Вт, 2024-04-23, 19:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 29 » Україна прийняла нову енергостратегію і хоче вплинути нею на "Газпром"
10:04
Україна прийняла нову енергостратегію і хоче вплинути нею на "Газпром"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна шукає нові важелі впливу на "Газпром". Напередодні чергового раунду переговорів про вартість російського газу Міненерго запропонувало внести зміни в основний енергетичний документ країни - стратегію розвитку галузі до 2030 року.

Згідно з цими пропозиціями, імпорт газу з РФ повинен у найближчі роки скоротитися на дві третини. Експерти сумніваються як у тому, що Україна в такі стислі терміни здатна знайти заміну російському газу, так і в легітимності таких дій.

Різке зниження закупівель газу в Росії передбачено змінами енергостратегії України, затвердженими Міненерго 26 серпня, розповіло виданню "КоммерсантЪ-Украина" високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості міністерства.

За п'ять років - з 2012 по 2017 рік - Україна планує скоротити закупівлі газу в РФ з 41 до 12 млрд кубометрів. Очікується, що за рахунок збільшення видобутку газу на шельфі вдасться зменшити обсяг закупівель на 7 млрд кубометрів. Видобуток сланцевого газу і газу вугільних пластів знизить їх ще на 5 і 4 млрд кубометрів відповідно, а перехід електроенергетики та металургії на вугілля - на 8 млрд кубометрів. Крім того, 5 млрд кубометрів газу планується постачати з Азербайджану через ЗПГ-термінал.

"Настільки серйозне скорочення споживання газу Україна має змусити російську сторону замислитися, і ми сподіваємося переглянути його ціну в бік зниження", - говорить співрозмовник видання. Він нагадує, що Україна зараз закуповує в Росії 40-50 млрд кубометрів газу на рік, у той час як всі країни Євросоюзу - 120 млрд кубометрів на рік. "На початку вересня в стратегію також будуть внесені зміни, що стосуються електроенергетики. Потім документ затвердить Кабмін, і ми представимо його російським колегам", - пояснив співрозмовник газети.

В "Газпромі" заяви українського Міненерго не коментують. Але раніше Москва неодноразово заявляла, що перегляд газових угод без поступок з боку України неможливий, а нинішній контракт зобов'язує країну викуповувати не менше 33 млрд кубометрів газу в рік. Тобто у разі реалізації нової стратегії Київ порушить чинні угоди.

Міністр енергетики РФ Сергій Шматко минулого тижня заявив, що Москва анітрохи не сумнівається в легітимності укладених контрактів на поставку газу між Росією і Україною і не збирається їх переглядати. За його словами, позов України до міжнародного суду про розірвання контракту загрожує неминучим погіршенням українсько-російських відносин.

Наступний раунд переговорів з "Газпромом" про ціну газу пройде якраз на цьому тижні, уточнили в Міненерго. На минулих переговорах, що відбулися в середині серпня в Сочі, президент Росії Дмитро Медведєв запропонував міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Бойку "розвивати співпрацю в газовій сфері" за тією ж моделлю, що і з Бєларуссю.

Цього року Мінськ отримує газ за формулою "середньоєвропейська ціна мінус мито та вартість транзиту" (по 270 дол за тисячу кубометрів). Натомість "Газпром" зміг придбати 50% акцій "Бєлтрансгазу", що володіє газотранспортною системою Бєларусі. Зараз ведуться переговори про покупку "Газпромом" і решти 50% бєларуської ГТС. Це, а також той факт, що країни є членами Митного союзу, дозволить Бєларусі отримувати газ за внутріросійською ціною плюс вартість транспортування - тобто по 100-120 дол за тисячу кубометрів.

У свою чергу вартість газу для України включає російський митний збір, а вартість транзиту по території України з неї не віднімається. Слід зазначити, що ціна газу для країни протягом року постійно зростала. У III кварталі вона підвищилася на 19,2% в порівнянні з II кварталом, до 354 дол за тисячу кубометрів. Усього за підсумками поточного року "Газпром" поставить НАК "Нафтогаз Україна" не менше 40 млрд кубометрів газу (у I півріччі - 27,36 млрд кубометрів).




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 990 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ