Пт, 2024-03-29, 11:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 10 » Україна обміняла "Скади" на збройний контракт з Іраком
13:31
Україна обміняла "Скади" на збройний контракт з Іраком
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Отримавши найбільше за всю історію країни замовлення, Міноборони погодилося ліквідувати ракетні комплекси "Скад". Вашингтон забезпечив Україну вже другим великим замовленням на постачання військової техніки до Іраку.

Минулого тижня державна компанія, що займається експортом і імпортом продукції і послуг військового і спеціального призначення, - "Укрспецекспорт", уклала контракт на виробництво танків для іракської армії. Загальна сума операції - 2,4 млрд дол. Це найбільше замовлення на постачання військової техніки за всю історію України, пише "Дело".

Нагадаємо, цього року також був підписаний контракт між українськими авіабудівниками і іракськими військово-повітряними силами. Як повідомлялося, київський завод "Авіант" отримав замовлення на постачання 6 військово-транспортних літаків Ан-32 для військово-повітряних сил Іраку. Загальна сума операції становила більше 80 млн дол.


Експерти зазначають, що у виборі Іраком української військової техніки не останню роль зіграла позиція саме Вашингтона, оскільки він фактично контролює політику, що проводиться владою цієї країни. До того ж постачання як танків, так і літаків фінансуватиметься за рахунок коштів, наданих урядом США в рамках переозброєння армії Іраку. Загалом Штати надали на цю програму 3 млрд дол. З них 2,48 млрд дол дістанеться Україні. Це близько 85% від загальної суми.

Аналітики упевнені, що таке ставлення Америки до нашої країни невипадкове. "В понеділок у Вашингтоні були представники Міноборони України, які з Держдепартаментом США підписали меморандум. Даний документ свідчить про те, що Америка братиме участь в ліквідації українських ракетних комплексів "Р-300" ("Скад"). Не виключено, що ці дві події - постачання танків до Іраку і підписання меморандуму - пов'язані", - вважає військовий експерт Олександр Маначинський.

Ракетний комплекс "Скад" створений в кінці 1950-х і здатен нести ядерний заряд. У 1998 році всі комплекси, що є у Збройних сил України, були зведені в три ракетні бригади 1-ої ракетної дивізії. У кожній бригаді - до 18 "Скадів".

За всі роки незалежності нашої країни "Р-300" були приводом тиску з боку Вашингтона. Довгий час США фактично вимагали, щоб Україна свої "Скади" порізала, аргументуючи це приєднанням до міжнародного Режиму з контролю за ракетними технологіями (РКРТ) і домовленостям, що існують щодо ракет середньої і малої дальності (РСМД). Так, Україні, згідно з цими документам, заборонено мати ракети з радіусом дії більше 500 км. Але насправді ні під один з цих договорів "Р-300" не підпадав, оскільки даний ракетний комплекс може працювати лише на відстані до 300 км. Проте на цьому тижні Вашингтону все-таки вдалося добитися свого. Проект з утилізації "Р-300" передбачається реалізувати до 2015 року.

Держсекретар США Хілари Клінтон після закінчення переговорів з міністром закордонних справ України Петром Порошенком підтвердила інформацію про те, що США і Україна недавно досягли угоди про відновлення ліквідації ракет "Скад".

"Таким чином Україна поставить крапку в питанні ліквідації на своїй території носіїв ядерної зброї і зброї масового знищення", - так пояснив рішення тимчасово виконувач обов'язків міністра оборони України Валерій Іващенко. Він також зазначив, що найближчим часом сторони визначать обсяг роботи і генерального підрядника. Фінансувати утилізацію "Скадів" будуть США.

В той же час голова комітету з питань національної безпеки і оборони України Анатолій Гриценко підтвердив укладення контракту з Іраком. Київ поставить Багдаду 420 бронетранспортерів БТР-40 і 6 літаків для комерційних вантажних перевезень Ан-32Б. За словами Гриценка, угода також припускає ремонт і відправку до Іраку двох військових вертольотів Мі-8Т.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1278 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ