Чт, 2024-04-25, 19:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 9 » Україна зібралася переглядати умови свого членства в СОТ
10:54
Україна зібралася переглядати умови свого членства в СОТ
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Україна має намір цього року почати переговори про перегляд умов свого членства в СОТ, стало відомо виданню "КоммерсантЪ-Украина". Для цього уряд протягом 30 днів має подати заявку в секретаріат СОТ про початок консультацій з зацікавленими країнами про зміну торговельних мит. Юристи відзначають, що уряд має бути готовим до того, що інші члени СОТ висунуть завищені умови в обмін на згоду переглянути митні ставки.

У розпорядженні видання опинилася копія листа прем'єр-міністра Миколи Азарова до голови Української спілки промисловців і підприємців, народного депутата Анатолія Кінаха, в якому зазначається, що в уряді планують до кінця року ініціювати переговори про зміну тарифних зобов'язань України, взятих під час вступу до СОТ.

Документ є відповіддю на звернення народного депутата про те, що Україні слід скористатися таким правом відповідно до ст. XXVIII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі СОТ. Згідно з цією статтею, члени організації мають право ініціювати переговори про перегляд митних ставок на черговий трирічний термін, який настане 2012 року.

Азаров зазначає, що процедура резервування такого перегляду не вимагає попередніх переговорів з іншими членами СОТ. У той же час такі переговори повинні "базуватися на економічному і політичному аналізі наслідків підвищення ввізних ставок з урахуванням компенсаційних заходів, яких вимагатимуть від України країни-члени СОТ".

Кінах не уточнив, за якими саме товарними групами пропонується переглянути митні ставки. Його основна вимога - встигнути почати переговори. "Якщо ми не подамо такої заявки до кінця року, ми втратимо це право ще на три роки, - заявив він. - При цьому паралельно необхідно почати консультації з виробниками та експертами, визначивши список товарних груп, щодо яких нам необхідний перегляд ввізних мит".

За словами депутата, до таких груп можна віднести продукцію авто- і авіабудування, легкої промисловості, а також низку харчових продуктів. Слід зазначити, що вчора з проханням почати переговори із СОТ про перегляд митних ставок до уряду звернулися представники Федерації роботодавців, а також низки галузевих асоціацій. Вони запропонували підвищити імпортні мита на свинину, цукор-сирець, фосфорні добрива, легкові автомобілі.

Експерти рекомендують Кабміну підготуватися до зустрічних вимог інших членів СОТ, які будуть досить жорсткими. "Справді, Україна має право ініціювати переговори про підвищення пов'язаних імпортних тарифів. Однак, як правило, такі ініціативи негативно сприймаються країнами-експортерами цих товарів в Україну, і вони висувають список заходів з відновлення порушеного балансу інтересів. Зустрічні вимоги часто мають завищений характер і врешті можуть повністю нівелювати очікуваний позитивний ефект від підвищення імпортних тарифів", - розповів партнер брюссельського офісу і голова торговельної практики міжнародної юрфірми Salans Едуард Боровиков.

Саме тому, за його словами, приклади перегляду членами СОТ своїх зобов'язань зустрічаються рідко і супроводжуються важкими і тривалими переговорами. "Україна може наполягати на тому, що нинішні ставки негативно впливають на її торговельний баланс або підштовхують до застосування небажаних спеціальних захисних заходів, але довести це буде дуже складно. СОТ та її впливові члени, що є важливими торговельними партнерами України, напевно вкрай негативно поставляться до масштабного перегляду тарифних зобов'язань через три роки після вступу до СОТ і настійно закличуть Україну відмовитися від своїх намірів", - додав Боровиков.

З 1995 року було ініційовано 34 таких перегляди (про 15 з них консультації тривають), з яких лише 8 завершилися переглядом умов членства. Слід зазначити, що для подачі заявки у країни реально є не чотири місяці, а тільки кілька тижнів.

Зазначимо, що членство України в СОТ є однією з перепон для вступу до Митного союзу Росії, Бєларусі та Казахстану, якого вимагає РФ. В обмін на вступ у цю наднаціональну організацію Росія обіцяє Україні збільшення товарообігу й знижку на газ. Однак український президент Віктор Янукович заявив, що з МС співпрацюватиме тільки у форматі "3+1", без вступу до нього. Цей формат Росію не влаштовує і вона поступово запроваджує обмеження на імпорт продукції з України.

Азаров раніше заявляв, що вступ в 2008 році України в СОТ спричиняє необхідність в разі приєднання України до Митного союзу перегляду угод з усіма країнами-членами СОТ.

Довідка. СОТ і Україна

Світова організація торгівлі (СОТ, англ. World Trade Organization (WTO)) - міжнародна організація, створена 1995 року з метою лібералізації міжнародної торгівлі і регулювання торговельно-політичних відносин держав-членів. СОТ відповідає за розробку і запровадження нових торговельних угод, а також стежить за дотриманням членами організації всіх угод, підписаних більшістю країн світу і ратифікованих їхніми парламентами.

Правила СОТ передбачають низку пільг для країн, що розвиваються. В даний час країни, що розвиваються, - члени СОТ, мають (в середньому) більш високий відносний рівень митно-тарифного захисту своїх ринків у порівнянні з розвиненими. Проте в абсолютному вираженні загальний розмір митно-тарифних санкцій у розвинених країнах набагато вищий, внаслідок чого доступ на ринки високопередільної продукції з країн, що розвиваються, значно обмежений.

Завданням СОТ є не досягнення якихось цілей чи результатів, а встановлення загальних принципів міжнародної торгівлі. Основними принципами СОТ є:

- рівні права: преференції, надані одному з членів СОТ, автоматично поширюються і на всіх інших членів організації;

- взаємність: всі поступки в ослабленні двосторонніх торговельних обмежень повинні бути взаємними;

- прозорість: члени СОТ повинні повністю публікувати свої торговельні правила і мати органи, відповідальні за надання інформації іншим членам СОТ.

До СОТ входять 153 країни, на частку яких у сумі припадає 97% світового торговельного обороту.

16 травня 2008 Україна офіційно стала повноправним членом Світової організації торгівлі.

З моменту вступу України до СОТ країна отримала такі переваги, як поліпшення умов торгівлі з 152 країнами світу. Крім того, такий крок веде до зменшення тарифних і нетарифних обмежень на доступ українських товарів на товарні ринки країн-членів СОТ, до набуття офіційного статусу переговорного процесу зі створення зони вільної торгівлі з ЄС.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 905 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ