Чт, 2024-03-28, 12:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 27 » Від України вимагають грати за "клубними правилами", якщо вона хоче в ЄС
10:55
Від України вимагають грати за "клубними правилами", якщо вона хоче в ЄС
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

20-й раунд переговорів щодо Угоди про асоціацію (УА) між Україною та Європейським Союзом завершився провалом, стверджують джерела видання "КоммерсантЪ-Украина".

Київ не відступив від вимоги фіксації в документі перспективи членства в ЄС і не пішов на компроміс з інших суперечливих моментів. Єдиним питанням, з якого досягнуто успіху, стала відмова від терміну "довгостроковий" щодо скасування візового режиму, однак назвати це досягненням переговорних груп не можна - сторони лише реалізували рішення, досягнуте на саміті Східного партнерства.

- У "Батьківщині" кажуть, що остання резолюція ЄС з Україною буде найсуворішою
- Томенко вважає, що в охолодженні відносин з ЄС винні президент та уряд

Про ситуацію в переговорному процесі щодо УА розповів керівник переговорної групи Євросоюзу, керівний директор європейської дипломатичної служби щодо Росії, східних сусідів ЄС і Західних Балкан Мирослав Лайчак.

Лайчак каже, що минулий раунд переговорів важко назвати успішним: "Він пройшов у діловій атмосфері, але я очікував, що ми зможемо просунутися у деяких питаннях далі, ніж у нас вийшло".

Проте європредставник вважає, що прогрес не нульовий. "Це дуже складний договір, ми обговорюємо багато питань, так що просування є завжди. Але я дійсно сподівався на більший прогрес", - зазначив він.

"Є прогрес з низки напрямків. Я б особливо відзначив розділ, в якому описується проведення Україною та ЄС спільної зовнішньої політики та політики безпеки. Але не стану приховувати - є сфери, в яких ЄС очікував більшого. Насамперед я кажу про реформування юстиції, системи управління, про реформу правової системи. До того ж хотілося б, щоб ці реформи здійснювалися на основі рекомендацій Венеціанської комісії, ОБСЄ та самого Євросоюзу", - уточнив дипломат.

Лайчак додав, що 20-й раунд переговорів між Україною та ЄС не планувався як останній, але міг таким стати. Оскільки на переговорах сторони не змогли узгодити ряд питань, то було вирішено домовитися про дату наступного раунду після того, як з'являться хороші шанси на просування. Водночас європейська сторона готова до того, що переговори можуть закінчитися ще цього року.

Також європредставник повідомив, що є кілька питань, які ще можна вирішити на рівні керівників переговорних груп. Хоча порядок роботи передбачає, що в заключній фазі деякі з цих питань будуть обговорюватися на найвищому рівні. "Але для проведення зустрічі на такому рівні потрібна політична атмосфера, яка сприятиме її результативності", - підкреслив Лайчак.

Європа підкреслила, що договір про асоціацію і членство в ЄС - різні документи

Европеремовник зазначив, що Європа веде переговори з Україною щодо угоди про асоціацію та вільну торгівлю, яка відкриває величезні можливості і для політичної асоціації, і для економічної інтеграції.

"Разом з тим повинно бути чітко визначено, чим цей договір не є. Це не договір про вступ до Євросоюзу. Перспектива членства в ЄС - це дуже серйозне питання, яке вирішується на вищому політичному рівні, і воно не обговорюється в рамках договору про асоціацію", - підкреслив Лайчак.

"Погляньмо на приклад Балканських країн, які перебувають у процесі приєднання до Євросоюзу. Коли вони підписували договори про асоціацію, там не було перспективи членства! Вона з'явилася у них пізніше. Я пояснюю це так: перспектива - це не те, що ЄС дає комусь. Це те, що держава демонструє за допомогою розвитку свого суспільства, прозорості політичних процесів у країні", - наголосив європредставник.

Питання перспективи членства, на якому наполягає Янукович, дуже активно обговорюється на всіх раундах, і тут позиція України більш-менш постійна.

Договір про асоціацію - не договір про перемир'я з ворогом, вважають у ЄС

У Європі бачать проблему в тому, щоб у договорі про асоціацію був обмежений термін дії, скажімо, 10 років, як наполягає Україна. "Цей договір за своєю філософією має підписуватися на невизначений термін. При цьому обидві сторони мають право в будь-який момент знову відкрити переговорний процес, змінити деякі положення УА або припинити його дію в цілому, замінивши його новим договором", - говорить Лайчак.

"Зрозумійте, угода про асоціацію з Євросоюзом - це не договір про перемир'я з ворогом. Це партнерський договір, який нічого не нав'язує, в якому сторони добровільно беруть на себе зобов'язання. Не слід побоюватися, що якщо щось не зафіксовано в договорі, то цього точно не відбудеться. Навпаки! Філософія ЄС полягає в тому, що якщо у вас виникла проблема, то ми разом з вами спробуємо її розв'язати. І якщо ви захочете щось поміняти у договорі і поясните нам, чому, то ми з вами разом подивимося, як це зробити. Ми не можемо передбачити все, передбачити, що буде через п'ять-десять років. Але нам потрібні рамки для діяльності", - зазначив він і додав, що можна переглядати будь-що і в будь-який час. Правила перегляду зафіксовані в дусі договору.

"Україні має бути ясно, що це договір про асоціацію та вільну торгівлю. Так що давайте вирішувати за допомогою нього саме питання, що стосуються асоціації та економічної інтеграції. Ми не зможемо використовувати цей же договір для вирішення питань членства або подібних. Ми не уникаємо цих питань в наших взаєминах, але будемо їх обговорювати тоді, коли настане час, і в тій формі, яка для цього потрібна", - підкреслив Лайчак.

У Європі не бачать необхідності і взагалі логіки в тому, щоб нав'язувати собі необхідність комплексного перегляду договору через деякий термін. Це не означає, що такий перегляд неможливий - якраз навпаки: через органи, які створюються, будуть вирішувати суперечки і міняти положення договору, в коректуванні яких виникла потреба. Крім того, договором передбачено створення Ради асоціації. Цей орган буде регулярно обговорювати характер виконання угоди і давати рекомендації сторонам.

Європа не буде прогинатися під Україною: якщо та хоче вступити до клубу, то потрібно дотримуватися клубних правил

Європредставник зазначає, що УА, як і будь-який міжнародний договір, має статус юридично зобов'язуючого документа. У той же час текст угоди не вимагає від України ухвалювати будь-які рішення. "Передбачається, що держава, що підписала договір, бере на себе добровільне зобов'язання йти в будь-якому напрямку - ми говоримо про дух європейської інтеграції. Але кроки, які потрібно робити на цьому шляху, не описані в УА", - говорить він.

З приводу того, чи бере на себе якісь добровільні зобов'язання ЄС, Лайчак відповів: "Зрозумійте, Євросоюз - це клуб, а Україна хоче зблизитися з цим клубом і, можливо, стати його членом. Але якщо ви хочете вступити в клуб, ви приймаєте чинні там правила. Ви ж не станете вимагати, щоб клуб прийняв ваші правила заради того, щоб ви стали його членом?! Так що тут все ясно й очевидно".

У Єврокомісії є мандат на проведення переговорів з Україною. Але він не передбачає права парафувати договір по завершенні переговорів - для цього потрібне окреме рішення Ради ЄС, каже європредставник. В даний час ЄК перебуває в ситуації, коли держави-члени ЄС виявляють найсильніший інтерес до цих переговорів, і вони практично в кожній фазі, на кожному кроці інформують Раду ЄС і домовляються про наступні кроки.

Лайчак зазначив, що парафування необов'язково має відбутися на саміті Україна-ЄС, у присутності президентів: "Можливо парафування на рівні керівників переговорних груп, може бути, що це буде політичний акт - залежить від домовленостей сторін".

Крім того, технічно можливо навіть підписання договору, минаючи його парафування. "Може бути, ми швидко пройдемо всі ці фази до кінця, а може, зупинимося на тій фазі, в якій перебуваємо тепер, хоча ми цього й не хочемо", - каже дипломат.

Нагадаємо, що 25 жовтня в рамках 20-го раунду переговорів щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у Києві фракції Європарламенту узгодили текст резолюції. Європарламент планує вимагати від офіційного Києва забезпечити колишньому прем'єр-міністру Юлії Тимошенко право на участь у політичному житті України тепер і на виборах.

А минулого тижня в Брюсселі офіційно завершилися переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

Раніше Європейський Союз підтвердив, що саміт Україна-ЄС відбудеться в грудні. На цьому саміті мали завершити переговорний процес щодо підписання Угоди про асоціацію України та ЄС.

Але президент України заявив, що Київ готовий перенести на більш пізній термін підписання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі, заплановане на грудень, якщо європейські лідери будуть до цього не готові у зв'язку з вироком Тимошенко. Європа зазначає, що справа не стільки в Тимошенко, скільки в порушенні Україною основних принципів демократії і ЄС. 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 817 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ