Ср, 2024-04-24, 00:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 28 » Біля Землі науковці виявили "троянського" супутника
16:44
Біля Землі науковці виявили "троянського" супутника
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

У даних, отриманих космічним інфрачервоним телескопом WISE, астрономи виявили "троянського супутника" Землі - 300-метровий астероїд 2010 TK7, який рухається майже точно по земній орбіті, але на 60 градусів попереду нашої планети, в точці Лагранжа L4, повідомляє NEWSru.co.il посилаючись на журнал Nature.

Ще в XVIII столітті вчені встановили, що малі небесні тіла можуть рухатися по одній орбіті з планетою, якщо вони перебувають біля триангуляційних точок попереду або позаду неї, тобто поряд з точками Лагранжа, де гравітація Сонця і планети врівноважується.

Такі "троянські астероїди" були знайдені на орбітах Юпітера (більше тисячі), Марса (кілька) і Нептуна (один), проте до цих пір не було виявлено жодного "троянського" супутника Землі.

Із запуском космічного телескопа WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) в 2009 році ситуація змінилася, цей апарат добре "бачив" ділянку, розташовану за 90 градусів від лінії Земля-Сонце.

У результаті дослідники отримали дані приблизно про 33,5 тисячі нових астероїдів і 500 об'єктів, що зближуються із Землею.

Мартін Коннорс з університету Атабаски (Канада) та його колеги проаналізували дані WISE і виявили першого потенційного "троянця" - астероїд 2010 TK7.

"Ми визначили 2010 TK7 як можливого земного "троянця" на основі вимірів його розташування, протягом шести ночей наприкінці 2010 року. Спостереження в Гавайському університеті і на телескопі CFHT (Canada-France-Hawaii Telescope) у квітні 2011 року, після того як об'єкт протягом кількох місяців був у положенні, незручному для спостережень із Землі, настільки поліпшились наші знання про його орбіту, що ми можемо з упевненістю заявити, що 2010 TK7 - земний троянець", - пишуть Коннорс і його колеги.

Згідно з розрахунками астрономів, 2010 TK7 повільно рухається навколо точки Лагранжа L4, здійснюючи одне коло приблизно за 395 років. При цьому він переміщається також у вертикальній площині і повільно коливається то в бік Землі, то в бік точки Лагранжа L3.

Як зазначають науковці, точно визначити орбіту цього "троянця" більш ніж на 7 тисяч років у минуле або в майбутнє за нинішнього обсягу інформації неможливо. Разом з тим вони пишуть, що орбіта 2010 TK7 залишається стабільною протягом, щонайменше, 10 тисяч років.

З 2009 року інфрачервоний телескоп WISE виконав загалом 2,7 млн фотографій, за допомогою яких астрономи вже знайшли близько 33 тисяч астероїдів між Марсом і Юпітером, а також 20 комет.

Довідка. Телескоп WISE

Телескоп WISE - інфрачервоний орбітальний телескоп NASA, якого запустили 14 грудня 2009 року з бази військово-повітряних сил Ванденберг у Каліфорнії. На орбіту апарат вивела ракета-носій Delta II. Вартість проекту становила близько 320 млн доларів США.

WISE перебуває на орбіті заввишки 525 кілометрів і містить 40-сантиметровий телескоп, чутливий до хвиль завдовжки 3-25 мікрометрів. Телескоп призначений для вивчення астероїдів та комет, шляхи яких пролягають поруч із Землею. Він допоможе вченим точніше визначити їхні розміри та склад. WISE також необхідний астрономам для вивчення віддалених галактик, оточених хмарами пилу.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 972 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ