Пт, 2024-04-19, 14:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Січень » 22 » Україна відзначає День Соборності
10:37
Україна відзначає День Соборності
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

22 січня, в день проголошення в 1919 році Акту возз'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, відзначається День Соборності України.

Це свято офіційно встановлено в 1999 році, з огляду на велике політичне та історичне значення об'єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави. У 2011 році День Соборності об'єднали з Днем Свободи, який раніше відзначався 22 листопада, під назвою "День Соборності і Свободи України". Однак 2014 року Указом президента Петра Порошенка свято було відновлено як День Соборності України.

У сучасному українському національному календарі дата 22 січня займає одне з провідних місць і має глибокий символічний зміст: одвічної мрії українців на вільне життя в самостійній соборній незалежній державі. 22 січня 1918 року Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Роком пізніше, 22 січня 1919 року, в Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки (об'єднання) українських земель, в єдину Україну, стверджувалося об'єднання двох тодішніх держав УНР і ЗУНР, що виникли на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу.

У тексті Акту Соборності стверджувалося: "Відтепер на всіх землях України, розділених віками - Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянській Україні - буде одна велика Україна. Мрії, для яких найкращі сини України жили і вмирали, стали дійсністю. Відтепер і навіки буде одна, самостійна Українська Народна Республіка".

Однак об'єднання України відбулося чисто символічно: вже через кілька тижнів після проголошення Акту возз'єднання більшовики захопили Київ, пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехо-Словаччина - Закарпаття.

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні (м.Хуст), в той час - автономній республіці Чехословаччині. У цей день під синьо-жовтими прапорами відбулася тридцятитисячна демонстрація місцевого населення, яке з'їхалося до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давнини.

Яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи, став "живий ланцюг", організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акта Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців взялися за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності. З того часу в Україні "живі ланцюги" створювалися неодноразово, символізуючи єдність (соборність) українського народу, а День Соборності тепер відзначається на державному рівні щорічно.

Серед запланованих на сьогодні заходів: флешмоб "Живий ланцюг Соборності" на мосту Патона. О 10 ранку учасники акції об'єднають два береги Дніпра "живим ланцюгом".

О 12 годині має розпочатися Національний круглий стіл "Єдність заради перемоги". У заході візьмуть участь експерти, представники громадськості та політичних діячів.

Відзначимо, 22 січня з нагоди Дня Соборності України на деяких вулицях у центрі Києва буде перекрито рух транспорту.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 757 | Додав: adminA | Теги: Україна, День Соборності
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ