Пт, 2024-04-19, 21:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Жовтень » 28 » Україна відзначає 72-гу річницю звільнення від нацистів. ВІДЕО
16:41
Україна відзначає 72-гу річницю звільнення від нацистів. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент України Петро Порошенко взяв участь у заходах зі вшанування пам'яті загиблих, приурочених до 72-ї річниці вигнання нацистів з України. Як повідомляє Укрінформ, церемонія пройшла на площі Слави у Києві.

Глава держави спільно з ветеранами, представниками керівництва країни, громадськості та військовими здійснили ходу до Меморіалу Вічної Слави та вшанували пам'ять загиблих покладанням квітів.

Також прозвучав Гімн України та було здійснено траурний салют.

Окрім того, Петро Порошенко та прем’єр-міністр Володимир Гройсман привітали співвітчизників з 72-ю річницею звільнення української землі від нацистських загарбників.

"Звитяжна битва за Україну, що тривала довгі 22 місяці, стала вирішальним чинником розгрому військ гітлерівської Німеччини та її союзників", - наголосив Порошенко у зверненні глави держави до Українського народу.

Президент нагадав, що від Дніпра до Ельби, від Києва до Відня, Праги та Берліну пролягли бойові шляхи фронтів, які увійшли в історію, гордо іменуючись "Українські". Глава держави відзначив, що звичайно, там воювали не тільки українці.

"І, звичайно, українці воювали й на інших фронтах Другої світової війни. Це вони брали участь у вигнанні нацистів із Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії, Югославії, Австрії, Чехословаччини, штурмували Рейхстаг", - підкреслив Порошенко.

За його словами, "сьогодні ми вшановуємо величний подвиг визволителів української землі, висловлюємо найщиріші слова вдячності людям, які вибороли право на життя і свободу нашого народу, врятували від нацизму народи європейського континенту".

"Але ціна перемоги була страшною. Під час усіх наступальних операцій на території України обірвалося життя трьох мільйонів воїнів. Так, лише у бою за містечко Мілове на Луганщині, звідки, власне, й почалося вигнання нацистів з української землі, полягли 1066 бійців", - констатував президент.

Він підкреслив, що маємо пам’ятати усіх, хто загинув у ті трагічні роки. Їхня історична перемога над нацизмом дала мир і свободу народам, взаєморозуміння і розвиток демократії, що нині є дорогоцінними надбаннями усього людства.

"На жаль, зараз ми зіткнулися з новою трагічною реальністю. Уже тривалий час українцям доводиться збройно захищати свою країну, протистояти агресору, що цинічно наважився на насильницьке перекроювання кордонів", - сказав Порошенко.

При цьому він наголосив, що завдяки національній єдності, солідарності міжнародного співтовариства, патріотизму українських солдатів та офіцерів, добровольців та волонтерів, усього суспільства вдалося створити сильне військо і зупинити російську агресію.

"Нові Збройні Сили України продемонстрували усьому світові боєздатність, військову майстерність та високі людські якості військовослужбовців, довели, що є гідними спадкоємцями і продовжувачами ратної слави переможців нацизму", - додав президент.

Він щиро подякував усім ветеранам Другої світової війни, учасникам визвольної боротьби, сучасним героям за самовідданість і любов до Батьківщини.

"Переконаний, що Український народ, який по праву пишається вами та вашими подвигами, переможе", - наголосив Порошенко.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, в свою чергу, нагадав, що загальні демографічні втрати України (загиблі у боях, військовополонені, мирне населення, померлі від голоду, хвороб, депортовані, вимушені емігранти) становили близько 14,5 млн осіб. Майже 700 міст і 28 тис. сіл зруйновано. Матеріальні втрати України в цінах 1941 року становили 285 млрд рублів. У Другій світовій війні загинув кожен п’ятий українець – це понад 10 млн осіб.

"Українське суспільство гідно вшановує тих, хто віддав своє життя за нашу країну та майбутні покоління, брав активну участь у повоєнній відбудові – підіймав із попелища міста, селища, підприємства, повертав країну до нормального і повноцінного життя", - йдеться у привітанні прем’єр-міністра, розміщеному на Урядовому порталі.

За його словами, однак і сьогодні смертельна небезпека прийшла на терени України, але вже із сходу.

"Ми стали свідками безпрецедентної агресії, посягань на незалежність та територіальну цілісність держави, загибелі тисячі наших громадян і захисників від рук російських терористів на Донбасі", - констатував прем’єр.

Він наголосив, що в умовах зовнішньої агресії та торговельно-економічної війни, яку веде проти нашої держави Росія, Україна непохитно відстоює свою мету та основоположні цінності - демократичний вибір українського народу та європейську інтеграцію.

"Переконаний, що українське суспільство з гідністю здолає цей складний етап. Всупереч усім зовнішнім загрозам і внутрішнім викликам разом ми вистоїмо, як вистояли наші захисники у 1944 році і принесли перемогу. Низький уклін за це нашим ветеранам", - зазначив Гройсман.

Він побажав усім міцного здоров’я, добробуту, мирного неба над головою.

"Вічна слава захисникам, що полягли за свободу і незалежність України! Слава Україні!", - додав прем’єр-міністр.

Нагадаємо, визволення України від нацистів під Другої світової війни тривало в період з січня 1943 року по жовтень 1944 року.

23 серпня 1943-го був звільнений Харків, у вересні-жовтні цього ж року йшла битва за Дніпро, кульмінацією якої стало вигнання нацистів з Києва. Завершила цей етап війни Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944-го радянські війська визволили Ужгород, а 28-го вийшли на сучасний західний кордон України. Всього в 1943-1944 роках Збройні сили СРСР провели на території УРСР 15 наступальних операцій - 11 стратегічних і 4 фронтових.

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 670 | Додав: adminA | Теги: Україна, нацисти, 72-га річниця звільнення
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ