Пт, 2024-04-26, 19:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 11 » Україна втратила транзит казахської нафти
20:17
Україна втратила транзит казахської нафти
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Україна втратила транзит казахської нафти, що постачається до Східної Європи. Вчора, 10 лютого, оператор з транспортування нафти трубопроводами "КазТрансОйл" заявив про припинення прокачування сировини південною гілкою нафтопроводу "Дружба" через конфлікт з українською "Укртранснафтою". У вітчизняній компанії звинувачення спростовують, зазначаючи, що ініціаторами зміни маршруту виступили самі казахи.
Вони пішли назустріч вимогам своїх російських партнерів, вважають експерти, пишуть "Экономические известия".

У "КазТрансОйл" заявляють, що компанія переорієнтувала постачання нафти (на перший квартал було заплановано близько 1,3 млн т згідно з експортним графіком) на Польщу. У компанії стверджують, що в кінці 2009 р. "Укртранснафта" письмово сповістила їх про одностороннє розірвання з 26 січня 2010 р. договору на транспортування казахсської нафти по території України, не уточнивши причини. Після чого казахи неодноразово зверталися до українського оператора з проханням відкликати рішення про припинення транзиту або надати їм новий договір для підписання. Але так досі його і не отримали.

"У цих умовах під загрозою зриву опинилися лютневі постачання казахстанської нафти, що планувалися до транспортування по території України у напрямі Словаччини (Будковце), і "КазТрансОйл" в цілях захисту інтересів казахстанських виробників нафти вимушений був шукати альтернативні напрями експорту казахської нафти, - констатують в прес-службі казахстанської компанії.- В даний час вказані обсяги нафти, з урахуванням доступу, отриманого від російської сторони, постачатимуться у напрямі Польщі (Гданьськ)".

Прес-служба "Укртранснафти" вчора була недоступна для коментарів. Проте джерело в компанії розповіло, що казахстанська компанія сама ініціювала припинення транзиту територією України: "Переговори сторонами велися давно. Наміри "піти" були озвучені нашими казахськими партнерами ще в грудні. Само за себе говорить те, що новий маршрут постачання до Гданьську їм куди цікавіший. Якщо раніше сировина постачалася прямо на ряд східноєвропейських НПЗ, то тепер з Гданьську чорне золото можуть відправляти далі по морю в будь-якому потрібному напрямі". При цьому джерело зазначає, що трейдер навряд чи зміниться.

Нагадаємо, з початку цього року збільшений тариф на транспортування нафти по нафтопроводу "Дружба" територією України до 6,6 євро за 1 т (9,1 дол за 1 т) проти того, що діяв раніше 7,85 дол за 1 т. З урахуванням зниження курсу євро протягом останнього місяця транзит територією України подорожчав майже на 15%. Тим часом експерти не схильні вважати, що це стало причиною зміни маршруту: "Проблема не в зростанні тарифів. Швидше за все, "КазТрансОйл" відчув на собі тиск російської "Транснафти" і поступився", - припускає аналітик консалтингової компанії UPECO Геннадій Кобаль.

На думку експерта, тенденція до скорочення обсягів транзиту казахської нафти намітилася раніше: "Торік казахи скоротили транспортування нафти по території України вдвічі. Отже це закономірний розвиток подій. Наступного року ми позбудемося значних обсягів і російського транзиту, у зв'язку із завершенням будівництва трубопроводу БТС-2. Сюди будуть перенаправлені обсяги, які зараз експортуються росіянами через Одесу і порт Південний", - зазначає Кобаль. Це становить ще близько 14 млн т нафти на рік.

Втім, на думку спостерігачів ринку, до відходу росіян підштовхують численні спроби представників групи "Приват" розвернути трубопровідну систему Одеса - Броди для роботи в аверсному режимі, що зробить неможливим експорт російської нафти. На трубопровід БТС-2 росіяни можуть перемкнути свій південний потік нафти, а Новоросійський порт нададуть під транзит казахстанської нафти, за комплексне розширення транзиту якої по своїй території вони борються останні роки.

В той же час, за словами учасників ринку, на ситуації позначається не лише тиск "Транснафти". Самі казахи не сильно прагнуть співпрацювати з "Укртранснафтою" зважаючи на неприємний досвід по перевалці нафти в Одесі за участю групи "Пріват", менеджери якої управляють українською держкомпанією зараз. Як приклад нафтотрейдери приводять випадок, що відбувся півтора роки тому, коли при безпосередній участі приватівських структур, контролюючих тут перевалку, було заблоковано завантаження казахстанського танкера через те, що "Казмунайгаз" вирішив тоді минути перекупника - компанію "Вітол". У результаті після простою в декілька днів танкер пішов в порт Новоросійськ.

Як повідомлялося раніше, Україна, яка минулого року прокачала близько 40 млн тонн російської нафти, найближчим часом  може втратити майже 50% нафтового транзиту з Російської Федерації.

Скорочення транзиту російської нафти через територію України залежатиме від російської влади, що змушена зменшувати прокачування своєї нафти в західному напрямі у зв`язку з необхідністю наповнення сировиною нового трубопроводу Східна Сибір – Тихий океан (ССТО).

"За інформацією джерел у галузі, в першому кварталі 2010 року лише 30% сировини, що направляється по ССТО, припаде на частку нових родовищ, тоді як решта частини поставлятиметься зі старих промислів, що неминуче призведе до скорочення прокачування в західному напрямі (через трубопровід "Дружба" територією України і Бєларусі)", – зазначає агентство Reuters.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1215 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ