Пт, 2024-03-29, 07:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Листопад » 25 » Україна сьогодні вшановує пам'ять жертв голодоморів
10:44
Україна сьогодні вшановує пам'ять жертв голодоморів
Інші останні Історія українських земель на сайті holosUA.com/

Сьогодні Україна вшановує пам'ять жертв голодоморів
25 листопада, 2017 - 09:14

Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв Голодоморів – мільйонів невинно убієнних українців, знищених тоталітарним комуністичним режимом.

День пам’яті жертв Голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада на підставі президентських указів 1998 та 2007 років. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, "розкуркулення" селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі. Терор голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців – це свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, стратегія і тактика якої виконувалася починаючи з 1928 року. Ця карально-репресивна акція була спрямована на упокорення українського селянства, на знищення самостійних селянських господарств – соціально-економічних підвалин української нації.

Українські селяни стали наступними жертвами сталінського режиму після тотальних репресій щодо української інтелігенції та духівництва. У пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирало 24 людини. За короткий проміжок часу Москва вбила 4 з половиною мільйони українців.

Упродовж десятиліть Голодомор в радянській Україні замовчувався. Дослідження з цієї трагедії розпочалися лише наприкінці 80-х років минулого століття. Нині в Україні Голодомор 1932-1933 років розцінюється як акт геноциду українського народу, здійснений урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. За даними останніх соціологічних опитувань, 77% українців вважають цю трагедію геноцидом.

У листопаді 2006 Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. А 7 грудня 2016 року українські парламентарі закликали й інші держави визнати Голодомор геноцидом українського народу. Наразі це зробили 24 країни.

Щороку Український інститут національної пам’яті пропонує спеціальну тему Дня для підкреслення певного аспекту трагедії Голодомору 1932–1933 рр. Цього року такою темою є "Голодомор - помста за свободу, помста за революцію".

Загальнонаціональні заходи до Дня пам’яті жертв Голодомору пройдуть по всій Україні та у 32 країнах.

Цього дня передбачені жалобні заходи на території Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" у місті Києві, а по всій Україні – проведення тематичних наукових, інформаційних, та культурно-мистецьких заходів, виставок, презентацій документів, фото- і відеоматеріалів.

Разом з тим, на території України буде приспущено Державний прапор та обмежено проведення заходів розважального характеру.

О 16.00 в кожній домівці й установі українці запалять свічки пам’яті та приєднаються до загальнонаціональної хвилини мовчання.

У суботу, 25 листопада, Київ вшанує пам’ять жертв голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду українського народу.

Про це повідомляє прес-служба КМДА.

"До Дня пам’яті у храмах Києва проведуть поминальні панахиди, а також жалобні заходи біля Меморіалу жертв Голодомору. Зокрема, о 15:20 вшанування жертв голодомору відбудеться на території Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, духовенства, іноземних гостей", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що також у рамках заходів до 85-х роковин пам’яті жертв голодомору традиційно відбудеться громадська акція «Засвіти свічку». О 16:00 пам’ять жертв геноциду українського народу вшанують хвилиною мовчання. У цей час кожен охочий може долучитися до вшанування загиблих співвітчизників та встановити свічку на підвіконні.

25 листопада буде приспущено Державний Прапор України з жалобною стрічкою на всіх державних будинках і спорудах, підприємствах та організаціях. Обмежать і проведення розважальних заходів у всіх містах України.

Також відповідно до розпорядження Київської міської державної адміністрації № 1410, до Дня пам’яті жертв голодоморів відбудуться громадські заходи на Майдані Незалежності та вул. Хрещатику.

Столична влада звертає увагу, що в місцях проведення заходів, зокрема на вул. Лаврській, можливе обмеження руху транспорту та внесення змін у роботу маршрутів наземного пасажирського транспорту загального користування.

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Історія українських земель | Переглядів: 901 | Додав: adminA | Теги: Україна, пам'ять жертв голодоморів
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ