Чт, 2024-04-18, 20:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 21 » Україна назвала свою ціну на газ і хоче створити тристоронній консорціум
16:42
Україна назвала свою ціну на газ і хоче створити тристоронній консорціум
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент України Віктор Янукович вважає, що справедлива ціна на газ для України не повинна перевищувати 250 доларів за 1 тис куб м. "Ми вважаємо, що ціна в Україні не повинна бути вище ніж 250 доларів. А якою вона буде – тяжко сьогодні сказати", - сказав він на підсумковій прес-конференції 21 грудня в Києві.

Він також повідомив, що Україна наполягає на зниженні ціни російського газу для країни до рівня європейської ціни із збереженням додаткової знижки в 100 дол за 1000 куб м з урахуванням укладених в 2010 році харківських угод про продовження перебування Чорноморського флоту.

"Ми бачимо наш національний інтерес в зниженні ціни на газ до рівня європейського, тобто нам потрібна ціна європейська, справедлива, а з урахуванням того, що ми уклали харківську угоду, ми вимагатимемо і матимемо таку можливість понизити від цього рівня на 100 дол. Ось таку ціну ми хочемо отримати для України", - сказав він.

Янукович зазначив, що сьогодні ціна на газ для України становить 515 дол за 1 тис куб м, а з урахуванням "харківських угод" - 415 дол. "Це непідйомна ціна", - підкреслив він. Президент додав, що ця ціна є найбільшою в Європі.

Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що Україна і Росія за підсумками минулих напередодні переговорів про можливий перегляд укладених в 2009 році газових контрактів зробили черговий крок до зближення позицій. Також він повідомив, що група експертів залишилася в Москві для остаточного узгодження всіх питань і нової угоди.

Нагадаємо, 20 грудня пізно ввечері в Москві пройшли переговори прем'єр-міністра Миколи Азарова та його російського колеги Володимира Путіна про перегляд чинних газових угод.

За даними ЗМІ, текст нової газової угоди містить домовленість про створення газотранспортного консорціуму (щодо другого СП - з продажу газу українським споживачам - співрозмовник інформацією не володів), а ціна газу в ньому буде визначатися за новою формулою. "Вона буде вищою за бєларуську, але істотно нижчою за нашу нинішню", - сказало джерело в Кабміні. Нинішня українська ціна - близько 400 доларів за тисячу кубів, бєларуська на 2012 рік - 165,6 долара.

Як повідомлялося, раніше перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв заявив, що уряд подасть у Верховну Раду проект держбюджету на 2012 рік з ціною імпортного газу 416 дол за 1 тис куб м. За його словами, у разі досягнення з російською стороною домовленостей про зниження ціни на газ буде відкоригований і держбюджет наступного року.

Водночас в уряді сподіваються, що ціна на російський газ для України у разі успішного завершення переговорів з Росією може становити близько 224 доларів за тисячу кубометрів, повідомив уповноважений Кабінету міністрів України у співпраці з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕс Володимир Макуха.

Слід зазначити, що 12 грудня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" до кінця грудня угоди щодо газу не підпишуть. "Новорічних подарунків не буде", - повідомив Міллер журналістам.

Раніше Міллер заявляв, що очікує оформлення домовленостей з Україною в газовій сфері до кінця року і відзначив суттєвий прогрес у переговорах.

Ціна російського природного газу, що імпортується НАК "Нафтогаз України" в країну, в першому кварталі 2011 року зросла до 264 дол за 1 тис куб м у порівнянні з 252 дол за 1 тис куб м у четвертому кварталі 2010 року. У другому кварталі 2011 г вона, за даними НАК, становила близько 297 дол за 1 тис куб м, в третьому - близько 355 дол за 1 тис куб м, в четвертому - близько 400 дол за 1 тис куб м.

"Газпром" і "Нафтогаз" 21 квітня 2010 року підписали доповнення до контракту на постачання газу, згідно з яким українська сторона отримала знижку в ціні на газ, яка дорівнює величині зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.

Україна хоче створити газотранспортний консорціум з Росією та ЄС

Також президент повідомив, що Україна пропонує створити газотранспортний консорціум для розділення відповідальності з Росією і Європейським Союзом.

"Ми дуже хочемо, щоб був створений газотранспортний консорціум і ми розділили б відповідальність за роботу цієї системи між Україною, Росією і Європою", - сказав він.

Він також додав, що йдуть переговори і про модернізацію української ГТС, про збереження обсягів прокачування газу на нинішньому рівні і перспективи можливості їх збільшення.

Відповідаючи на запитання журналістів з приводу того, коли і в якому форматі може бути створений газотранспортний консорціум, Янукович сказав: "Безумовно, ми ставимо собі за мету створити тристоронній газотранспортний консорціум, проте, як це буде зроблено і коли, тяжко сказати. Тобто, це питання поки що без відповіді".

Президент знов запевнив у стабільних постачаннях газу до Європи. "Ми зобов'язані забезпечити стабільне прокачування газу споживачам Європи і ми це робимо. Тобто, ми своєчасно платимо за газ і своєчасно прокачуємо його до Європи", - сказав він.

Президент запевнив, що Україна не створює в цьому напрямі проблем ні для Європи, ні для Росії.

Президент також зазначив, що Україні тяжко самостійно модернізувати свою газотранспортну систему. "Чи є в України можливість самостійно модернізувати українську ГТС? Дуже важко, дуже - це не те слово", - сказав він.

За словами президента, є проект модернізації української ГТС, який, за різними оцінками, коштує від 5 до 7 млрд доларів.

Янукович зазначив, що переговори про створення газотранспортного консорціуму почалися в 2003-2004 рр. Переговори ведуться як з Росією, так і з Європою, нагадав він.

"Але як нам в цій ситуації бути, коли ми бачимо, що Європа ігнорує зобов'язання Енергетичного співтовариства, членом якого Україна стала цього року. Тобто, фактично без нашої згоди ухвалюються такі рішення. А це статутом не передбачено", - сказав глава держави.

Він також зазначив, що в українська сторона не може бути спокійною, коли в обхід неї будуються газопроводи, а країна продовжує платити "дискримінаційну ціну" за газ.

Президент упевнений, що переговорній групі вдасться домовитися про нову ціну на газ

Президент України сподівається, що експертна група на чолі з міністром палива і енергетики Юрієм Бойком і міністром юстиції Олександром Лавриновичем в Москві домовиться з російськими колегами про нову ціну на газ.

"Зараз на рівні експертів ця робота йде і сьогодні міністр палива і енергетики Бойко, міністр юстиції Лавринович і група технічних експертів знаходяться в Москві і продовжують цю роботу. Будемо, звичайно, вірити в те, що вона закінчиться компромісним рішенням", - сказав він.

Янукович пояснив, що компромісне рішення - це коли кожна із сторін в чомусь поступається.

"Тобто, щось втрачає і щось знаходить. І це мистецтво компромісу. Воно одвічне", - додав він.

Президент заявив, що упевнений в позитивному розв'язанні газового питання. "Ми повинні вирішити це питання, ми його вирішимо", - сказав він.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 932 | Додав: adminA | Теги: 250 доларів за 1 тис куб м.
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ