Чт, 2024-04-18, 16:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 12 » Українці голосували за долар: рекордні закупівлі валюти
12:36
Українці голосували за долар: рекордні закупівлі валюти
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Побоюючись девальвації гривні, населення в жовтні ані на день не припиняло скуповувати іноземну валюту. Ажіотаж на валютному ринку спонукав громадян придбати рекордну суму - 3,3 млрд дол. Враховуючи скорочення резервів Нацбанку і уповільнення темпів економічного зростання, поступове підвищення курсу долара вже почалося, однак попит на валюту поки що не знижується, кажуть банкіри.

Попит на готівкову іноземну валюту зберігається на високому рівні. У жовтні населення придбало у банків 3,34 млрд дол, побивши всі рекордні показники попиту в поточному році, повідомили 9 листопада в НБУ. Останній раз населення вчинило аналогічним чином у вересні 2011 року - купило близько 3,5 млрд дол. Чистий попит фізичних осіб (з урахуванням продажу валюти банкам) минулого місяця досяг 2,17 млрд дол. З урахуванням того, що частина купленої валюти пішла на погашення кредитів в іноземній валюті (200 млн дол) і поповнення депозитів (616 млн дол), сума валюти, вилученої з банківської системи, становить 1,35 млрд дол, пише "Комерсант-Україна".

Підвищений інтерес до іноземної валюти спровокував найбільше за рік зменшення міжнародних резервів НБУ - на 2,4 млрд дол. Чисте сальдо продажу Нацбанком іноземної валюти на міжбанку становило 1,8 млрд дол (решта скорочення резервів викликано погашенням кредиту МВФ і курсовою переоцінкою резервів). Інтервенції центробанку дозволили утримати курс долара на рівні 8,2 грн. Валютний "індикатор" у жовтні піднявся всього на 3,5 коп. - до 8,182-8,188 грн/дол. НБУ продавав долари за пільговим курсом 8,05 грн, дозволяючи покупцям економити 13-15 коп. на кожному 1 дол.

З початку листопада вже після завершення парламентської виборчої кампанії інтерес громадян до іноземної валюти не зменшився. "Поки що зниження попиту на готівкову валюту не відчувається. Зняття напруги після парламентських виборів не відбулося. Об'єктивних цифр наразі немає, але суб'єктивно попит на тому ж рівні, що і в жовтні", - каже заступник голови правління "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Дмитро Золотько. 9 листопада долар на міжбанку продавався по 8,216-8,243 грн/дол, хоча на готівковому ринку банки далі утримували курс на рівні 8,2 грн/дол.

Інші банкіри пояснюють, що ситуація залишається слабко прогнозованою. "Судячи з нинішніх подій, курс у наступні місяці буде поступово зростати. Тож банки починають трохи притримувати валюту в обмінних пунктах, щоб потім вигідніше її продати, - каже начальник казначейства одного з банків. - Наприкінці року долар може піднятися до 8,5 грн, тому зараз його невигідно продавати по 8,2 грн". Щоб не допустити такої ситуації, 6 листопада парламент дозволив НБУ тимчасово зобов'язувати експортерів продавати частину валютної виручки на міжбанку.

У найближчі два місяці експерти не очікують різкого скорочення попиту на валюту. "Основний попит формується на безготівковому ринку. На готівковий ринок валюти припадає 7-8% всього обсягу. Девальвації не відбулося, але такі тенденції все одно залишилися істотними на тлі значного скорочення валютних резервів у жовтні, виплати кредиту Міжнародного валютного фонду у сумі 1 млрд дол у листопаді, уповільнення світової та української економік, - зазначає керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб Україна" Микола Івченко. - Тому в найближчі два-три місяці населення буде стурбоване, і попит на готівкову валюту до кінця року залишиться істотним".

На початку 2013 року ситуація буде залежати від здатності України рефінансувати свої борги. 9 листопада рада НБУ рекомендувала уряду "сприяти відновленню програми stand-by з МВФ, а також залучати кошти інших глобальних інституцій (Світовий банк, ЄС)".

Як повідомлялось, чиста купівля населенням валюти у вересні становила 1 млрд 801,6 млн дол. Обсяг валюти, купленої банками у населення, становив 1 млрд 108 млн дол, обсяг валюти, проданої населенню, - 2 млрд 909,6 млн дол. Таким чином, чиста купівля валюти населенням зросла в 2,5 раза, порівняно з 722,8 млн дол у серпні 2012 р.

Довіра населення до банківської системи знизилася ще до початку літа. У травні загальний депозитний портфель громадян зріс лише на 38 млн грн, або на 0,011%, повідомили в Нацбанку, тоді як на початку року середньомісячний приріст портфеля становив 6,55 млрд грн.

Попри зростання курсу долара, населення не поспішало нести кошти на валютні депозити - їхній обсяг скоротився в травні на 205 млн грн. І це при тому, що за травень населення купило у банків іноземної валюти на 1,88 млрд дол.

Учасники ринку констатували, що підвищений попит на іноземну валюту формувався одним фактором - очікуванням девальвації гривні в період парламентської виборчої кампанії.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 954 | Додав: adminA | Теги: українці, долар, закупівлі валюти
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ