. Це велика ціна навіть з урахуванням знижки у 100 дол", - сказав він.

"Газпром" i "Нафтогаз" 21 квiтня 2010 року в Харкові пiдписали доповнення до контракту на постачання газу, згiдно з яким українська сторона отримала знижку в цiнi на газ, яка дорiвнює величинi зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згiдно з постановою уряду РФ вiд 30 квiтня, нульове експортне мито при постачаннях росiйського газу до України дiє по 2019 рiк включно.

За контрактної цiни на газ нижче 333,33 дол за 1 тис кубометрiв розмiр мита дорiвнюватиме нулю. Якщо цiна дорiвнюватиме або буде бiльшою за 333,33 дол, то мито визначатиметься як рiзниця 30% контрактної цiни та суми в 100 доларів.

Спецiальний митний збiр дiє щодо 30 млрд куб м газу, що постачається до України в 2010 роцi, i 40 млрд куб м газу, який щороку постачатиметься Українi з 2011 по 2019 рiк. Обсяги газу, що перевершують цей показник, оподатковуватимуться загальним 30-вiдсотковим митом на експорт газу з Росiї. Мито застосовується з 1 квiтня 2010 року.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням. Так, в I кварталі 2009 року ціна газу для України становила 360 дол за тисячу кубометрів, у II - 270,95 дол, у III - 198,34 дол, в IV - 208 дол. Отже, середньорічна ціна, виходячи з обсягів закупівлі газу, становила 228 дол за тисячу кубометрів.

У березні 2010 року держхолдинг імпортував газ на суму 576 млн дол, в квітні - на 419 млн дол, в травні - на 730 млн дол, в червні - на 710 млн дол, в липні - на 780 млн дол, в серпні - на 711 млн дол, у вересні - на 715 млн дол, в жовтні - на 1,063 млрд дол, в листопаді - на 1,043 млрд дол, в грудні - на 1,078 млрд дол, в січні-2011 - 1,4 млрд дол, в лютому - 1,6 млрд дол.

Представники російської газової монополії раніше неодноразово заявляли, що "Газпром" не має наміру переглядати формулу ціни на газ для України.

"В даний час постачання до України здійснюються за ціною на 30% нижчою, ніж для європейських країн. Ніяких змін формули ціни при перегляді контрактів ми не плануємо", - говорив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

Президент України хоче знайти компроміс щодо вартості газу

Україна в переговорах з Російською Федерацією щодо можливого зниження ціни на газ прагнутиме до компромісу, який би задовольнив обидві сторони, заявив президент України Віктор Янукович.

"Ми про це говорили (про несправедливу для України ціну на газ), говоримо і робитимемо все для того, щоб знайти відповідь на це питання, яке б задовольнило сьогодні і Україну, і Росію", - сказав він.

Глава української держави нагадав про те, що ще рік тому, одразу після вступу на пост президента України, він говорив про те, що нинішня ціна російського газу для України є "неприйнятною і некоректною". Янукович назвав встановлену газовими контрактами 2009 року ціну російського газу "непідйомною для України".

При цьому Янукович зазначив, що навіть після торішніх переговорів з Росією, в результаті яких ціну на газ для України було понижено, ця ціна для України залишається ще й досі високою. "Ми бачимо, що ситуація на межі. Ми платимо цю ціну на газ, але це дуже дорого. Ми втрачаємо і вважаємо, що ця ціна некоректна", - підкреслив президент.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 959 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ