Пт, 2024-03-29, 15:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Лютий » 19 » Українці на Майдані вшановують пам'ять героїв Небесної Сотні. ВІДЕО
10:13
Українці на Майдані вшановують пам'ять героїв Небесної Сотні. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

На столичному Майдані, біля стели Незалежності, увечері 18 лютого громадські активісти розпочали триденну акцію з ушанування героїв, які загинули в Києві 18-20 лютого 2014 року, коли сталися найбільш трагічні, криваві події в історії незалежної України. Про це нагадав, виступаючи на Майдані, представник Громадської спілки "Воля Громади" Сергій Сучок, пише Укрінформ.

"Ми зібралися, щоб ушанувати пам’ять героїв, які загинули 18-20 лютого 2014 року. Ми проведемо ходу, вкриваючи пелюстками – як символом пам'яті, символом крові - землю саме там, де пролилася кров майданівців. Ми нагадаємо, що два роки тому люди віддали свої життя, щоб Україна була державою вільних і гідних людей", - підкреслив Сергій Сучок.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять героїв Небесної сотні. Тут згадали поіменно тих, хто загинув у Києві саме 18 лютого 2014-го. Так буде і завтра, і післязавтра – активісти зачитуватимуть імена майданівців, які 19 та 20 лютого два роки тому загинули у Києві від рук міліціонерів, беркутівців, тітушок.

"Ці три дні, починаючи з 18 лютого, – найбільш знакові. Того кривавого вівторка була розбита мирна акція протесту біля Верховної Ради. Попри те, що були закриті станції метро у центрі Києва, що було підпалено Будинок профспілок, що міліціонери окупували Український дім, що МВС оголосило про зачистку Майдану, люди йшли – на 16-ту годину їх тут було 20 тисяч, на 22-гу – 25 тисяч. Українці довели, що захищати свою гідність і свободу вони будуть попри все. Тоді народилося нове суспільство справжніх патріотів", - сказала активістка, художній керівник студентсько-викладацького об'єднання "Театр слова" Юлія Холодна.

Спогадами біля вільного мікрофона поділилися учасники й очевидці подій на Майдані.

"18 лютого 2014-го був трагічний день, але це був один із найщасливіших днів у моєму житті. Цей день не закінчився перемогою, але й не закінчився поразкою. Найбільше цей день запам’ятався мені демонстрацією нашої сили вранці. Була тривога легенька, але нас було дуже багато. Коли ми вишикувались тут, на Інститутській, колоною – то початок її був аж біля Будинку офіцерів", – сказав, зокрема, учасник Майдану Олександр Піхота.

А ще він додав, що вважає: Небесна сотня – то кількість символічна, бо насправді загинула під час тих подій на Майдані не одна сотня, а набагато більше.

А вже пізно ввечері, після театральної постановки "Майдан - колиска Нового Людства", що відбулася біля стели Незалежності, і розпочалася пелюсткова хода пам'яті. Вона звідси вирушатиме і 19-го, і 20-го лютого. Учора її учасники Інститутською вулицею попрямували до Маріїнського парку, сьогодні підуть на Грушевського, а 20 лютого – до Михайлівського собору. Але щоразу повертатимуться на Майдан. Активісти запрошують всіх долучатися.

Організатори акції – Громадська спілка "Воля Громади" та Громадська організація "Вольниця".

Нагадаємо, що така акція вже проходила торік у ці дні. Також організатори проводять вшанування пам'яті загиблих 18 листопада - перший день виходу людей на мирний протест на Майдані Незалежності і 22 січня, в день загибелі людей.

Нагадаємо, під час Революції Гідності більш як сотня людей загинули від куль, побиття або відійшли у вічність пізніше від отриманих на Майдані поранень. Їх назвали Героями Небесної Сотні. Пам'ятний День Героїв Небесної Сотні встановлений указом президента України. Також створено "Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності".

Триває проект Українського інституту національної пам'яті "Майдан: усна історія" з метою зібрати відео- і аудіосвідчення активістів Євромайдану про події зими 2013-2014 років. Серед понад 500 інтерв'ю найкрасномовніші видані книжкою "Майдан від першої особи. 45 історій Революції Гідності".

Порошенко нагородив активістів Євромайдану

Президент Петро Порошенко нагородив активістів Євромайдану, які отримали поранення під час Революції Гідності. Високі державні нагороди з рук Глави держави отримали 16 активістів. Всього до річниці Революції Гідності високими державними нагородами за відстоювання європейського вибору України, мужність і патріотизм нагороджено 90 активістів Євромайдану, повідомляє прес-служба президента.

"Україна заплатила дуже високу ціну за свій європейський вибір. Для кожного з нас Революція Гідності - найбільш важлива, яскрава і, можливо, найбільш трагічна частина нашого життя. 18-20 лютого - найскладніший її період, але, водночас, це була наша рішучість і віра в те, що ми побудуємо справедливу європейську державу. Я хочу подякувати кожному з вас за той подвиг, за величезну самопожертву в ті дні", - наголосив президент.

Учасники зустрічі вшанували пам'ять усіх загиблих українців хвилиною мовчання.

Серед нагороджених Тарас Більчук з Рівненщини. Вночі проти 30 листопада 2013 року, коли спецпризначенці побили активістів, Тарас був серед постраждалих. Він голіруч захищав студентів. Під ранок за його життя боролися медики "швидкої". 18 лютого 2014 року Більчук був серед мирних протестувальників, які вирушили пікетувати Верховну Раду. Навпроти парку їх оточили "беркутівці" та жорстоко побили палицями. З Тараса зірвали каску та почали бити по голові. Він зазнав тяжких травм.

Орденом "За мужність" нагороджено Євгена Гарагулю з міста Запоріжжя, який з грудня 2013 року брав активну участь у Революції Гідності. У ніч проти 19 лютого 2014 року разом із побратимами утримував барикади на Майдані біля Будинку профспілок. Під час переходу з Майдану на Михайлівську площу на активістів напала озброєна група молодиків у кількості 70-100 осіб. Євген отримав вогнепальне наскрізне поранення, його захопили та катували "тітушки". Пройшов лікування в Україні та Німеччині.

Киянка Олеся Жуковська нагороджена орденом "За мужність". З кінця грудня 2013 року вона була на Майдані, чергувала, розносила ліки, приймала пацієнтів у КМДА.

"Я помираю", - таке повідомлення написала у соціальній мережі Жуковська, коли 20 лютого 2014 року снайпер влучив їй у шию. Дивом залишилася живою.

Серед нагороджених орденом "За мужність" Олег Малиш з Києва. До подій на Майдані працював дизайнером. Він брав участь у всіх акціях Революції Гідності, займався постачанням ліків, будував та захищав барикади. 18 лютого 2014 року допомагав витягувати поранених з-під обстрілу. Був тяжко поранений - втратив зір.

Орденом "За мужність" нагороджено Павла Сидоренка, киянина. Намагаючись зафільмувати протиправні дії спецпризначенців, перебуваючи у перших рядах протестувальників біля стадіону "Динамо", отримав 4 гумові кулі в обличчя. Одна з куль пошкодила око. Активіст, нині координатор Ініціативної групи постраждалих на Майдані.

Нагадаємо, 18 лютого Верховна Рада призначила виплати людям, які зазнали каліцтва внаслідок дій правоохоронців під час акцій протесту на Майдані Незалежності у Києві взимку 2014 року.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1078 | Додав: adminA | Теги: українці, Майдан, пам'ять Героїв Небесної сотні
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ