Пт, 2024-04-26, 01:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 16 » Українці сьогодні вшанують пам'ять Гонгадзе
13:38
Українці сьогодні вшанують пам'ять Гонгадзе
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Сьогодні, 16 вересня, виповнюється 11-та роковина з дня зникнення відомого українського журналіста Георгія Гонгадзе.

Крім того, сьогодні в Україні відзначають День пам'яті журналістів, загиблих при виконанні професійних обов'язків, повідомляє Кореспондент.net.

О 12:00 активісти вивісять банер Георгію, ми пам'ятаємо у Києві на мосту над вулицею Інститутською. О 18:30 у Свято-Володимирському кафедральному соборі Києва розпочнеться панахида за загиблими журналістами.

Крім того, о 18:30 на Майдані Незалежності відбудеться акція пам'яті журналіста. Присутні запалять свічки і підуть на вулицю Банкову до Адміністрації Президента. "Біля АП ми згадаємо всіх журналістів, які загинули або зникли безвісти за роки незалежності України і вшануємо їх хвилиною мовчання", - йдеться в повідомленні організаторів.

Акції, як і в усі попередні роки, відбуватимуться без всякої партійної та організаційної символіки.

Вечори пам'яті також проведуть у інших містах: Львові, Харкові, Одесі, Івано-Франківську, Черкасах, Маріуполі, Рівному, Дрогобичі.

Довідка. Справа Гонгадзе

Журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі на Київщині було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові.

Тіло досі не поховане, оскільки мати журналіста Леся Гонгадзе відмовлялася ховати сина через те, що не було знайдено голову.

28 листопада 2000 року лідер Соцпартії Олександр Мороз оприлюднив у парламенті аудіозаписи, які, за його словами, підтверджували причетність тодішнього президента Кучми до зникнення 16 вересня того ж року журналіста Гонгадзе. Ці записи нібито зробив колишній офіцер державної охорони України Микола Мельниченко. Достовірність записів не доведено остаточно.

На записах Леонід Кучма обговорює Гонгадзе як проблему по черзі з главою МВС Юрієм Кравченком, генпрокурором Михайлом Потебеньком, головою СБУ Леонідом Деркачом і головою президентської адміністрації Володимиром Литвином. Таким чином фігурантами скандалу стали всі керівники силових відомств України. На одному із записів президент наказує міністрові Кравченку "розібратися" з неугодним журналістом, а на іншому Кравченко звітує перед Кучмою про виконану роботу.

Генеральна прокуратура України розслідувала кримінальну справу за фактом зникнення Гонгадзе. Перша частина справи - за звинуваченням виконавців вбивства - отримала своє логічне завершення в суді.

У 2008 році трьох колишніх співробітників департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України - полковників Валерія Костенка і Миколу Протасова, майора Олександра Поповича - було визнано винними у скоєнні вбивства журналіста і засуджено до 12 (Костенка і Поповича) і 13 років (Протасова) позбавлення волі.

Ще один обвинувачений - колишній начальник головного управління кримінального розшуку МВС Олексій Пукач. Його було затримано майже через 9 років після вбивства - 21 липня увечері в одному з сіл Житомирської області. Після затримання він вказав на місце, де закопана голова Гонгадзе, там було знайдено останки черепа.

Генеральна прокуратура 24 липня 2009 висунула Пукачу офіційне звинувачення у співучасті у вбивстві журналіста Гонгадзе. Йому було висунуто звинувачення у низці злочинів, зокрема, у вбивстві Гонгадзе і знищенні документів. Ще рік тому заступник голови СБУ Василь Грицак заявив, що Пукач під час допиту назвав замовників вбивства Гонгадзе, але поки що слідчі дії щодо них не проводяться.

Пізніше слідство встановило, що Пукач отримав наказ убити Гонгадзе від екс-голови МВС Юрія Кравченка. Екс-адвокат Пукача Мусієнко заявив, що наказ перепоховати тіло вбитого журналіста і відрізати йому голову Пукач отримав після візиту в кабінет Кравченка, де в той момент перебував Володимир Литвин. Литвин відкидає усі звинувачення у своїй причетності до справи Гонгадзе.

Прес-служба Генеральної прокуратури України 14 вересня 2010 року повідомила, що досудове слідство в кримінальній справі за звинуваченням Пукача в здійсненні вбивства журналіста Гонгадзе завершується, замовником вважається екс-глава МВС Юрій Кравченко. Той нібито перед смертю (за дуже незвичайних, до речі, обставин) залишив передсмертну записку, в якій написав і про "справу Гонгадзе".

Янукович виступає за об'єктивне розслідування справи Гонгадзе

Президент України Віктор Янукович зацікавлений у повному і об'єктивному розслідуванні всіх справ, пов'язаних з убивством журналіста Георгія Гонгадзе, заявляє прес-секретар Януковича Дарина Чепак.

"Останнім часом відбулося кілька суттєвих зрушень у розслідуваннях, які здавалися неможливими ще кілька років тому ... Глава держави закликає правоохоронні органи докласти максимум зусиль для проведення об'єктивного розслідування порушених кримінальних справ", - заявила Чепак.

За її словами, Янукович впевнений, що крапку у справі має поставити суд. "Люди повинні знати правду, незважаючи на те, скільки пройшло часу з моменту зникнення Георгія Гонгадзе", - підкреслила прес-секретар Президента.

Тимошенко: свобода слова ще повернеться в країну

Екс-прем'єр-міністр України, лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко закликає співвітчизників відродити і зберегти свободу слова, яка прийшла в країну після вбивства журналіста Георгія Гонгадзе в 2000 році.

"Сьогодні вже здається, що Гія був номером один у тогочасній українській політичній журналістиці, символом епохи. Ні, символом він став пізніше. А тоді він був просто одним з тих, хто говорив правду. Його і вбили за правду, а не за те, що він був найвпливовішим журналістом або знав якісь страшні секрети ", - йдеться в листі Тимошенко, опублікованому на сайті"Батьківщини" у п'ятницю, 16 вересня, в 11-у річницю з дня зникнення Гонгадзе.

На думку екс-прем'єра, важливим здобутком держави стало те, що суспільство не змирилося з жорстоким вбивством журналіста: "Країна відгукнулася не на репресії, не на переслідування опозиції, не на численні випадки корупції та зловживань, а на вбивство Людини, яка насмілилась сказати правду . Україна зробила рішучий крок до демократії, коли втратила носія свободи слова ".

Тимошенко висловила переконання, що з тої пори вся демократична боротьба в Україні - "це фактично боротьба за свободу слова, і перше досягнення Майдану - це не перемога Ющенка, а звільнення телеканалів від цензури".

Вона також з жалем констатує, що нині Україна втрачає "вистраждану свободу слова": "Знову для того, щоб дізнатися правду, потрібно вимикати телевізор і йти на інтернет-сторінку "Української правди". Як одинадцять років тому ".

"Я вірю, що українська "свобода слова", яка вже одинадцять років пов'язана з ім'ям Гії - сміливим і чесним хлопцем з Грузії, ще повернеться в країну. І значно швидше, ніж хтось сподівається", - переконана Тимошенко.

Екс-прем'єр закликає українців "не втрачати Свободу; давайте берегти її, як велику справжню цінність".

"Я хочу, щоб у цей день правдивого 16 вересня кожен журналіст, перш ніж вийти в ефір, перш ніж сісти за комп'ютер, хоча б на хвилину згадав про Георгія, згадав про те, яке значення свобода слова має для всіх нас. ..."Свобода слова"- це той вірус, який вбиває нечесну владу. І вона не має імунітету проти нього", - зазначила Тимошенко.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 879 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ