Ср, 2024-04-24, 10:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Жовтень » 25 » Україна продовжує тиснути на РФ для звільнення полонених. ВІДЕО
17:34
Україна продовжує тиснути на РФ для звільнення полонених. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна вдається до всіх можливих правових механізмів і в рамках українського, і міжнародного законодавства для повернення в країну незаконно засуджених і утримуваних у Росії Олега Сенцова та Олександра Кольченка, зазначає радник глави Служби безпеки України Юрій Тандіт, пише Інтерфакс-Україна.

"Ми хотіли б діяти в правовому полі, і ми це і робитимемо. З нами не потрібно говорити з позиції сили. Вже не раз ми були в такій ситуації, але ми діємо у рамках міжнародних домовленостей і у рамках українського законодавства. Підключилися (до цього питання - ред.) представники, не лише юристи, а й представники Міністерства закордонних справ, силовики. Ми даємо експертну оцінку й супроводжуємо роботу адвокатів, надаємо допомогу", - сказав Тандіт журналістам у вівторок, 25 жовтня, у Києві, говорячи про те, які можуть бути важелі впливу для повернення в Україну Сенцова та Кольченка.

При цьому він наголосив: "Ми вважаємо цих незаконно утримуваних людей громадянами України... і упевнений у тому, що цих хлопців буде звільнено".

Служба безпеки України тримає на контролі стан ув’язненого в Росії Станіслава Клиха, постійно перебуває в контакті з його адвокатами й отримує інформацію, повідомив Тандіт.

"Ми знаємо, що Клих у важкому стані перебуває в Росії, ми постійно моніторимо його стан і де можемо, через людей, які допомагають нам, отримуємо інформацію", - сказав Тандіт, відповідаючи на запитання про те, чи відомо СБУ про стан Клиха.

За словами радника глави СБУ, необхідно зробити все задля того, щоб цю людину було повернуто на батьківщину.

Як повідомлялося, в серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) засудив Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у створенні на території півострова терористичного угруповання. У тій самі справі Кольченка було засуджено до 10 років позбавлення волі.

На початку травня поточного року засуджені заповнили документи для передачі на Україну для відбування покарання.

21 жовтня заступник міністра юстиції України Сергій Петухов поінформував, що РФ відмовилася передати Сенцова та Кольченка для відбування покарання на батьківщину.

У відповіді Мін’юсту РФ зазначено, що засуджені "набули російського громадянства відповідно до частини 1 статті 4 Федерального конституційного закону від 21.03.2014 р. "Про прийняття в Російську Федерацію республіки Крим і утворення у складі Російської Федерації нових суб'єктів - Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя". Згідно з цим документом, жителі півострова, які протягом місяця з набуття ним чинності не відмовилися від російського громадянства, автоматично стають росіянами.

1 червня Верховний суд РФ відмовив в розгляді касаційної скарги на вирок Сенцову і Кольченку.

Двоюрідна сестра політв'язня Олега Сенцова Наталя Каплан підтвердила, що у нього один паспорт - український.

Лутковська попросила омбудсмена РФ перевірити підстави для відмови в передачі Києву Сенцова і Кольченка. Москалькова висловилася щодо ув'язнених

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що звернеться до омбудсмена Російської Федерації Тетяни Москалькової з проханням перевірити підстави для відмови в передачі Києву Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

Лутковська в ефірі "Еспресо.TV" заявила, що після того, як російська сторона відмовилася від екстрадиції українських ув'язнених, надійшла тривожна інформація про те, що на Сенцова і Кольченка почали тиснути.

Щоб перевірити цю інформацію, Лутковська має намір просити Москалькову відвідати місце відбуття покарання Сенцова і Кольченка.

"Крім того, я проситиму російського омбудсмена втрутитися в цей процес, але втрутитися з точки зору умов відбування покарання, і щоб перевірити основи для відмови передачі цих двох громадян для відбування покарання в Україні", - наголосила Лутковська.

Уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила, що засуджені Олег Сенцов і Олександр Кольченко не можуть бути видані Україні, якщо вони є громадянами РФ. Про це вона сказала у вівторок журналістам, передає російський "Інтерфакс".

"Я займаюся всіма зверненнями українського обмудсмена Валерії Лутковської. Вони у мене на особливому контролі. З цього питання до мене ще не прийшло звернення. Якщо вони (Сенцов і Кольченко) дійсно є громадянами Росії, то згідно з Конституцією не можуть бути видані іншій державі", – заявила Москалькова.

Раніше омбудсмен Росії визнала, що Кольченко і Сенцов є громадянами України. При цьому російська сторона заявила, що у них є і громадянство РФ, оскільки вони в установлені терміни, мовляв, "офіційно не заявили про відмову від російського громадянства", але й "не зверталися із заявою на оформлення російських паспортів і, відповідно, даних паспортів не отримували".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 686 | Додав: adminA | Теги: звільнення полонених, РФ, Україна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ