Ср, 2024-04-24, 13:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 4 » Україна змінює Енергетичну стратегію: АЕС не забезпечать незалежності
14:19
Україна змінює Енергетичну стратегію: АЕС не забезпечать незалежності
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Міністерство енергетики і вугільної промисловості має намір до серпня переглянути Енергетичну стратегію України до 2030 року. Про це заявив напередодні під час другої щорічної конференції Інституту Адама Сміта "Український енергетичний форум" заступник міністра Микита Константинов, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Константинов зазначив, що планується скоротити плани спорудження блоків атомних електростанцій, але не уточнив деталей. За його словами, енергетична стратегія тепер коректуватиметься кожні два-три роки, виходячи з прогнозів енергоспоживання.

Як розповіло виданню високопоставлене джерело в Міненерго, до 2030 року реально вдасться побудувати максимум шість нових енергоблоків, а не дев'ять, як планувалося раніше. Джерело зазначило, що станом на сьогодні мало початися будівництво чотирьох нових енергоблоків, а тимчасом "Енергоатом" домовився про фінансування добудови тільки третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС за рахунок кредиту "Ощадбанку Росії" на суму 4 млрд дол.

"В принципі, коли готувалася стратегія, ми не усвідомлювали того, що переведення 70% споживачів газу на електроенергію - це приблизно 100-120 млрд дол, а значить, непідйомна для України сума. Набагато простіше залишити споживачів на газі, замінивши його паливом з альтернативних джерел - імпортованим через СПГ-термінал, а також сланцевим газом і вугільним метаном", - пояснюють у Міненерго.

Крім того, спорудження нових АЕС не розв'язує проблеми енергозалежності, бо Україна все одно вимушена буде збагачувати уран і зберігати ядерні відходи в Росії, кажуть у міністерстві.

Учасники ринку також вважають, що в майбутньому Україна може зіткнутися з браком потужностей з виробництва електроенергії. "Ми чекаємо, що попит на електроенергію буде рости приблизно на 2% за рік. А потужності з її виробництва, як теплові, так і ядерні, швидко застарівають", - зазначив генеральний директор компанії ДТЕК Максим Тимченко. За його словами, зберегти ці потужності можна буде тільки в тому разі, якщо в галузь найближчими роками надійдуть значні інвестиції.

Начальник аналітичного відділу ГІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн каже, що головна проблема "Енергоатому" сьогодні - залучення необхідних засобів: "Вся програма модернізації компанії оцінюється в 32-35 млрд дол. При цьому прибуток "Енергоатому" торік становив 1,2 млрд грн, що просто не дозволяє компанії залучити кредитні ресурси для модернізації своїх АЕС. Росія також не здатна залучити такі засоби".

За словами Шеїна, питання може бути вирішене за рахунок приватизації "Енергоатому". "Компанії потрібен великий інвестор, тоді разом з кредитами можна буде залучити необхідну суму", - каже експерт.

Про можливість приватизації "Енергоатому" в 2008 році заявляв його колишній керівник Андрій Деркач. Проте відтоді конкретних кроків у цьому напрямі, за даними Міненерго, зроблено не було.

Згідно з Енергетичною стратегію України з 2015 по 2030 рік, НАЕК "Енергоатом" мала запустити в експлуатацію 9 енергоблоків і довести загальну кількість діючих (з урахуванням надпроектної експлуатації низки енергоблоків) 18. Вироблення електроенергії на АЕС до 2030 року має досягти 160-165 млн кВт*год на рік, а її частка в загальному обсязі електроенергії, що виробляється, - 65-70%. У 2010 році в Україні було вироблено 187 млрд кВт*год електроенергії. На долю АЕС припало 47,4%, ТЕС - 45,7%, ГЕС - 6,9%.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 918 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ